Oseanografi Newton-modul for ungdomstrinnet. Dagen starter med En presentasjon av Newton-rommet Klargjøring av rutiner Regler for sikkerhet, og hvor vi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Undervisnings ressurs i «Form og volum gjennom bretteteknikker i papir
Advertisements

PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Vask, stell og bevaring av tekstiler
Rosèvin.
Kapittel 4 – Trykk.
Velkommen til Newton Gildeskål
Kapittel 2: Sammensatte system
Eksperimentelt arbeid
En innføring i spillet: Dobbeltkrig – Grønn
Målinger generelt •I et moderne samfunn brukes målinger i mange ulike sammenhenger •Eksempler: –Sammenligne priser, lønninger –Høyde: størrelse på klær.
Oppstart Hoveddel Avslutning Hver elev taster et 7-sifret tall. Det skal ha fire tall før komma og tre sifre etter komma og det skal ikke inneholde.
Kapittel 48 Elina møter en mann på fjellet.
Oppsummering til eksamen Kap.1, 3, 4 og 5
Velkommen til Newton Gildeskål
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Vi heller vannet oppi ballongene.. Det har vært kaldt på natten og vannet har frosset til is. - Vav, is, sier Adrian og peker på ballongen.
FLUID PROPERTIES Kap. 2 INTENSIV / EKSTENSIV
Forsøk ved vitensenteret
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen.
Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Klikk for å gå videre!.
Ballens spretthøyde En ball er rund, og de aller fleste ballene spretter. Hvor høyt den spretter avhenger av dens vekt, størrelse og hvordan den er laget.
Stian Grønning Master i samfunnsøkonomi Daglig leder i Recogni.
Foreldreskole i matematikk - Du utgjør forskjellen! Eirin Anette Ekeberg
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
FAST STOFF VÆSKE og GASS
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
Syrer, baser og salter. Syrer og baser er vanlige stoffer Syrer finner vi i mange matvarer. Baser finner vi ofte blant vaskemidler.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Tomatdyrking som forskningsområde Forskerne lager hypoteser og tester disse. Dette kan omfatte faktorer som temperatur belysning luftfuktighet CO 2 – nivå.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Utstyr til gel-elektroforese Vekt (deles med andre grupper) Agarose pulver Plast-skje Papirbit Destillert vann (deles med andre) 50xTAE buffer (deles med.
Registrering av testresultater fra mobiltelefon
Lyd Luft som flytter seg. Læringsmål for emnet: Hva er lyd? Hvordan blir lyd til? Hva skjer når lydbølger når øret vårt? Hva er et stemmebånd? Hva er.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag – mars 2016 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Detektivoppgaver i kjemi Torsdag 15. oktober – Auditorium 1, Georg Sverdrups hus.
Fugler Noen grunnleggende opplysninger. Læringsmål for emnet: Du skal vite hva en trekkfugl er Du skal vite hvorfor trekkfugler flyr sørover om vinteren.
TermoRens Offshore Service as Rens av Kjølesystem for Båtmotorer 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore Service.
Volum og Tetthett Volum = størrelsen på et område av et rom Eksempler: ● størrelsen av vannet i en plast bøtte ● størrelsen av plasten i en plast bøtte.
Strømpe og kummer. Hvorfor strømpe? Tilgengelighet til rør. Avløpsledning ligger i bunn Vannrør Strømkabel Telefonkabel Kabel TV Fjernvarme Fiber Søppelavsug.
Kjemisk institutt - Skolelaboratoriet Nøkler til naturfag 22. og 28. oktober 2015 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Fagdag realfag ‒ når bryllupsdatoer blir magiske … mest om matematikk og fysikk av Nils Kr. Rossing Skolelaboratoriet ved NTNU.
Nøkler til naturfag – mars 2017 Kursdeltakerne har «studentrollen»
Hvordan beregne maks puls
Husregler.
Måling av fargetall med spektrofotometer:
Et vitenskapelig forsøk
Hvorfor renner vannet som oftest mot høyre i vasken?
Jeg skal lage en kake som du kanskje skal få smake
Velkommen til forskerøya Engia!
Mennesker er nysgjerrige
Velkommen til Newtonrommet
Fag / tema VÆRET Naturfag Trinn 3. trinn
Mennesker er nysgjerrige
Velkommen til Newton-rommet
WeDo Milo utforsker vekt og friksjon
FORSKERSPIREN Skolelaboratoriet 9. mars 2007
Underveisvurdering: Faglige samtaler i klasserommet B – Samarbeid
Velkommen til Newtonrommet
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i barneskole
Kom i gang med programmering!
Velkommen til Newtonrommet
Faser i faglige samtaler B – Samarbeid
Arbeid, energi og effekt
Energi – hva er det? - evnen til å utføre arbeid. - det som får noe til å skje. Dere har arbeidet med fart og akselerasjon tidligere i dag, og nå skal.
Utskrift av presentasjonen:

Oseanografi Newton-modul for ungdomstrinnet

Dagen starter med En presentasjon av Newton-rommet Klargjøring av rutiner Regler for sikkerhet, og hvor vi finner sikkerhetsutstyr

Sjøvann har høyere tetthet enn ferskvann Læreren demonstrerer prinsippet ved at et kar eller stort begerglass fylles halvfullt med ferskvann. Deretter tilsettes sjøvann, som på forhånd er farget med BLÅ farge, dråpevis med pipette. Hva skjer? Elevene gjennomfører deretter de samme forsøkene der en stor og gjennomsiktig målesylinder brukes. Resten av sjøvannet overføres forsiktig til bunnen med glasstrakt og gummislange (forsiktig!)

Sjøvann har høyere tetthet enn ferskvann Spørsmål: Hvor og når i sjøen er forholdene slik at ferskvannet ligger som et lokk over sjøen?

Veiing av ferskvann og sjøvann Med målesylinder måles et nøyaktig volum ferskvann opp (f.eks. 50 ml eller 100 ml), veies på digitalvekt, og multipliseres opp for å finne vekta av 1000 ml. Det samme gjentas med sjøvann. Hvor mye veier en liter av sjøvannet dere brukte? Til slutt veies den også ukjente vannprøven Regn ut tettheten av vannet (d = m / V) Tetthet = massen dividert med volumet

Veiing av ferskvann og sjøvann Nederste del av den krumme vannhinna skal tangere streken for målevolumet Nøyaktig volum justeres med pipette Vekta tareres med tom målesylinder før den tilføres vann Eller: Både vann og målesylinder veies sammen, og vekta av målesylinder trekkes fra (Feilkilder: Hva veier noen dråper utenpå?)

Tabell for resultatdata. Fyll ut tabellen: FerskvannSjøvannUkjent vannprøve g/100 mlg/1000 mld = m/Vg/100 mlg/1000 mld = m/Vg/100 mlg/1000 mld = m/V

Varm sjø er lettere enn kald sjø Læreren demonstrerer prinsippet ved at et kar eller akvarium fylles omtrent halvfullt med sjøvann. Deretter tilsettes oppvarmet sjøvann, som også er tilsatt RØD farge, dråpevis med pipette. Hva skjer? Deretter overføres resten av det oppvarmede og fargede sjøvannet til overflata av karet/akvariet ved hjelp av glasstrakt og gummislange.

Varm sjø er lettere enn kald sjø Spørsmål: Hvor og når i sjøen er forholdene slik at varmt vann ligger som et lokk over kaldt vann? (Hva er en terskelfjord?)

Vi lager sjøvann En liter ferskvann skal måles opp og tilsettes gram havsalt. Det røres om til saltet er oppløst. Deretter testes det om noen organismer fra sjøen eller fjæra kan leve i vannet. (Bruk tanglopper, snegler, eller pigghuder)

Corioliseffekten Treghet og jordrotasjon gjør at sjøen trekkes motsatt retning av bevegelsesretningen og mot polene, som duggdråper på en roterende ball. Demonstrasjon: Vi bruker et snurrende bord med ei rund form med vann oppi. Bordet snurres i en jevn hastighet slik at det er godt bevegelsesmoment i vannmassene. Dråper med farge kan nå tilføres vannmassene og vi vil observere at dråpene vil bøye av i vinkelrett retning i forhold til vannmassenes bevegelsesretning.

Isbiter i sjøvann og ferskvann Isbiter av ferskvann farget kraftig blå med BTB tilsettes begerglass med henholdsvis ferskvann og sjøvann. Forsøket har som formål å avgjøre om en isbit tiner raskest i ferskvann eller sjøvann. Alle elevene skal skrive en lab-rapport om dette forsøket, og elevene i hver gruppe skal starte arbeidet med å bli enige om en hypotese.