Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vask, stell og bevaring av tekstiler

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vask, stell og bevaring av tekstiler"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Vask, stell og bevaring av tekstiler
Hvordan skal vi ta vare på gamle og nye tekstiler? Først må en bedømme hvilke tekstiler en skal ta ekstra vare på. Alt skal ikke vare. Hva bryter ned våre tekstiler (i tillegg til bruk og vask/rens)? Lys Fuktig eller tørt klima Smuss og støv

3 Lys: Både sollys og elektrisk lys kan bryte tekstiler ned. I forb
Lys: Både sollys og elektrisk lys kan bryte tekstiler ned. I forb. med utstillinger, blir det brukt spesielle pærer som ikke er varme. Fuktig klima: I fuktig klima kan tekstiler bli angrepet av muggsopp og jordslag. Det er vanskelig med sopp, for den kan ikke vaskes bort. Da er det viktig å få tørket tekstilen godt. Men blir det fuktig igjen, kan soppen blomstre opp på ny. Tørt klima: Tørt klima gjør at tekstiler blir sprø. Smuss og støv: Partikler som er skarpe, ødelegger tekstilfibrer. Støvsug over en nettramme (f. eks. en ramme som det er festet fluenetting i). Forsiktig med risting, tepper kan briste! Forsiktig med vask, alt kan ikke maskinvaskes! Rens ikke gamle tekstiler.

4 Andre råd for å bevare tekstiler
Liv og andre deler til bunaden: Noen av bunadsdelene består av mange forskjellige materialer, og er ikke beregnet på vask. Disse kan renses i snø. Ullstoff kan renses i snø (for eksempel åkle i ull). Vær oppmerksom på at alt som strykes blir gult når det ligger oppbevart.

5 Vask, stell og oppbevaring av gamle og nye åkle Gamle åkle kan være ufattelig skitne. Send de ikke på renseri, for det er for hard behandling og de kan ødelegges. Vaskes i 30 grader i badekar el. lign. med såpespon. Skulle fargene blø, ha en flaske eddiksyre (35 %) ved siden av deg og ha noe oppi for å stoppe at fargene glir ut. Skyll i 5 vann. En kan godt ha eddik i skyllevann også. Våte åkle er så tunge at de må brettes sammen når de skal løftes opp av vannet. Det er viktig å få tørket tepper raskt. Rull åkleet inn i håndkle slik at mest mulig vann suges ut. Tørkes på et gulv med varme, eller legges over et tørkestativ el. lign. en varm dag slik at vannet renner av. Vær forsiktig med å henge det over en snor. På grunn av vekten kan tepper revne. Mange åkle har søm på midten, heng de langs sømmen.

6 Oppbevar tepper opprullet og innpakket i utvasket bomullslaken
Oppbevar tepper opprullet og innpakket i utvasket bomullslaken. Skal teppet henge på vegg, sy en løpegang oppe (på baksida) og tre en stokk gjennom. Bruk ikke spiker i tepper når de henges opp.

7 Gulvtepper og åkle i ull kan renses i snø
Gulvtepper og åkle i ull kan renses i snø. Rull sammen teppet og sett det ut til det er blitt kaldt. Legg det på snøen med retta ned og bank forsiktig. Flytt teppet flere ganger (snøen blir skitten). Pass på at teppet blir tørt når du tar det inn. Støvsug til slutt. Tepper kan henges ut i fuktig vær (ikke i regn). Husk å tørke det etterpå. Støvsug forsiktig. Ull renser seg selv. .

8 Vask og oppbevaring av tekstiler i silke
Vask og oppbevaring av tekstiler i silke. De fleste tekstiler i silke kan vaskes for hånd. Silke bør vaskes i 30 grader i såpespon (natursåpe) og skal ikke ligge i vann på forhånd. Fargen kan blø, så her er det viktig å ha eddiksyre (35 %) klar. Ha i alle tilfelle eddik i siste skyllevann. Ta silketørkleet opp av vannet og stryk det forsiktig ut på et bord med en natursvamp og pass på at det blir vinkelrett. Ta bort vann med svampen og la det tørke. En kan også stryke tørkleet forsiktig før det er helt tørt. Gamle silketørkle skal ikke oppbevares brettet for da kan det briste i alle bretter. Det beste er å legge de i en eske foret med et utvasket laken. Slipp tørkleet ned i esken og la det ligge slik.


Laste ned ppt "Vask, stell og bevaring av tekstiler"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google