Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Et vitenskapelig forsøk

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Et vitenskapelig forsøk"— Utskrift av presentasjonen:

1 Et vitenskapelig forsøk
Cola + Mentos Et vitenskapelig forsøk

2 Dette forsøket går ut på å putte mentospastiller i cola og følge med på den voldsomme reaksjonen som kommer. Men før vi kommer så langt så skal vi se litt på hva som faktisk skjer.

3 Det er CO2 som danner bobler i brusen. CO2 er en gass
Det er CO2 som danner bobler i brusen. CO2 er en gass. Den kalles også kuldioxid. I brus har noe av CO2´en blitt oppløst i vandet og dannet kulsyre. Den kjemiske betegnelse er H2CO3. Det ser det sådan ud: CO2 + H2O  H2CO3

4 Når en flaske med brus bobler er det fordi CO2´en går tilbake til gassform. Det kan imidlertid kun skje i brusens overflate eller på innsiden av flasken fordi vannets overflatespending er stor. Du har kanskje også kjent på vanns overflatespenning hvis du har laget et mageplask i en svømmehallen.

5 Jo flere urenheter som er i flasken jo lettere dannes det CO2 bobler på innsiden av flasken.
Hvis det er veldig mange bobler på innsiden av glasset ditt når du får colaen serveret på en cafe, kan du godt regne med at glasset ikke er helt rent.

6 Når du putter mentos i cola fungerer pastillen som en veldig stor urenhet.
Overflaten på pastillen er ru og den er derfor ekstra god til å danne CO2 bobler ved reaktion med brus.

7 Mentos pastillen har et ekstra hemmelig våpen siden overfladen inneholder gummi arabikum også kaldt akaciegummi. Det hjelper til med å nedsette vannets overflatespending og CO2 boblerne har dermed lettere for å bryte frem.

8

9 Nå vet du at den kraftige cola reaksjonen bare er CO2 som frigis til gassform under særlig gunstige forhold. Du kan finne mange videoer på internet som dokumenterer dette.


Laste ned ppt "Et vitenskapelig forsøk"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google