Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer"— Utskrift av presentasjonen:

1 PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer
Av Karina Schjølberg

2 Arbeid og varme -overføring av energi
Energi kan overføres på to måter: ved arbeid eller ved varme. Det er bare når energien overføres fra et stoff til et annet at den gjør nytte for seg. Energien i musklene våre er nyttig når den dannes om til bevegelsesenergi, og energien i en vedkubbe er nyttig når vi omdanner den til varme.

3 Arbeid – når en kraft flytter noe
På bildene på siden er det bare de som dytter bilen som utfører et arbeid i naturfagsammenheng, det er bare når en kraft flytter noe at det regnes som arbeid.

4 Man kan regne ut størrelsen på et arbeid
Formelen som bukes: Arbeid=kraft x strekning Eks: Hvis kraften du dytter en barnevogn med er 100 N og strekningen er 20 m, blir altså arbeidet: 100N x 20 m = 2000 Nm Newtonmeter (Nm) er det sammen som joul (J) Derfor kan man si at arbeidet med å dytte barnevogna på 2000J. Noe av dette arbeidet gikk med til å overvinne friksjonskraften og resten førte til at barnevogna fikk bevegelsesenergi.

5 Å løfte er også et arbeid
Eks: Dersom du skal løfte en sekk som har en masse på 20 kg opp på en rampe som er 1,5 m høy. Det betyr at tyngden til sekken er 200 N. Man kan regne ut størrelsen på dette arbeidet ved å bruke formelen for arbeid: Arbeid = 200 N x 1,5 m = 300 J

6 Samme arbeid med mindre kraft
Dersom et arbeid skal bli lettere kan man bruke et skråplan og dytte for eksempel sekkene opp på rampen. Se bilde av et skråplan på side 38 i boka.

7 Varme – energi strømmer fra varmt til kaldt
Varme er når energi strømmer fra et sted med høy temperatur til et sted med lav temperatur. Eks dersom du tar ut en isboks og setter den på bordet vil den tine etter en stund fordi det strømmet energi til isboksen fra den varme luften i rommet.

8 Hva er egentlig

9

10 Arbeid – når en kraft flytter noe


Laste ned ppt "PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google