Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Planlegging og samfunnsutvikling
Likeverdige tjenester – tilpassede tjenester Pasient- og brukarombodet Pasient- og brukarombodet i Hordaland Rune J. Skjælaaen.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Helse- og omsorgspolitikk •Samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted – til rett tid •Bedre samhandling mellom kommuner.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Organisering og standardisering av universitetets IT-virksomhet Bjørn Ness, assisterende IT-direktør Fellesmøte m/lokal IT 13. desember 2012.
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
1. Utvikling av fastlegetjenesten og samhandlingen i helse og omsorg 2. Arbeid med folkehelse – folkehelse- profilene fra Folkehelseinstituttet Grenlandstinget,
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
Bymiljøavtalene – styring og organisering av oppfølging
Samhandlingsreformen
Partnerskap om folkehelse i Møre og Romsdal
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Fysisk aktivitet, folkehelse og samhandling
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Toril Lahnstein Divisjonsdirektør Divisjon primærhelsetjenester
Viktige styringssignaler for folkehelsearbeidet - Involvering og innovasjonsledelse Monica Fleisje, Akershus fylkeskommune.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
L. A. Heløe: Samhandlingsreformen
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
HVORDAN SKAL VI STYRE SYKEHUSENE? Innstilling fra utvalg nedsatt av Høyre.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Oversikt over folkehelsen – muligheter og utfordringer
Etapper på veien Inspiria Science Center, Sarpsborg Støy i planleggingen - Ulf Winther, Norsk forening mot støy Byfortetting og gode boligmiljøer:
Regional planstrategi
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Samhandlingsreformen Stiklestad, 15. juni 2010 Daniel Haga Direktør for samhandling HMN - Hvilke utfordringer er det reformen skal løse?
Utfordringer Interkommunalt samarbeid Samhandlingsreformen.
SiS – Førde Samhandlingsreformen fra ord til handling Politisk rådgjevar Tord Dale.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: SAMHANDLINGSREFORMEN LOSBYSEMINARET 2011RÅDMANN TRON BAMRUD.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Fredrikstad, 23. – 24. november 2006
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Bærekraftig samfunnsutvikling
Bærekraftig samfunnsutvikling
Asker - mulighetenes kommune
Hvordan støtte kommunene med å få oversikt over folkehelsen – og kommer vi videre fra oversikt til handling? Sigri Spjelkavik – rådgivar folkehelse.
Lokalt og regionalt folkehelsearbeid
Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen,
Utskrift av presentasjonen:

Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling

Hva er fylkeskommunens rolle i samfunnsstyringen?

Styringsutfordringer og demokratiutfordringer Økende krav til rapportering og kontroll Tilbake til embetsstaten med ekspertvelde? Revisjon som styringsverktøy – utenfor politisk kontroll? Mer nettverksstyring – mindre demokrati?

Fylkeskommunens viktigste rolle – å skape balanse i samfunnsstyringen på regionalt nivå Fylkeskommunen driver realpolitikk på regionalt nivå! Fylkeskommunen videreutvikler demokratiet og det representative politiske systemet! Subsidiaritetsprinsippet (nærhetsprinsippet) Fylkeskommunen bidrar til å finne bedre løsninger sammen med kommunene, for eksempel nå innenfor helsepolitikken Lokale og regionale politiske prioriteringer er viktige!

Fylkeskommunens styringsformer Fylkeskommunens formelle styring - koordinering gjennom regionale planer Fylkeskommunen som prosesstilrettelegger og nettverksbygger - stor vekt på utvikling av felles forståelse og grunnlag for handling Enighet om prioriteringer! Finne de gode løsningene sammen! Regional planstrategi er styringsverktøyet!

Samarbeid på tvers av organisasjonsgrenser Planstrategier som styringsverktøy i samhandlingsreformen? Premisser for vellykket samarbeid: Enighet om hverandres domener Gjensidig respekt for hverandres kompetanse og kvalitet Mandat for koordinering = planstrategier og ny folkehelselov

FOLKEHELSELOVEN 2012, HOVEDTREKK  Ansvaret for folkehelsearbeid legges til kommunen fremfor til kommunens helsetjeneste. Kommunen skal i folkehelsearbeidet bruke alle sine sektorer for å fremme folkehelse, og ikke bare helsesektoren.  Kommunenes ansvar for å ha oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer blir konkretisert, slik at de får et tydelig bilde av hva som er de lokale helseutfordringer i den enkelte kommune.  Statlige helsemyndigheter og fylkeskommunene skal gjøre opplysninger om helsetilstand og påvirkningsfaktorer tilgjengelig og gi støtte til kommunene.  Oversikten over folkehelseutfordringer skal inngå som grunnlag for arbeidet med planstrategier. En drøfting av kommunens/fylkets helseutfordringer bør inngå i lokal/regional planstrategi.  Kommunen fastsetter mål og strategier for folkehelsearbeidet som er egnet for å møte kommunens egne folkehelseutfordringer. Mål og strategier skal forankres i planprosessene etter plan- og bygningsloven.  Kommunene skal i verksette nødvendige tiltak for å møte lokale utfordringer, med utgangspunkt i helseoversikten.

LOVENS 5 PRINSIPPER  HELSE I ALT  UTJEVNING  MEDVIRKNING (EMPOWERMENT)  FØRE-VAR-PRINSIPPET  BÆREKRAFTIG UTVIKLING ….Med andre ord: Skreddersydd for oppfølging av fylkesplanen ”Østfold mot 2050”

HVA BETYR DETTE?  Loven anerkjenner at et godt folkehelsearbeid må ivareta lokaldemokratiet og finne en hensiktsmessig balanse mellom lokal frihet og sentral styring.  Østfolds politikere blir utfordret på å ta både et kortsiktig og langsiktig ansvar for folkehelse (forebyggende og helsefremmende arbeid). Tar de utfordringen? Tar den administrative ledelsen ansvar for å legge opp til politiske folkehelsediskusjoner?  Så vel plan- og bygningsloven som folkehelseloven har stort fokus på å utjevne sosiale helseforskjeller (forankret i formålsparagrafen). Også samhandlingsreformen for øvrig har dette som en hovedmålsetting. (Hvordan vi skal få til det i praksis gjennom ”helse i alt” kommer vi tilbake til senere på konferansen).  HOVEDKONKLUSJON: Vi ser en ny kurs i samhandlingsreformen: Mens Bjarne Håkon Hansen var mest opptatt av forebygging overfor pasienter (i helsetjenestene), har folkehelseloven fokus på forebyggende og helsefremmende arbeid overfor friske befolkningsgrupper (også i andre tjenester) med forankring i samfunnsplanleggingen.