Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Advertisements

Fysisk aktivitet og helse
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
FOLKEHELSEARBEID I HAMMERFEST
Forum for Sandnes som sunn by 10. juni Rogaland arboret Sakliste: •Referat fra møte •Ny plan for integrering og inkludering •Kort pause.
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
HELSEOPPLYSNING Påvirke holdninger og atferd Fremme god helse
Prioritering i helsetjenesten
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Fysisk aktivitet, folkehelse og samhandling
Folkehelsearbeid i Nav
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Friluftsrådenes Landsforbund
Status barn og unge Barnevekststudiet: hver 6. elev i 3. klasse er overvektig Etablert overvekt i 4. klasse gir økt risiko for varig vektproblematikk i.
Søvn, hvile og aktivitet
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
copyright kjellaug johannessen
FRILUFTSLIV FRA Naturopplevelser for livet.
Miljø og folkehelse Åse Norberg Lege Charlottenlund legesenter Trondheim Vararepresentant for Fylkesstyret i Naturvernforbundet i Sør- Trøndelag.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Overskrift her Tekst, figur, bilder etc.. Kommunens ansvar Helsestasjoner Skolehelsetjeneste Allmennlegetjenesten Pleie/omsorgstjeneste Miljørettet helsevern.
Massemedier. Hva er et massemedium? Teknisk hjelpemiddel eller kontaktledd som gjør det mulig å kommunisere med et stort antall mennesker som ikke befinner.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
Myke trafikanter Falkeid idrettslag ønsker å legge til rette for myke trafikanter og vil ha mest mulig av trafikken bort fra selve idrettsområdet.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
HELSE OG OPPVEKSTFAG UTDANNINGSVALG 10.KLASSE November 2016.
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Barneverntjenesten i Åmot
Gatelangs siden 1990 Frivillig organisasjon.
for psykisk helse 2017 tirsdag 10. oktober
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
Allmenningens tragedie
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
Lørenskog kommune PUBLISERT: 11. OKTOBER 2015
1 Egenomsorg og helse.
Master / Folkehelsevitenskap - natur og miljø, helse og livskvalitet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås Katinka Evensen Karrieredagen.
Økt digital kompetanse hos innbyggerne på fosen
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Seksjon for primærhelsetjenesten
Når pilene peker i feil retning
Regional utviklingsplan 2019 – med et perspektiv fram mot 2035
HELSESTASJONS- OG SKOLEHELSETJENESTEN
Tverrfaglige tema.
Folkehelse - et felles ansvar
Engasjement og frivillig arbeid
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse

Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet til helse –Regulering av priser og tilgang på varer som påvirker helsa –Helseopplysning –Helsevern –Merking av mat

Lover og regulering En måte å styre eller endre levevaner Ved lovgiving endrer myndighetene levevanene til befolkningen gjennom påbud og forbud som hindrer uheldig påvirkning av folks helse –Eks. tobakksskadeloven og folkehelseloven Tiltak som kan gjøres er for eksempel –Å sette opp prisen på alkohol, tobakk og sukkerholdige varer –Gjøre slike varer mindre tilgjengelig –Senke prisen på frukt og grønt

Helseopplysning Virkemiddel for å påvirke holdninger og levevaner Målet er å gi kunnskap om hva som er godt eller skadelig for helsa, og påvirke holdningene våre slik at vi forandrer livsstilen i en positiv retning Helseopplysning gis gjennom mange ulike kanaler, f.eks. opplysningskampanjer i media, gjennom frivillige organisasjoner eller i helsetjenestene

Helsevern Skal beskytte oss mot sykdom Forebyggende tiltak –Rettet mot enkeltmennesket (individrettet helsevern) Eks. spedbarnkontroll, vaksinasjon, mammografi –Rettet mot miljøet (miljørettet helsevern) Eks. kontroll med luft- og vannforurensning, kontroll av matvarer

Helsevern Tiltak for å fremme psykisk og fysisk helse er en viktig del av det forebyggende helsearbeidet Arbeid for å fremme økt fysisk aktivitet og en mer aktiv livsstil Arbeid med psykisk helse, forebygging gjennom å ha flest mulig i arbeid, mobbefri skole, eldresentre med tilbud om aktiviteter i et felleskap osv

Merking av mat Merking av mat kan veilede til sunne og gode valg i hverdagen En mye brukt merkeordning er Nøkkelhullet Folk velger nøkkelhullmerkede matvarer uavhengig av sosial bakgrunn, noe som kan bidra til å utjevne forskjeller