Regional plan for vannregion Rogaland - Vannforskriften -Vannregion Rogaland -Vannområdene Presentasjon til møte i Jæren vannområde 6. januar 2016 v/ Karen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Status for vannforvaltning i Møre og Romsdal
Advertisements

Ny partnerskapsavtale - Vedtak 1 Fylkestinget Partnerskapsavtale Østfoldhelsa mellom fylkeskommunen og kommunene godkjennes som samarbeidsavtale.
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
EUs rammedirektiv for vann EUs rammedirektiv for vann Hvor står vi og hvor går veien videre ? Ola Skauge Direktoratet for naturforvaltning.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Vannområdene Glomma og Grensevassdragene
Vesentlige vannforvaltningsspørsmål Midtveishøring på veien mot forvaltningsplan Høringsfrist Arne Magnus Hekne, miljørådgiver.
Vannforvaltning som regional planlegging
Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.
Oppdrag: FILMKRAFT ROGALAND SKAL UTVIKLE FILM- OG DEN AUDIOVISUELLE BRANSJEN I ROGALAND TIL Å BLI EN BÆREKRAFTIG NÆRING.
Første møte i Nordåsvannet vannutvalg (VOU)
Prosjektområde Ytre Oslofjord Kjell Løkke Leder i Styringsgruppen.
Aktørenes roller i planprosessene
Vannkraft i forhold til Vannforskriften
OPPGAVEOVERFØRING TIL FYLKESKOMMUNEN -BETYDNING FOR KOMMUNENE Hilde Jenssen Stabssjef Fylkesrådsleders kontor.
Kerry Agustsson Finnmark fylkeskommune/Vannregionmyndighet
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Ny klima og energistrategi i Troms
Planprosess i vannområdet Alta, Kautokeino, Loppa og Stjernøya
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Møte i vannområdeutvalget (VOU), Tana vannområde Tirsdag 12. november 2013.
Fellesmøte - Nordre Fosen vannområde Saksliste 1.Prosjekt spredte avløp 2.Regional vannforvaltningsplan – følger for landbruket 3.Erfaringer.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Viktige utfordringer i Nordåsvannet vannområde Uttalelser fra høringsrunden.
Vannforskriften og vannregion Agder Forurensningskonferanse
Regional plan for vannforvaltning. 01/15: Velkommen og godkjenning av saksliste 02/15: godkjenning av referat fra møte i AU 9. mai 2014 (ettersendt).
Miljøtiltak i vann Jon Lasse Bratli, Klif
Oppstartsmøte Vassområda på Sunnmøre Baronen Hotell Spjelkavik 24. Mai 2011.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - planprosessen - Anders Iversen, DN.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - forvaltningsplanen - Anders Iversen, DN Jon Lasse Bratli, Klif.
Foto: Bjørn Erik Olsen Regionale utfordringer og regionale planer Greta Johansen Plankonferansen Foto: Thor-Wiggo Skille.
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Vannforvaltning fra regionalt ståsted - erfaringer fra Nordland 15. September 2010 Svolvær.
Seminar om overvånking av vannmiljø Stavanger Rune Lian, seksjonsleder landbruk og miljø, Sola kommune Kartlegging av miljøpåvirkning i kanalene.
Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Sammenhengen mellom; regional plan for vannforvaltning og regionalt overvåkningsprogram! Presentasjon - Seminar om overvåkning av vannmiljø, 9. februar.
Regionalt miljøprogram
Hva betyr helhetlig vannforvaltning for lokal forvaltning og saksbehandling? Rådgiver, Lars Ekker Nordland fylkeskommune/ vannregionmyndigheten i Nordland.
Vannregionutvalget vannregion Trøndelag
Samhandling for effektive planprosesser
Midtre Telemark vannområde
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Overvåkingsprosjekter i Jæren vannområde i 2016
Statusoppdatering for planleggingsarbeid
Finansiering av VOK Fylkeskommunen bevilger inntil , - til finansiering av lokal vannområdekoordinator i vannområdene for årene 2016 og 2017 Midlene.
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Vannområdenes rolle, myndighet, ansvar og handlingsrom
v/ Tore Askim, prosjektsjef, Buskerudbysamarbeidet
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Regional plan for vannregion Rogaland
Vannforskriften og massehåndtering Fagdag 26. april 2017
Dovrebanen gjennom Hamar – videre prosess kommunedelplan
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Presentasjon av status for Haugalandet vannområde i VRU
Vannforskriften og revidering av forskrift om organisk gjødselvare
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Planhjul for vannforvaltning etter vannforskriften
Presentasjon til møte i Haugalandet vannområdeutvalg 14
Erfaringer med syredannende gneis i Lillesand
GRATIS SKOLEFORKOST for elever ved fylkeskommunale skoler i Rogaland
Presentasjon av Høringsdokumentene
Høringskonferanse 21.mai
Regional høringskonferanse 14.mai
Høringsmøte om planprogram og hovedutfordringer i Nordland og Jan Mayen vannregion og Ranfjorden vannområde Rådgiver, Håkon Roald Nordland fylkeskommune/
Utskrift av presentasjonen:

Regional plan for vannregion Rogaland - Vannforskriften -Vannregion Rogaland -Vannområdene Presentasjon til møte i Jæren vannområde 6. januar 2016 v/ Karen Beate Grimstad og Vegard Næss, regionalplanavdelingen

Vannforskriftens formål..sikre helhetlig beskyttelse og bærekraftig bruk av vann.. …sette miljømål …lage regional plan (og tiltaksprogram) som er sektorovergripende..skaffe kunnskap

EUs vannrammedirektiv norsk vannforskrift!

Samarbeidsarenaer på mange nivåer

Vannregion Rogaland VRU Jæren VOU Ryfylke VOU Haugaland VOU Dalane VOU VRU: Vannregionutvalget (forskriftsfestet) VOU: Vannområdeutvalg (anbefalt) VRM : Vannregionmyndighet - «myndighet» til å koordinere og samordne!

Kartet viser både; -Fylkesgrense (rød strek) - vannregiongrense for Rogaland (svart strek) Kartet viser både; -Fylkesgrense (rød strek) - vannregiongrense for Rogaland (svart strek) + Røldalsvassdraget, Odda kommune i Hordaland fylke + Røldalsvassdraget, Odda kommune i Hordaland fylke - Ca. halve Lund kommune, m/ avrenning til Siravassdraget - Ca. halve Vindafjord kommune, m / avrenning til Hardangerfjord - bassenget Vannregion grensene følger omtrent fylkesgrensene: + vannområde grensene følger omtrent etablerte region grenser (for politisk og administrativt samarbeid). + Eksisterende fylkesstatistikk kan i stor grad benyttes. + Sektormyndigheter og kommuner kjenner hverandre i stor grad

Organisering – Vannregion Rogaland; Vannregionutvalget Referansegruppe Haugalandet Vannområde Ryfylke Vannområde Jæren Vannområde Dalane Vannområde Arbeidsgruppe Temagruppe avløpTemagruppe landbruk Prosjektgruppe Regional planmyndighet, plan- og bygningsloven Fylkestinget og Fylkesutvalget

Helhetlig og bærekraftig vannforvaltning! Vannforskriften GODT VANNMILJØ! KORT SAGT: sikre helhetlig beskyttelse og bærekraftig bruk av vannforekomstene sette miljømål for vannforekomstene (vann, elver, bekker, brakkvann, fjordvann og kystvann) lage forvaltningsplan (regional plan) for vann m/tiltaksprogram (forskriftskrav!) fremskaffe det nødvendige kunnskapsgrunnlaget for planen Vannforskriften implementerer EU`s vannrammedirektiv i norskrett! («sektorovergripende forskrift»!)

Ca. 6-7% av landets vannkraft produksjon. Totalt ca. 10% i fylket. Ca % av landets produksjon av en rekke «kjøtt arter», melk og flere grønsakstyper. I åtte kommuner. Påvirkning fordelt geografisk : -Sur nedbør. Fjellområdene, dvs. øst i vannregionen. -Vannkraft. Vannfallene fra fjell til fjord, øst i fylket. -Landbruk. De flatere landskapene relativt nær kysten, vest i vannregionen

Mange interesser og sektorer skal ivaretas! God vannøkologi! Bærekraftig bruk! Landbruksproduksjon EnergiproduksjonVillaks og sjøørret Arealutvikling Klimatilpasning Rekreasjon Industri Friluftsliv Foto: Per Inge Fjellheim Foto: UNI Miljø

Regional plan og tiltaksprogram for vannforvaltning Involvering av sektormyndigheter og brukerinteresser; Vedtatt av fylkestingene i desember 2015 Innhold: Hva er påvirkningene i vannregionen? Hvilke tiltak må gjøres for å nå miljømålene? Prioriterte nedbørfelt Er basert på sektormyndighetenes innspill Sektormyndighetene gjennomfører tiltakene! Faktaboks: Det utarbeides 11 regionale vannforvaltningsplaner En plan for hver av vannregionene med avrenning til norske kysten Planene gjelder fra Faktaboks: Det utarbeides 11 regionale vannforvaltningsplaner En plan for hver av vannregionene med avrenning til norske kysten Planene gjelder fra

Prioriteringer i planen Foto: Karina Sanni Inndeling; Prioriterte nedbørfelt (per vannområde) Prioriterte sektorområder (7) Prioriterte sektorovergripende virkemidler 1.Arealplanlegging 2.Sektorovergripende tiltaksplaner og utredninger 3.Kunnskapsbygging gjennom problemkartlegging og tiltaksovervåking

Prioriterte tiltaksområder  Sur nedbør  Landbruksforurensning  Vannkraftreguleringer  Habitatforbedrende tiltak  Vann- og avløpssektoren i kommunene  Rydde opp i forurensa sedimenter  Fremmede arter i ferskvann

Prioriterte nedbørfelt for tiltak PrioriteringJærenDalaneHaugalandetRyfylke Prioritering tiltakHåelva Kvassheimsåna Figgjovassdraget Ognaelva Orrevassdraget Hålandsvatnet Storåna- og Stangelandsåna Varhaugselvene Ims-Lutsivassdraget Hafrsfjord m/bekkefelt Stavanger havneområde Hellelandselva Sokndalselva Vatsvassdraget og Åmselva Vikedalsvassdraget Årdalselva Espedalselva Steinslandselva (Hjelmelandsåna) Leirangbekken og Erevikbekken i Forsand

Prioritering nedbørfelt for kartlegging PrioriteringJærenDalaneHaugalandetRyfylke Prioritering kartlegging GandsfjordenEgersund havneområde og Tengsvågen Karmsundet Skjoldafjorden og Grindefjorden Skjoldafjoren ytre med Hervikfjorden Sunnalandsstraumen- Drevsund Førlandsfjorden-indre Vatsfjorden og Yrkesfjorden Røldalsvassdraget Ulla og Førre (anadrom strekning) Jøsenfjorden Årdalsfjord-indre Saudafjorden

Tiltaksfasen 2016 – 2021 Vedtatte vannforvaltningsplaner er retningsgivende og skal følges Tiltak gjennomføres 2016 – 2021 Alle tiltak skal være iverksatt innen 2019 Målene i forvaltningsplanen skal være nådd, innen utgangen av 2021 Tiltaksfase 2: (oppstart av planprosess 2018/2019) Tiltaksfase 3:

God planlegging og avbøtende tiltak Gjødslingsfrie kantsoner Kulvert uten vandringshinder! Kalking Klima planlegging Utlegging av gytegrus Miljøvennlig gjødselspredning Kloakkering og rensing Viktig for å sikre bærekraftig bruk! Virkemidlene og tiltakstypene finnes ofte Trenger økt bruk av de gode tiltakene Utredninger og planlegging er avgjørende! Vannforskriften §12 = utredning og avbøtende tiltak!

Jæren vannområde – litt bakgrunn 8 kommuner: Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola, Klepp, Time, Hå og Gjesdal 199 vannforekomster (68% i risiko) Tiltaksanalyse 2007: Ca 75% av næringstilførselen til vassdragene kommer fra landbruket Har jobbet med miljøtiltak i landbruket i flere tiår (tidligere Aksjon Jærvassdrag)

Jæren vannområde - organisering Jæren vannområdeutvalg Temagruppe avløp Temagruppe landbruk 45 bekkelag ReferansegruppeArbeidsgruppe Sekretariat (prosjektleder) Frivillige tiltak i landbruket Prosjektledere, 60 %+60 % sekretær 40% Samordning mellom kommunene Øke oppslutning om frivillige tiltak

Jæren vannområde - aktivitet Felles overvåkingsprogram Prosjekt Håelva: kartlegging av arealer langs elva, bunndyrundersøkelser, tiltaksplan m.m. Storåna: Helhetlig tiltaksplan Frivillige tiltak i landbruket: Miljøavtaler med bønder Gjenstøping av gjødselporter Bygging av renseparker og sedimentasjonsdammer Uttynningsfiske i Frøylandsvatnet Skoleprosjekt i Time Avløp - samordning av håndtering spredt avløp

Mer informasjon: Vannregion Rogaland: Jæren vannområde: Nasjonalt vannforvaltningsarbeid:

Sak 4 og 5: Overvåking Årlige kostnader (ca.) Type overvåking Total kostnad Problemkartlegging elv Problemkartlegging innsjø Problemkartlegging kyst Tiltaksovervåking elv Tiltaksovervåking innsjø Tiltaksovervåking kyst Kostnad totalt for tiltaksovervåking og problemkartlegging 1, 482 mill kr 2, 672 mill kr 1, 130 mill kr

Finansiering av overvåking 2016 Overvåking elv 2016: kr. Søker om kr fra Miljødirektoratet Overvåking innsjø 2016: kr. Søker om kr fra fylkeskommunen Gjenstår kr