Kristine Aksøy Leder av seksjon for barn, unge og trosopplæring Kirkerådet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ledelse i den lokale kirke Seminar om menighetsutvikling og ledelse Seminar 20.mars MF.
Advertisements

Velkommen til Barnas gudstjeneste!
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Sprell levende 4.mai 08.
Demokratireformen i Den norske kirke - Hæ??. Demokratireformen Demokratireformen har som målsetting at flere av medlemmene engasjeres i kirken. Kirkens.
Messa for travle familier
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Hvordan kan vi forstå menighetsutvikling i norsk folkekirke? Harald Hegstad Bergen 2. februar 2010.
Barnet som gave og oppgave
Med et nyfødt barn i våre hender
Gudstjeneste med Skattejakt.
Leir-genial trosopplæring
MUV i Asker menighet Årsmøtet 28. april MUV I Asker menighet • 4. september 2012 besluttet Asker menighetsråd at vi skulle delta i prosjektet Menighetsutvikling.
VELKOMMEN TIL KONFIRMASJON
KIRKEN – ET MØTESTED PÅ VEIEN I ET FLERKULTURELT MILJØ.
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
1 Tittel på foredraget Navn foredragsholder Tid og sted Teologiske perspektiver på menighetsutvikling Harald Hegstad 4. mars 2009.
HER ER VI NÅ Visjonære tanker.
Religioner og livssyn i dag
Frelsesarmeen Kjennetegn ved Frelsesarmeen.
Inkludering i idrettslaget Muligheter og utfordringer Inkluderingskonferanse, 14 – 16 januar Mozafar Amini.
Misjon ”Dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og like til jordens ender.” Apg 1,8 Diakoni ”Alle som var blitt troende, holdt.
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
Styrket fellesskap Første samling 20. oktober 2009 Melhus bedehus 19:30 Kaffe 20:00 Vi starter presis 22:00 Takk for i kveld.
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Diakoni og trosopplæring
Tre håndfuller vann for livet.
Velkommen til konfirmasjon i Røa og Sørkedalen
Trosopplæring for alle uansett funksjonsnivå
Velkommen til ettårssamling
KRISTENDOMMEN.
LÆR DEM Å LEDE. LÆR DEM Å LEDE TROSLINJE FØDSEL Guds skaperverk For du har skapt mitt indre, du har vevd meg i mors liv. Jeg takker deg fordi jeg.
Fra prosjektleder til trosopplærer Tanker om veien videre i trosopplæringsarbeidet Ole Terje Sukka Mars 2010.
Velkommen til dåpskurs!
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Hva skal ledes i menigheten? Noen refleksjoner om hva som særpreger menighet til forskjell fra andre institusjoner og organisasjoner Ledelse.
Samarbeid med foreldre om dåpsopplæringen Med bakgrunn i foreldreundersøkelsen Fra Bjørgvin høsten 2003.
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Fri og selvstendig misjon- og bistandsorganisasjon. Jobber under visjonen Verden for Kristus Driver et omfattende.
Tenk på din skaper mens du er ung Lyngen menighets trosopplæringsprosjekt.
Mange drømmer om: Flere unge familier som begynner å gå jevnlig til gudstjeneste? Barn som får opplæring i kristen tro som en forlengelse av dåpen? At.
Norsk folkekirkereligiøsitet Ida Marie Høeg KIFO.
VERDENS VIKTIGSTE OPPGAVE
Liturgisk språk og musikk som passer for vår tid Mer variasjon og fleksibilitet Ønske om å delta mer i ledelsen av gudstj.
Misjonsforbundet Frimisjonen i Tromsø. Foto: Trond Filberg.
Kurs i Trosopplæringsplanen ARBEIDSBOK Torun Pedersen.
Gudstjeneste og trosopplæring i samspill Aktuelt tema – to reformer: Gudstjenestereform, viktig merkedag: 1. søndag i advent 2012 Trosopplæring – ulike.
Konfirmasjon i Helleland menighet
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Normisjo n La Mission Protestante Norvègienne Vi jobber i Mali.
Konfirmantundervisning i Hole menighet 2012/2013
Velkommen til konfirmasjon i Røa og Sørkedalen
Kapittel 11 Dåp og konfirmasjon i Den norske kirke
Pietismen og konfirmasjonen ”Å vekke folket” Pietisme kaller vi den retningen som kom til Norge på begynnelsen av 1700-tallet. Pietistene.
Runar J. Liodden – prest i Modum Kristine Aksøy – seksjonsleder Kirkerådet Svend Klemmetsby – prost i Nordre Sunnmøre prosti.
 Et håndgripelig verktøy -  som forenkler  skaper sammenheng  skaper helhet  Vi ønsker å -  Fokusere  Inspirere HÅNDTRYKK.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Kristiansand Frikirkes visjonsdokument Vedtatt i sept. 2011, redigert sept Justert 2015/2016 av stab og eldsteråd.
V Status, utfordringer og strategier. for Den norske kirke 2015 – 2018, vedtatt av Kirkemøtet: Mer himmel på jord Kirken vitner i ord og gjerning om.
-en stor familie av nasjonale kirker
Velkommen til konfirmasjon i Røa og Sørkedalen
Katolsk og ortodoks kristendom
Ingen er som alle andre Inger Marie Lid, Teolog, ph.d.
Konfirmasjon i Helleland menighet
JELØY MENIGHET HVA ER VI SKAPT TIL Å VÆRE HVA ER VI SKAPT TIL Å GJØRE.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Foreldremøte
Oppstart i barnehagen.
Den norske kirke for “nordmenn”
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Utskrift av presentasjonen:

Kristine Aksøy Leder av seksjon for barn, unge og trosopplæring Kirkerådet

Guds ord det skal de nok la stå, og ingen takk de høster. Gud selv vil mektig med oss gå, hans gode Ånd oss trøster. Og om vårt liv de tar, og røver alt vi har, la fare hen, la gå! Mer kan de ikke få. Guds rike vi beholder.

Med takk og glede tar menigheten imot Mottakelse Dåpshandling Livet i dåpen Foreldre og fadderes ansvar: Vise omsorg Be for Lære å be, bruke Guds ord, delta i nattverd Leve og vokse i den kristne tro

Dåp, konfirmasjon og alternative ritual 67% av alle som blir født, ble i 2010 døpt i Den norske kirke 85% av barn til medlemmer av Den norske kirke ble døpt 65% av alle 15-åringer ble konfirmert i % av de som ble døpt for 15 år siden Ritualer ved fødsel og konfirmasjon er utbredt i Norge Alternative tilbud er etablert både ved fødsel og konfirmasjon

Trosopplæring og gudstjeneste - fornyelse i Den norske kirtke Trosopplæringsreformen 2003 Skolens rolle Samfunnsutviklingen Størst av alt Barnet som fullverdig deltaker i menighetens lærende fellesskap Guds kjærlighet som livsprogram og sentrum i en helhetlig trosopplæring Gud gir – vi deler 2009 Livslang læring i menighetens fellesskap Helhetlig læringssyn Gudstjenestereformen 2004 Ungdommens kirkemøte Menighetens gudstjeneste Sammen for Guds ansikt 2011 Stedegengjøring Involvering Fleksibilitet

Barn og unge i gudstjenesten

Et redskap for lokalmenighetens arbeid med å utvikle sin opplæring for alle døpte Teologisk grunnlag Pedagogisk grunnlag Innhold Oppbygging Trosopplæring er å legge til rette for at den døpte kan leve og vokse i et livsforhold til den treenige Gud.

Formål

TRO OG UNDRING KRISTNE TRADISJONER OG VERDIER OPPLEVELSER OG FELLESSKAP HÅP OG KJÆRLIGHET

Størst av alt – trosopplæringens innhold Kapittel 3

Sentrale dimensjoner i trosopplæringen Kapittel 6 Samvirke med hjem og familie Barn og unges medvirkning Inkludering og tilrettelegging Gudstjeneste Diakoni Misjon Musikk og kultur Frivillig medarbeiderskap Samarbeid med barne- og ungdomsorganisasjoner Tverrfaglig samarbeid Kommunikasjonsarbeid

Nasjonale breddetiltak Lansert i januar menigheter Ca åringer Utviklet i samarbeid med Søndagsskolen Advent 2011: Ca 600 menigheter Ca åringer

Erfaringer Trosopplæring og gudstjeneste Samarbeid i lokalsamfunnet Frivillige medarbeidere Økt kontakt med kirkens medlemmer. Deltakere, ikke brukere. Barna tar med foreldrene til kirken: –Fornøyd og positivt overrasket –Praktiske oppgaver –Innspil til planarbeidet –Verdi- og tradisjonsformidling –Sosial arena –Tydelig barnefokus –Ungdomsteologi? –Kulturell kompetanse, kunnskap, hjelp til selvstendige valg

E-læringsprogram

En raus og tydelig kirke hvor barn og unge lever livet i tro håp og kjærlighet Bare den kirke som overleverer, vil overleve Foto: Esko Jamsa