23.09.2016fagakademiet.no1// v/kompetanserådgiver Johan Peter Øren Samhandlingsreform og kompetansebehov.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
U TDANNING OG FORSKNING AV BETYDNING FOR SAMHANDLINGSREFORMEN Marianne Hedlund, dekan ved Helse- og sosialfag, HiT.
Advertisements

Kommunesektorens kompetansebehov – hvordan få forskning og forskningsresultatene ut i kommunesektoren? Hvordan sikre at kompetansebehov følges opp? Helge.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Fagskoleutdanning for å sikre relevant arbeidskraft i virksomheten.
fagakademiet.no1// Temakurs knyttet til Samhandlingsreformen Kreativ omsorg, Tromsø Odd Mandal, kompetanserådgiver Fagakademiet.
Toril Lahnstein Divisjonsdirektør Divisjon primærhelsetjenester
SI DIN MENING OM LØNNSOPPGJØRET! TARIFFPERIODEN DM
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
Fagskoleutdanning for helse- og sosialsektoren: - En viktig kompetansebrikke i samhandlingspuslespillet!
Samhandlingsreformen – en mulighetsreform Høstkonferansene 2009.
Hvorfor er folkehelsearbeid en viktig del av samhandlingsreformen? - Storfjordkonferansen 12. september 2012, Bjarne Håkon Hanssen.
KS Arbeidsgiverutvikling 2009
Prosjekt trainee Sykehuset i Vestfold August 14-august 16.
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Realkompetansevurdering i høyere utdanning? Landsmøte til Fagforbundet Gardermoen Dosent Runar Bakken.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Samhandlingsreformen Fagforbundet - sykehusnettverket Inger Mette Nilstad 6. mars 2009.
| Behov for ny statistikk i KOSTRA ved oppbygging av lokalmedisinske sentre Michael Kaurin Helsedirektoratet.
Bilag 5 Strategier for HELFO mot HELFO har vært gjennom en spennende reise fra etablering av Trygdeetatens oppgjørsorganisasjon i 2004 og fram til.
1. Virksomhet Samfunnshelse og integrering – etablert Avdelinger: o Integrering og migrasjonshelse o Seniorsentrene o Opptrening og rehabilitering.
Samhandlingsreformen og ledelsesutfordringer Januar 2009.
SIO-prosjektet (Statlig initierte omsorgstjenester) Forsøksordning med statlige kriterier og finansiering av omsorgstjenester. Kirsten Petersen August.
Fleksible arbeidstidsordninger – muligheter og utfordringer – hva mener partene i arbeidslivet Samarbeidskonferanse 22. februar 2006 – Bente Stenberg-Nilsen.
SAMHANDLINGSREFORMEN 25. august 2009 Tromsø Randi Røvik Samfunnspolitisk enhet.
NOOS Landskonferanse Langesund september 2015 Hans Jacob Edvardsen Fagopplæringssjef.
Temaplan Legetjenester Komité Helse og omsorg.
Voksenopplæring Jan Ellertsen. Samfunnsutfordringen Antallet voksne uten videregående opplæring er stigende, mens arbeidslivets behov er synkende Deler.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
SiS – Førde Samhandlingsreformen fra ord til handling Politisk rådgjevar Tord Dale.
Kvalitetskommune- programmet.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
KS Folkevalgtprogram Holmestrand. KS – kommunesektorens organisasjon.
1 Meldingen sett med forskerblikk Egil Gabrielsen Lesesenteret, UiS.
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Arbeidskraft og rekruttering i kommunene
Forum for Fagskoler studenter ved private fagskoler i 50 fagskoler over hele landet Skoler med yrkesrettet utdanning innen IKT, teknologi, design,
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Økonomikonferanse 2017 status og behov
Samhandlingsreformen – St. meld nr 47 ( )
Bærekraftig samfunnsutvikling
Fleksibel arbeidstid Hjelpemiddel for å ivareta de verdier som ligger til grunn for virksomheten. Eks. Gi tjenester ut fra brukernes reelle behov Myndiggjorte.
Rapport: Å ville utvikle skolen
Strategikonferansen okt 2016
SAMHANDLINGSREFORMEN Rett behandling - til rett tid - på rett sted
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Kvalitetskommuner
Rådet for offentlige fagskoler
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Prosjekt: Styrket kompetanseutvikling i arbeidslivet. Innhold
NOU 2017: 12 BARNEVOLDSUTVALGET
samrådningsmøte Regionsentra vs omkringliggende kommuner
Utfordringer i fremtid- kompetansebehov og kommunereform
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Data om kommunal innsats innen PSYKISK HELSEARBEID og RUS
Oppfølgingsprosjektet
Hverdagsrehabilitering Orientering til Eldrerådet 10.mars 2016
Arealeffektiv bruk av skolebygg i videregående opplæring
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Prosjekt NAV Værnes Etablering av NAV Værnes KS-samling Gardermoen 25. april 2016 Kjell Fosse (Rådmann, Stjørdal kommune) Roar Vikvang (Leder, NAV.
Personalplanlegging (PPL)
NY STRUKTUR.
Nå er vi spente!.
«én innbygger - én journal» 7. mars 2019 Christine Bergland
Vedtatt av styret i Landbrustjenester Hedemarken
Desentralisert ordning for kompetanseutvikling i skolen
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

fagakademiet.no1// v/kompetanserådgiver Johan Peter Øren Samhandlingsreform og kompetansebehov

fagakademiet.no2// Samhandlingsreformen vil føre til at både kapasiteten og kompetansen i den kommunale helse- og omsorgstjenesten må styrkes. Det er viktig at myndighetenes rammebetingelser bidrar til at helse- og sosialpersonell i større grad enn nå blir kanalisert til den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Med unntak av det allerede iverksatte tiltaket Omsorgsplan 2015, ser det ikke ut som om regjeringen tar tak i kapasitetsutfordringene som kommunesektoren står overfor på dette feltet. Kompetanseløftet tar heller ikke høyde for de bemannings- og kompetansemessige utfordringene som ligger i samhandlingsreformen

fagakademiet.no3// Helsemyndighetene har også oppmerksomhet på ulike tiltak som kan redusere avgangen fra yrket og styrke helsepersonellets yrkesdeltakelse. Et godt arbeidsmiljø (redusert sykefravær), gode arbeidsbetingelser (redusert bruk av ufrivillig deltid), god ledelse, god organisering av arbeidet, muligheter for kompetanseutvikling er blant viktige tiltak som bidrar til jobbtilfredshet, og god bruk av de tilgjengelige helsepersonellressursene. s. 131 Samhandlingsreform St.meld 47

fagakademiet.no4// Samfunnet og brukerne vil kreve større grad av tverrfaglighet og både bredde- og spiss-kompetanse. Dette vil medføre økende krav til brukerforståelse, kommunikasjon, forståelse for kompleksitet, roller og funksjon i tjenestene. I Pleie og Omsorg vil det bli et konstant underskudd på personale, og i dag er det ca 35 % uten formell kompetanse og ca 35 % med videregående utdanning som yter tjenester i denne sektoren, resten er høgskole/universitetsutdannet. Nyrekruttering skjer i hovedsak gjennom personer uten formell kompetanse og i liten grad gjennom de formelle utdanningsveiene. Det vil bli et økende behov for desentraliserte ”lederskoler” Stm : Utdanning for velferdstjenestene

fagakademiet.no5// Utdanningspolitiske grep er ikke omtalt i forslagene til ny helse- og omsorgstjenestelov og ny folkehelselov, men det vises til den nye stortingsmeldingen om velferdsutdanningene som er under arbeid. Stortingsmeldingen legges fram noen måneder før samhandlingsreformen trer i kraft. Fordi utdanningspolitikk «virker langsomt», er det stor usikkerhet knyttet til dimensjonering, organisering og innhold i helse- og sosialfaglig utdanning som skal dekke framtidige behov i kommunesektoren.

fagakademiet.no6// Aktuelle områder Høgskoler: Reformene vil medføre behov for å få til fleksible ordninger for at høgskolene skal kunne kjøre sine studier ute i kommunene. Endringer i ansvar og funksjoner mellom profesjonene kan medføre at det blir behov for at høgskolene/fagskolene tilbyr spisset opplæring til grupper med videregående utdanning.

fagakademiet.no7// Desentraliserte ”Lederskoler”i samarbeid med Høgskolen i Hedmark og RO. –Faglig innhold i lederopplæringspakken: –Strategisk kompetanseplanlegging og kompetansestyring –Økonomistyring, administrasjon, drift og personalledelse –Ledelse av myndiggjorte medarbeidere –Kompetanseutvikling hos medarbeidere –Kvalitetsutvikling i virksomheten –Utvikling av personlige lederferdigheter –Hvordan fremme samarbeidsløsninger mellom aktørene i helse- og omsorgstjenesten

fagakademiet.no8// PROSJEKT FOR UTVIKLING OG GJENNOMFØRING AV KOMPETANSETILTAK (TEMAKURS) KNYTTET TIL SAMHANDLINGSREFORMEN - Temakurs om samhandlingsreformen ½ dag - Psykisk helse/rus over 2 kursdagerPsykisk helse/rus over 2 kursdager - Sykehjemsbeboere/demens over 2 kursdagerSykehjemsbeboere/demens over 2 kursdager - Diabetes over 2 kursdagerDiabetes over 2 kursdager - Kols over 1 kursdagerKols over 1 kursdager - Lindrende pleie - kreft over 1 kursdagerLindrende pleie - kreft over 1 kursdager godkjent som tellende i Fagforbundets program for klinisk fagstige

fagakademiet.no9// Nye tema? Slag Riktig legemiddelbruk Eldre med sammensatte problemer og lidelser Rehabilitering Sjeldne sykdommer og funksjonshemminger Multifunksjonshemmede barn Personer med utviklingshemninger Forebygging/frisklivssentraler?

fagakademiet.no10// For alle de uten formell kompetanse er det et stort opplæringsbehov og dette vil bli større i tiden som kommer. Her har vi erfaring med ulike tiltak og disse bør vi vurdere om tiden er inne til å gjennopplive/oppdatere noe av det vi har gjort for denne gruppa tidligere. Motivasjonskurs over 2 dager -> realkompetansevurdering -> helsefagarbeiderutdanning