Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

Mappen Hva er det? Hva gjør jeg?. Formelle krav • Ta utgangspunkt i et medievitenskapelig tema. – Kan være knyttet til innhold, produksjon, plattform,
Fra ide til problemstilling
Konklusjoner fra ”Å spørre den det gjelder”
Forskningsmetoder Utfyllende stoff finnes i
BIK 6510 Bacheloroppgaven og arbeidet med den Anbefalt litteratur:
 Bodil og Fin Ask Bearbeiding av innsamlet informasjon Bodil Ask Delvis basert på Patel & Davidson: Forskningsmetodikkens grunnlag.
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
STATISTISK GENERALISERING
Vitenskapelige arbeidsmåter En innføring
Innføring i kvalitativ/kvantitativ metode
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
Kvantitativ forskning
Lise Fogstad Fysioterapeututdanningen Høgskolen i Oslo
HVA ER REGRESJONSANALYSE?
Kvalitativ metode i markedsforskning
Analyse og tolkning av datamaterialet
ANALYSE AV KVALITATIVE DATA
INDEKSER OG FORDELINGER
BESKRIVELSE, FORKLARING OG FORSTÅELSE
INNHOLDSANALYSE AV DOKUMENTER
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
DATAKVALITET, RELIABILITET OG VALIDITET
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE PROBLEMSTILLINGER
Aksjonsforskning.
Naturfag i sommerferien?
Statistikk på 20 2 timer PSY-1002
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
La oss begynne med begynnelsen (igjen)
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
Testing, måling og forskningsdesign.
Regresjon Gjennom punktsvermer (scatter plots) kan en ofte (men ikke alltid) med rimelighet trekke en rett linje. En slik linje heter en regresjonslinje.
Kvalitative forskningsmetoder
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Testing, måling og forskningsdesign.  Hvor får vi vår informasjon om personligheten fra?  Hvordan evaluerer vi kvaliteten på disse målene?  Hvordan.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Forskningsopplegg og metoder
Validitet i kvalitativ forskning Forelesning 13. november 2008
Samfunnsvitenskapelig forskningstradisjoner
Forelesning 7.1. og Ped-60 Bjørn Damsgaard Litt vitenskapsteori Litt om ulike undersøkelsesmetoder i forbindelse med forskning Litt om utviklingsarbeid.
M1 årskurs HVE 7. september 2009
Opplegg for prosjektarbeid i mediekunnskap 07/08
Om metoder Skolevurderingsprosessen Om metode «Før jeg ved, hvad jeg skal undersøge, kan jeg ikke vide, hvordan jeg skal gjøre det» (Jette Fog, 1979)
Kvantitativ forskning Bjørn T. Bakken Forsvarets høgskole.
Validitet og reliabilitet: Fra teori –> via operasjonalisering –> til empiri Et teoretisk utsagn er en framstilling av sammenhengen mellom abstrakte begrep.
Vitenskapsteoretisk fundament Hypotetisk-deduktive metode: Teori Empiriske Hypoteser sammenhenger Observasjoner (Kilde: Ringdal, 2007: 41) ‏
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
Utvalg og datainnsamling Typer av data: Data innhentet for å belyse en spesiell problemstilling (egne data)‏ Data frambrakt uavhengig av problemstillingen.
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Innleveringsoppgaver i forskningsmetode
Kvantitativ metode med vekt på survey – del
Sammenhenger, problemstillinger og forklaringer
Kvalitative og kvantitative metoder
Forskningsmetoder i psykologi
DRI 3001 – 2.forelesning Prosjektplan, litteratur og metode
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Undersøke bruk Kapittel 7
Undersøke bruk Kapittel 7
INF1500 Introduksjon til design, bruk, interaksjon
FORSKNINGSMETODE Foreleser: Rakel K.R.Næss
Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering
MET 2211 Statistikk og dataanalyse
Forskningsmetoder Validitet Frode Svartdal Universitetet i Tromsø
Tittel på forskningsprosjekt
Undersøkelsesprosessen
Utskrift av presentasjonen:

Gangen i en undersøkelse Prosjektplan og problemformulering Vi kan formulere:  Et tema – f.eks. ”Ungdom og bruk av data”  En hypotese – ”Gutter bruker data oftere en jenter”  Eller en teori som i denne sammenheng er et sett av hypoteser som henger sammen

Gangen i en undersøkelse Datainnsamling Primærdata: nye data som samles inn av den som lager undersøkelsen Sekundærdata: data som er samlet inn av andre, som oftest fra byråer eller forskningsinstitusjoner som f.eks. Statisitisk sentralbyrå, Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste eller markedsanalyseinstitutter

Gangen i en undersøkelse Datainnsamling

Kvalitative metoder: få undersøkelsesobjekter (enheter) – mange variabler og mye data om hvert objekt Kvantitative metoder: mange undersøkelsesobjekter – få variabler og forholdsvis lite data om hvert objekt Gangen i en undersøkelse Valg av undersøkelsesmetode

Gangen i en undersøkelse Populasjon og utvalg En undersøkelse baseres nesten alltid på et utvalg fra populasjonen. Populasjonen er alle dem vi ønsker å kunne si noe om. Utvalget er de vi velger ut som skal representere populasjonen.

Gangen i en undersøkelse Enheter, variabler og verdier Enhetene er det vi undersøker – og det er som oftest mennesker Variablene er bestemte egenskaper ved enhetene, som for eksempel kjønn Vi sier at enhetene har ulike verdier på variablene, f.eks. verdiene kvinne/mann på variabelen kjønn

Kan vi stole på undersøkelsen? Validitet betyr gyldighet og handler om i hvilken grad undersøkelsen faktisk måler eller registrerer det vi ønsker å finne ut noe om. Reliabilitet betyr pålitelighet og handler om i hvilken grad målingene og bearbeidingen av materialet i undersøkelsen er korrekt utført.

Etikk i forskningen Alle som utfører forskning og undersøkelser har ansvar for at resultatene er etterprøvbare og framkommet på ærlig og redelig måte. Forskere har også et ansvar for at resultatene ikke blir misbrukt. Alle bør være forsiktig når man samler inn data slik at ikke enkeltindivider blir gjenkjent. Uansett bør man være forsiktig med å stille personlige spørsmål om seksualitet, familiforhold, egen kriminalitet og bruk av rusmidler.