Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energibruk i bygninger
Advertisements

Bioenergiens plass I det norske energibildet
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
Strategisk plan for energibruk i Helse Midt-Norge.
Støtte til fjernvarme Fjernvarmedagene oktober 2012.
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Energi.
Vi leverer framtidens energiløsninger
Kretsløpsbasert avfallssystem i Oslo
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
Høgskolen i Oslo Lokal Energiplanlegging. De lange linjer Foredrag Røros Karl Georg Høyer Professor Forskningsleder Teknologi, Design & Miljø.
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
50 millioner til etablering av ladestasjoner i 2009 Camilla Nørbech
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Tar staten ansvar? Heikki Holmås, Leder Stortingets kommunal og forvaltningskomite.
Miljørådgiver, Grønn Hverdag
Innspill bioenergistrategi i Norge Your Name Your Office/Department/Unit Date.
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
Klima-, energi- og miljø i plan- og byggesaker del III
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Utslipp og utfordringer i Akershus Framtidens byer – stasjonær energibruk Nettverkssamling i Bærum Stig Hvoslef Akershus fylkeskommune.
Hafslund - en stor framtidig produsent og bruker av bioenergi Jon Iver Bakken Avdelingssjef Miljø og samfunnsansvar.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Fornybar kraft og varme
Statsbudsjettet 2009 Høring i finanskomiteen Steinar Bysveen Administrerende direktør, EBL Høring i finanskomiteen, 17. oktober 2008 EBL – drivkraft i.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Plan og miljø Energi- og klimaplan for Bærum kommune utkast januar 2009 seminar om ny plan- og bygningslov februar 2009.
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
ENERGIFORUM BIOGASS Miljøstiftelsen Bellona 19.Juni 2009 Tone Knudsen
Starten eller slutten på det norske industrieventyret? Bellonas energiforum.
Landbruk og Avfall BIOGASS det viktigste tiltaket! Bellonas energiforum 18. Mars 2010 Tone Knudsen.
 1  Offentlig møte 2006 Lokal energiutredning.  2  Møteplan 1.Velkommen og innledning. 2.Bakgrunn 3.Målsetting for energiutredningene - nytteverdier.
 1  Lokal energiutredning 2006 Frogn kommune Offentlig møte 2006 Lokal energiutredning.
 1  Offentlig møte 2006 Lokal energiutredning.  2  Møteplan 1.Velkommen og innledning. 2.Bakgrunn 3.Målsetting for energiutredningene - nytteverdier.
Lokal energiutredning
”Be The Change You Want To
HOVEDSTADEN FORNYER OG STYRKER SIN MILJØPOLITIKK Byrådsleder Stian Berger Røsland.
Klemetsrudprosjektet
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Biogass - naturgass Hva er forskjell på BIOGASS og NATURGASS?
ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Kongsvinger kommune ønsker velkommen til møte for oppstart av Energi- og Klimaplan for Kongsvinger 13. august.
Halvor Celius Elvarme Norge
Ny klima og energistrategi i Troms
Energimerking og energioppfølging i HFK Overingeniør energibruk Helge Gundersen.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Title slid. PRESENTASJON AGENDA 1.Målsetninger i klima- og energiarbeidet i kommunen 1.Hovedmål 2.Delmål 2.Tiltak for å sikre oppfølging av planen 3.Statusoppdatering.
Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane.
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Klima- og miljøutfordringer Miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus.
Energi- og klimaplaner i Fjellregionen – et overblikk Regionrådgiver Rune Jørgensen, 25. november 2013.
Kistefossdammen barnehage Vidar Nyhus, prosjektleder Asker kommune Frokostmøte Bilde: Christensen & Co arkitekter a/s.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
Akershus Energi Per Arne Karlsen Dir. forretningsutvikling – Akershus Energi AS Styreleder Nobio.
Elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen Januar 2016.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Energi- og klimautfordringer – politiske råd og rammer - hvordan er dette tilpasset industrien v/Stein Lier-Hansen.
Bærekraftig bioenergi Innlegg på Forskningsrådets seminar ”Bioenergi på Kongsgården” Tirsdag 30. august Audun Rosland, Fagdirektør, Klima- og forurensningsdirektoratet.
Energi- og klimaplan Odd Svein Hjertø. Organisering Styringsgruppe - STH utvalget som består av ordførere og rådmenn Arbeidsgruppe - Adm. og økonomisk.
Fossilfrie maskiner.
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Rammebetingelser for bruk av gass i transportsektoren
Wenche Teigland,
Næringslivets klimahandlingsplan – virkemidler for utslippsreduksjoner
Næringslivet har miljøansvar
Utskrift av presentasjonen:

Energi- og klimaplan i Rendalen kommune

Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en reduksjon på 8200 tonn CO2 ekvivalenter (ink karbonbinding i skog) – Økt bevissthet og kunnskap i forhold til EK spørsmål i kommunen. – Energieffektivisering og økt utnyttelse av lokale energiressurser.

Delmål stasjonær forbrenning ENØK i kommunale bygg Energimerking av bygg ENØK i privat sektor Klimagassutslipp fra kommunale bygg reduseres til 0 innen Reduksjonspotensiale: 430 tonn CO2 ekvival

Delmål landbruk Stimulere til mer miljøvennlig drift gjennom kurs og temadager Økt økologisk produksjon Hensiktsmessig arealstruktur og arrondering Økt bruk av utmarksbeite Økt kompetanse på biogassproduksjon Sortering av husholdningsavfall Etablere anlegg for biogassanlegg. 30 % av husdyrgjødsla bør benyttes til biogassproduksjon. Utrede muligheten for økt karbonbinding i landbruket Reduksjon på 1100 tonn CO2 ekviv.

Delmål skogbruk og bioenergi Etablere marked for levering av flis Ryddeprosjekt langs Rena Se på hvordan uttak av GROT påvirker biologisk mangfold. Økt satsning på bioenergi i kommunen. Karbonbinding i skog Klimaskogbruk Økt andel skog i kommunen Reduksjon på 5600 tonn CO2 ekviv.

Delmål holdningsskapende arbeid Kursing av 1 ansatt i Enovas støtteordninger Innføre utdanningsprogrammet Regnmakerne for grunnskolen Etablere et eget område for EK på kommunens hjemmeside.

Delmål arealplanlegging Plassering i terrenget i forhold til utnyttelse av solenergi Nybygg skal vurdere energieffektive løsninger Informasjon om miljøvennlige og energieffektive løsninger Bruke solcelle-energi og vedfyring

Delmål transport Styrking av jernbanekapasiteten mellom Oslo og Trondheim Elektrifisering av Rørosbanen Holdningsskapende arbeid mot bilister Styrke kollektivtilbudet Konvertere kommunal bilpark til fornybar enerigalternativ Reduksjon på 1070 tonn CO2 ekviv

Delmål fornybare energikilder Vurdere utbygging av kraftverk i vassdrag

Delmål klimarelaterte tiltak Miljøfyrtårnkommune Inngå avtale med nabokommuner om miljøfyrtårnsertifisør Dele ut nei til reklame klistremerker.

Tiltak satt i gang og utført ENØK i kommunale bygg Energimerking av bygg Utfasing av fossilt brensel Vannbåren varme-prosjekt Møter med gårdbrukere om miljøvennlig drift og energisparing Miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel Deltar i arbeidet med FIAS i forhold til resirkulering av avfall - Miljøplan

Tiltak fortsetter Ryddeprosjekt langs Rena Rådgivning i Plan- og byggesaker Konvertering av bilpark til fornybar energialternativ Earth Hour Vannkraft Vindkraft Miljøfyrtårnkommune Fagdag flis og bioenergi

Arbeidet videre Engasjere politikere og ledelse i kommunen i større grad Større fokus hos de ulike fagfolkene Rullering av tiltaksdelen – Nye tiltak – Utførte tiltak – Nye mål