- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Nils Eirik Stamland, INEOS Norge AS
Samhandlingsreformen – hvordan innovasjon, teknologi og kampen om hodene kan forandre spillereglene Paul Chaffey, Abelia.
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
10Velstand og velferd.
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
En ny global kontekst – sentrale begreper
Lønnsomhetsanalyser Mål: Resultatmaksimering på lang sikt
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
13 En verden uten grenser.
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Globalisering, regionalisering og handelspolitikk Prosjekt ”Innovations, clusters and globalization” (NUPI, TIK, STEP) Egen konferanse :
Tom Knudsen Regiondirektør NHO Hordaland
Demokratier som overlevde
Kommunal- og regionalminister Erna Solberg ”Norsk velferd på ny måte
Hvordan sette inn bakgrunnsbilde: 1.Høyreklikk på lysbildet og velg «Formater bakgrunn» 2.Velg «Fyll» > «Bilde eller tekstur» 3.Trykk «Sett inn fra Fil…»
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Kjennetegn ved fattige land Økonomien er i stor grad basert på jordbruk og naturalhusholdning. Inntektene er knyttet til eksport, ofte av bare et par råvarer.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
M&L2 Kap. 8 Distribusjonsstrategier Oslo, januar 2010.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Ulike visjoner for fremtiden …. ...men for å snakke om fremtiden, må man kjenne til fortiden...
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
KOMPENSASJONS-ORDNING MED REFUSJON AV MERVERDIAVGIFT FRA (PÅ HØRING NÅ) DIVISJONSDIREKTØR ASKJELL UTAAKER.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Rekommunalisering eller en entreprise?
Ketil Hylland miljøproblemer - hvordan påvirker miljøgifter naturen og menneskers helse?
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Sunn og klimavennlig nedkjøling av norsk oljeøkonomi
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Den internasjonale arenaen
Den industrielle revolusjonen
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
- og strategier for å ta tjenestene tilbake
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske stimulanser i mange land vil en åpen internasjonal handel være viktig for å snu nedgangskonjunkturen til ny oppgang. finansminister Kristin Halvorsen i Aftenposten lørdag

Økonomi og handel De fleste stater arbeider for økt velferd for befolkningen. En måte å oppnå dette på er gjennom handel og investeringer. Omfanget og intensiteten i den økonomiske samhandlingen er noe helt nytt i verdenshistorien. Politikk er i økende grad er knyttet til internasjonal økonomi: De internasjonale økonomiske mønstrene og maktforholdene er langt på vei resultater av politiske valg som mektige enkeltstater og statlige organisasjoner har tatt. Den internasjonale økonomien fører til at statene konkurrerer intenst om ressurser, markeder, investeringer osv. Samtidig samarbeider de om å legge rammene for internasjonal handel. Statene blir utfordret av mektige aktører i den internasjonale økonomien, ikke minst de transnasjonale selskapene. Internasjonale økonomiske forbindelser påvirker direkte og indirekte den offentlige fordelingen av viktige velferdsgoder.

Frihandel eller proteksjonisme? Internasjonal økonomi preges stadig sterkere av frihandel. Proteksjonismen er de senere åra blitt svakere. Politikerne har gitt avkall på mye av sin regulering og kontroll, noe som har betydd økt spillerom for bedrifter, transnasjonale selskaper, banker og investorer i den internasjonale økonomien. En følge er at verdenshandelen aldri har vært større enn i de siste årene. Men mange politiske ledere forsøker å ri to hester på én gang. De ønsker en friere handel som gjør mange varer og tjenester billigere. Samtidig ønsker de å beskytte deler av næringslivet i sitt eget land mot for hard konkurranse utenfra.

Økonomisk globalisering Den økonomiske globaliseringen er tydeligst innenfor  valutamarkedet – penger som handelsvare  aksjemarkedet – finansiell sammenkobling av verden  direkte investeringer – kjøp av bedrifter  internasjonalisert produksjon og handel  Men: statene ikke har ønsket å åpne grensene for fri flyt av arbeidskraft

Klassisk og ny arbeidsdeling Klassisk arbeidsdeling: Under kolonitiden på 1800-tallet ble det etablert et mønster der kolonien leverte råvarer, som bomull, gummi, oljer og metaller, til industrien i Europa og USA. Kolonimaktene avgjorde hva koloniene skulle produsere for dem, ut fra industriens behov og naturbetingelsene i de aktuelle koloniene. Ny arbeidsdeling: Øst-Asia verdens «fabrikk», mens deler av Afrika, Midtøsten og Russland er verdens råvare- og energileverandør. De tradisjonelle industrimaktene i Europa og USA er sentre for teknologisk utvikling og kunnskapsbaserte tjenester.

Hvorfor globalisering? en sterk tro på at frie markeder på sikt vil gi økt materiell velferd for alle ordningen innebærer arbeidsdeling og spesialisering: –stater, bedrifter og enkeltpersoner produsere forskjellige varer og deretter bytte, eller handle

Adam Smith ( ): Når det er arbeidsdeling, kan en spesialisere seg, og når en spesialiserer seg, kan en lage bedre produkter til lavere pris. Produsenter som lager de aller beste varene til lavest kostnad, overlever i konkurransen. David Ricardo ( ): Teorien om komparative fortrinn: Hvis alle stater spesialiserer seg og produserer det de lager mest effektivt, får verden sett under ett mest igjen.

Motstand mot frihandel bekymring over den økende makten til de transnasjonale selskapene –dårlige arbeidsvilkår, lav lønn og et umenneskelig press på fattige arbeidere miljøkostnader i forbindelse med produksjon og transport ikke er regnet inn i markedsprisen for produkter vi handler med tap av nasjonal produksjonskapasitet på områder som er viktige for innbyggernes trygghet og velferd behovet for en viss selvforsyning av mat og bosetning i distriktene urettferdig organisering av verdenshandelen: fri flyt av industrivarer og begrensning på handel med landbruksvarer

Transnasjonale selskaper krever ofte spesielle betingelser for å investere eller etablere seg i en stat –særlig i fattige stater der de sikrer seg skattefordeler og presser regjeringene til å forby fagforeningsarbeid og redusere kravene til arbeidsmiljø og forurensning mer enn en tredel av all handel i verden foregår internt i de transnasjonale selskapene de har skaffet seg betydelig makt over reglene for verdenshandelen. Særlig når for reglene om rettigheter, varemerker og patenter mye av den viktigste forskningen i verden foregår ikke lenger ved offentlige universiteter, men internt i transnasjonale selskaper. Oppkjøp, fusjoner og nedleggelser brukes aktivt for å få kontroll over hele næringer og sektorer i samfunnet. Men: transnasjonale selskaper har også bidratt til utrydde fattigdom mange steder i verden og til å bryte ned tungrodde offentlige monopoler og skapt ny dynamikk innenfor forskning, produktutvikling og handel.

Norge i verdenshandelen Norge har i utgangspunktet liten makt i den internasjonale økonomien, men når det gjelder eksport av petroleum (olje og gass), fisk, aluminium og skipsfartstjenester, har Norge internasjonal betydning fordi vi er så få og økonomien vår er så liten, trenger vi verdenshandelen mer enn den trenger oss. –det norske markedet er så lite at mange norske selskaper er avhengige av å selge til utlandet for å bli store nok. –vi har en begrenset egenproduksjon og må importere over halvparten av det vi forbruker.