Strømkrisen – kommer den også til Østlandet? v/ Ole Johan Hjemås, Statnett SF Energikonferansen i Østfold 22.10.07.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kan kraftkrisen i Midt-Norge unngås. Møte Molde Næringsforum , 3
Advertisements

Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Medlemsmøte Paneldebatt – frittstående verksteder  I hvilken grad opplever de frittstående verkstedene at det er enkelt/lett å få tilgang til.
Klimaendringene gir mer kraft og lavere forbruk Mer regn gir mer kraft: + 5 TWh i TWh i TWh i 2050 Varmere vintre gir lavere forbruk.
Infrastruktur og rammebetingelser i Vestlandsregionen Energirike Topplederforum 2009 konsernsjef Atle Neteland 1.
Energisystemet 2050 Klima  Global oppvarming -> ekstremvær  Kulde i nordområdene Demografi -økonomi  Befolkningsvekst mot 7 mill  Sentralisering og.
Høringsmøte i Energi- og miljøkomiteen 16. november Feilaktig struktur på nettleien – ønske om utredning 2.Avskrivningsregler for tekniske installasjoner.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Markedsutvikling, nettbehov og lønnsomhet mot 2040 Anders Kringstad Nasjonalt Kraftsystemmøte 31. august 2016.
1 Snart kommer vinteren - har vi nok kraft i Midt-Norge på kort sikt? 22. september 2006 Odd Håkon Hoelsæter Konsernsjef, Statnett SF.
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Ingard Moen, Direktør, Plan og Analyse Nasjonalt Kraftsystemmøte Gardermoen, 31. august 2016 Konklusjoner fra den Europeiske tiårsplanen.
Stein Øvstebø, Leder Kraftsystem, nett og konsesjoner, Nasjonalt kraftsystemmøte, Gardermoen 31. august 2016 Industrisynspunkter på fremtidens kraftsystem.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
WORLD SKILLS Skolekonkurranser som metode.. Hvorfor kan dette gi bedre læring? Å konkurrere kan være et virkemiddel for å sette fokus på bil og yrkesfag.
Technology for a better society Tiltak for at Norden skal oppnå målet om fossilfri elektrisitetsforsyning innen 2050 Forsker Ingeborg Graabak SINTEF Energi.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Kontrollstasjonen 2017 Myndighetenes workshop om kontrollstasjonen 27. mai 2016 Magne Fauli.
Stø kurs mot 2020 med justeringer for HMS, nye behov og nye løsninger Håkon Borgen, konserndirektør Teknologi og utvikling.
Leverandørmøte 20. mai 2009 Næringens kapasitet og muligheter Terje R. Venold, Konsernsjef.
Spredning av kommunale boliger En studie av politikk og resultater i Oslo kommune MASTEROPPGAVE I SAMFUNNSGEOGRAFI RAGNHILD ERTSHUS.
Den gode kunde Kompetanse, involvering og kultur Magne Jørgensen Simula Research Laboratory.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 7. januar 2016.
Accountability – med tilstandsrapportering som eksempel ”6- Fylkeskommunesamarbeidet” Oslo
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Veileder for gevinstrapportering
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 2H 2016
ROS-analyse.
Nasjonal innovasjonscamp
Varsling av fornærmede eller dennes etterlatte
Strategikonferansen okt 2016
Sintef Teknologiledelse
Marienlyst stadion Gamle Gress Mulighetsanalyse
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Utnyttelse av sluttbrukerfleksibilitet (Overordnet tema: Prosumentens rolle i framtidens energisystem) Birger Bergesen.
SAK 6: Oppdatering av bilag 3 til Samarbeidsavtalen Krav til tjeneste
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Utlysning av studentoppgave
Statnett og prosumenter
Markedsrapport November 2017
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Utredning om forbindelser mellom Østlandet og Vestlandet
Presentasjon for virksomhetens ledelse
Fornying av kraftleidningen Dale – Fosse – Kaldestad - Hodnaberg
NAV i tall og fakta 2016.
Kor attraktiv er Bø og korleis kan vi påvirke nærings- og besøksattraktiviteten? 16. Februar 2015.
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Den matematiske samtalen
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Wenche Teigland,
Grønne Datasentre på Sørlandet
Inflasjon og arbeidsledighet
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Jernbanen – et element i samfunnsutviklingen
Regional utviklingsplan 2019 – med et perspektiv fram mot 2035
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Hvordan lager du en åpen kravspesifikasjon og behovsbeskrivelse når du skal lage en IKT-løsning Oppfølging av kontrakt Det offentlige i Norge kjøper inn.
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Deltakeravgift på distriktsarrangementer
Fjord Pontoon Norway AS
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Status – Tekniske alarmer
Presentasjon av Høringsdokumentene
Orientering HOV 4. juni 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Strømkrisen – kommer den også til Østlandet? v/ Ole Johan Hjemås, Statnett SF Energikonferansen i Østfold

Utfordringer Planlagte og igangsatte tiltak Begrepet Forsyningssikkerhet Pågående analyser Opsjonsbasert planlegging Strømkrisen – kommer den også til Østlandet? Innhold

Hovedutfordringer i nettutviklingen

Hovedutfordringer i nettutviklingen for Østlandet Forbruksutvikling Gasskraft Reinvestering, gamle anlegg Transitt av kraft Feilsituasjoner

Forbruksutvikling Den fremtidige forbruksutviklingen i Østlandsområdet er en viktig variabel for nettutviklingen i dette området De siste års forbruksutvikling ( ) viser en reduksjon i det totale forbruket, både på energi- og effektsiden Når siste års forbruksutvikling pris- og temperaturkorrigeres, viser forbruksutviklingen en utflating, både på energi- og effektsiden I Statnetts nettutviklingsplan 2007 er det på landsnivå, i ”trendscenariet”, likevel forutsatt en forbruksøkning på 0,9 % frem mot 2015 og deretter en økning på 0,5 % frem mot 2025 Dette betyr at Statnett fortsatt tror mest på en vekst i forbruket Den økende sentraliseringen inn mot det sentrale Østlandet signaliserer at dette området bør ha en større vekst en resten av landet og i systemutredningene antas derfor en forbruksøkning på 1,1 % for det sentrale Østlandet Fra 2015 til 2025 opprettholdes 0,5 % for det sentral Østlandet

Forbruksutvikling Det er imidlertid flere faktorer i området som kan/vil påvirke utviklingen i ulike retninger Utvikling av fjernvarme Videre utvikling av enøktiltak Toveiskommunikasjon Effekt- og tidsbaserte nettariffer Klimapåvirkning (varmere og våtere vær?) Lavutslippsutvalget (redusert CO2 utslipp) Varmepumpers innvirkning på effektforbruk i tunglast Fluktasjoner i effektuttak Tunglast etterfulgt av våtår med lave priser Utvikling av industri

Nettiltak under gjennomføring Rjukan stasjon er under ombygging, noe som muliggjør sanering av anlegg på lavere spenningsnivå Utskifting av transformatorer samt modernisering av Flesaker stasjon vest for Drammen Hasle stasjon, en av de mest sentrale stasjonene i Østlandsområdet, bygges om til et høyere spenningsnivå

Planlagte netttiltak, ref. nettutviklingsplan 2007 Totalramme på om lag 3 mrd NOK frem mot 2020

Begrepet forsyningssikkerhet beskriver kraftsystemets/kraftmarkedets evne til å sørge for pålitelig leveranse av strøm til enhver tid til alle forbrukere. Begrepet består av to dimensjoner: Tilgangen på produksjonskapasitet sett i forhold til forbruk og importmuligheter (energi- og effektbalansen) Kraftsystemets evne til å håndtere feilhendelser uten at dette rammer forbrukerne (systemsikkerheten) Forsyningssikkerhet

Forsyningssikkerhet Øst-Norge pågående systemutredningsprosjekt i Statnett Statnett har i år et systemutredningsprosjekt som skal utrede behovet for ny kapasitet inn til området og i området slik at høy forsyningssikkerhet opprettholdes i et langsiktig perspektiv Prosjektet skal innen 2007 levere en systemutredningsrapport som skal beskrive hvordan forsyningssikkerheten utvikler seg og foreslå/anbefale tiltak som vil bidra til å sikre forsyningen i området Videreførte tiltak vil få betydning for om, og i så fall hva Statnett skal forhåndsmelde/konsesjonssøke av ny kapasitet i og til Øst- Norge

Opsjonsbasert planlegging Situasjonen er nå preget av mindre ledig kapasitet i sentralnettet, samtidig som usikkerheten i faktorer som påvirker overføringsbehovet ser ut til å øke Ofte vil etablering av nytt forbruk og ny produksjon, kunne realiseres raskere enn en ny kraftlinje i sentralnettet Kombinasjonen av mindre ledig kapasitet i sentralnettet og et stort antall usikre prosjekter på produksjons- og forbrukssiden gjør at Statnett ser behov for å være noe mer aktiv i å forhåndsmelde og eventuelt konsesjonssøke nye linjer i sentralnettet enn tidligere Statnetts viktigste motiv for å melde og konsesjonssøke mulige utbyggingsprosjekter mer aktivt, er å ha større kontroll på total realiseringstid Fordi dette dreier seg om rett men ikke plikt til å gjennomføre nettinvesteringer, er denne praksisen benevnt opsjonsbasert planlegging. En konsekvens av opsjonsbasert planlegging er at Statnett vil forhåndsmelde flere kraftlinjer enn vi kommer til å bygge

Strømkrisen – kommer den også til Østlandet? Regionen preges av en gradvis svekkelse av energi- og effektbalansen frem mot 2015 og Dette gjelder særlig Oslofjordregionen (Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold) Avhengig av utviklingen i regionen utreder Statnett behovet for kapasitet i og inn til området, slik at høy forsyningssikkerhet opprettholdes i et langsiktig perspektiv Flere tiltak er under gjennomføring og planlegging Disse tiltakene vil bidra til å sikre strømforsyningen til Østlandet Takk for oppmerksomheten!