Kan offentlig tilgang til skadestatistikk fra forsikringsnæringen styrke kommunenes arbeid med å forebygge naturskade? Presentasjon på møte mellom NIFS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BU31.4: Kostnader ved universell utforming i eksisterende bygg og uteområder. Prosjekt for universell utforming av eksisterende bygg og uteområder på kommunenivå.
Advertisements

Skadeforsikringsnæringens betydning i klimatilpasningsarbeidet Martin Danielsen Konserndirektør Klima for Finans? 19. mai 2014.
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Eksperter i Team – Landsby nr 50 HJEM I FARE! Hvordan takler vi naturfarer? Fasilitatorteam: Ivar Berthling, HjemmesideHjemmeside.
Delprosjektleder for Dp 5 Håndtering av flom og vann på avveie
Konsekvenser av klimaendring
Juridisk forskning for klimatilpasning Steinar Taubøll.
næringens samfunnsrolle
Risikovurdering av endret ekstremvær
Konsekvenser av klimaendringer i et lokalt perspektiv Innlegg på Nasjonal konferanse om Samfunnssikkerhet og nye trusselbilder 7. januar.
”Tilpasning til nye værforhold” - Lunsjseminar KS 19. september
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
Prosjektets erfaringer - sett fra forskernes side Presentasjon under avslutningsseminar for pilotprosjekt om bruk av forsikringsnæringens skadestatistikk.
Klimaet er i endring Pilotprosjekt - Bruk av forsikringsdata
Avslutningsseminar pilotprosjekt 2014 Prosjektets erfaringer sett fra finansnæringen = Forsikring Kari Mørk (aktuar) fra Finans Norge.
1 FOU-prosjekt Bruk av forsikringsskadedata. 2 En typisk VA-kommune? 5000 innbyggere Sentrumsbebyggelsen: ett vannverk og ett avløpsrenseanlegg Grendesamfunn:
Bruk av skadedata Erfaringer fra arbeidet med masteroppgaven - ”Water on Devious Ways- GIS Analysis” Avslutningsseminar til Pilotprosjekt om bruk av forsikringsnæringens.
Skadestatistikk til bruk i kommunal forebygging av klimarelatert naturskade Avslutningsseminar i pilotprosjektet Gardermoen, 3. juni 2014 Ole Jørgen Grann,
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Naturskade i kommunene Resultater fra et prosjekt for KS FoU Foto: NGI.
Klimatilpasning Byenes handlingsprogram
Klimaendringenes utfordringer og konsekvenser for kommunal og fylkeskommunal infrastruktur. Hvordan prioritere “riktige” tiltak? Presentasjon på seminaret.
Foreløpig program: Kl. 9:45 Innledning (Møteleder) Varsling - utfordringer Kl. 9:50 Ekstremvær og varsling – en stor utfordring! John Smits, MET Kl. 10:10.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Måling av forskning.
Hensikten med gruppearbeidet
Innledning til: Tilsyn, hva finner vi av avvik og hvordan lukke disse avvikene? Regelverk og veileder; § 3a og rapport fra ROS.
18. august 2003 HLED1101 Innføring i helseledelse og organisering Forelesning 1: Hovedtrekkene i helsesektorens organisering Terje P. Hagen Senter for.
Utfordringer ved å planlegge for et klima i endring – hvordan få til koordinering og kunnskapsoversettelse? Gro Sandkjær Hanssen Norsk institutt for by-
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Vurdering av konsekvensar av klimaendringer i Sogn og Fjordane Innleiing på arbeidsseminar om klimasårbarheit arrangert av Sogn og Fjordane.
Juridiske rammer for det kommunale ansvaret med klimatilpassing KLIMA – VÅRT FELLES ANSVAR Plankonferanse i Hordaland.
KLIMAENDRINGER GIR OSS NYE UTFORDRINGER SOM KREVER NYE LØSNINGER - BRUK AV FORSIKRINGSDATA I FOREBYGGENDE ARBEID Mia Ebeltoft.
1 Klimaendringer og skadeforsikring: En ulykke kommer sjeldent alene! Finanstilsynet
Samarbeid om vannhåndtering Teknologidagene Trondheim, Joakim Sellevold Geoteknikk og skred, Vegdirektoratet.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Lønner det seg å forebygge mot naturskade? Presentasjon av prosjektet "Naturskader – kostnader ved forebygging vs. gjenoppbygging av kommunalt eid infrastruktur"
Foto: Carl-Erik Eriksson Bruk av nøkkeltall i Trondheim kommune Nina Nilsen, rådgiver i rådmannens fagstab ASSS eiendomsforvaltning, 29. april.
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
Mulig modell for framtidig finansiering av kollektivtrafikken Dialogmøte 29. mars 2012 Harald Horne fylkesrådmann.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Rekommunalisering eller en entreprise?
Statlig naturskadeerstatning - Landbruksdirektoratet
Samhandling for effektive planprosesser
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
Bærekraftig samfunnsutvikling
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Private aktører - veilednings- og kompetansebehov
Naturskade i kommunene Resultater fra et prosjekt for KS FoU
Dialogkonferanse El-buss Bussanlegg AS
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
KLIMATILPASNING Plansamling Otta 17. november 2016
Grue - Kommunesammenslåing.
Tilknytningsplikt til offentlig avløp
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Strategisk plan Meteorologisk institutt
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Naturskade i kommunene Resultater fra et prosjekt for KS FoU
Møte med Finanskomiteen og næringskomiteen
Hensynssoner rundt Borregaard
Skadedata og risikoanalyser
Terje Haug og Mia Ebeltoft
Tiltak for utvikling av ferjemarkedet på lang sikt
Statlig naturskadeerstatning - Landbruksdirektoratet
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Kan offentlig tilgang til skadestatistikk fra forsikringsnæringen styrke kommunenes arbeid med å forebygge naturskade? Presentasjon på møte mellom NIFS og AREALKLIM prosjektet Oslo, Jernbaneverket, Carlo Aall Vestlandsforsking

Innhold Bakgrunn for prosjektet Prosjektets foreløpige erfaringer Fra forsøk til ordning

Klimarisiko og forsikring: en internasjonal debatt Greenpeace 1993: Tre klimastrategier for forsikringsnæringen Stå han av: “..opt for the business status quo” Endre forsikringsprofil dramatisk: “…to begin a dramatic overhaul of the way business is conducted by the insurance industry” Lobbe for mer drastiske utslippskutt: “lobbying…in pursuit of the kinds of cuts in greenhouse-gas emissions that can provide the only guarantee of healthy economies in the face of the climate-change threat” WWF 2009: Fire globale “tipping-point” klimatrusler med dramatiske følger for forsikringsnæringen Havnivåstigning opp mot 2 m mot år 2100 Endret vannbalanse i deler av Asia Utdøing av Amazonas regnskog Forørkning i viktige kornkamre (bl.a. USA og S-Eurpa) Endring av naturskade risikoforståelse Større vekt på indirekte risikofaktorer (utslipp av klimagasser, ikke bare “mer ekstremvær” og “større verdier i samfunnet” Større vekt på langsiktig risiko (klimaendringer vil komme de neste år), ikke bare risiko på mellomlang og kort sikt

Hva er problemet? (1) Fordeling av forsikringsutbetalinger til bolig, hytter og næringsbygg i 2013

Hva er problemet? (2) Erstatning i millioner kr indeksregulert (KPI) for vann og naturskader Øker jevnt og trutt Varierer med ekstremværhendelser

Bakgrunn for prosjektet «For å styrkje arbeidet med tilpassinga til klimaendringane i forsikringsnæringa og forsikringsordningane si rolle i klimatilpassingsarbeidet tilrår utvalet: Etablere ein database til offentleg bruk og forsking med eit samla, anonymisert datagrunnlag over klimarelaterte skadar frå forsikringsselskapa og Naturskadepoolen».

Finansiert av FNO og Klima- og miljødepartementet (ved Fremtidens Byer) Ti pilotkommuner Faglig ansvar: Vestlandsforsking i samarbeid med NTNU institutt for geografi Oppstart januar 2013 – avslutning januar 2015 Pilotprosjektet

Formål med pilotprosjektet Styrke kommunenes kunnskapsgrunnlag for forebygging av klimarelaterte naturskader – med vekt på vannskader Ny kunnskap om hvor (vann-)skader faktisk oppstår, som kan styrke kunnskapsgrunnlaget for arealplanlegging og drift/investering/planlegging innen kommunalt avløp Evt også av verdi opp mot klimaendringer (tilpassing til dagens klima = «halve jobben» gjort også opp mot morgendagens klima., og gir mulighet til «tidlig varsling» om at endringen kommer) Sikre dagens natur- og vannskadeforsikring Hvis skadeomfanget fortsetter å øke kan dette føre til økt premie generelt, differensiering av premie, og økt krav om regress Styrke tillitten mellom forsikringsnæringen og kommunesektoren

Nøkkeldata for pilotkommunene KommuneBefolkning Naturskade­ problematikk GIS-verktøyAntall skaderAndel geo-referert Bærum Urban flomGemini9 704Ca. 71 % Fredrikstad77 591Urban flom, stormflo Gjennomførte ikke piloten Gjennomførte ikke piloten Grue4 948Flom langs vassdrag Geomedia, Gemini 286Ca. 37 prosent Kongsvinger Flom langs vassdrag, urban flom Geomedia, Gemini 1 479Ca. 67 prosent Løten7 479Flom langs vassdragGemini, GISLine608Ca. 48 prosent Nord-Odal5 118Flom langs vassdrag Geomedia, Gemini 350Ca. 38 prosent Ringsaker Flom langs vassdrag, urban flom GISLine, Gemini2 983Ikke testet Stavanger Urban flom, stormflo KlimaGIS, GISLine, ArcGIS Ca. 70 prosent Tromsø71 590Urban flom, stormfloArcGIS7 756 Ca. 10 prosent, men bør kunne økes Trondheim Urban flom, stormflo, skred ArcGIS, Gemini17 718Ca. 54 prosent

Samla erfaringer Sette sammen data Analyse av data KommunenFinans Norge Skade- data Forsikrings- selskapene Bruk av data VF/NTNU Import av data Overføre data KRITISKE FORHOLD Variabel datakvalitet, som bl.a. gjør det vanskelig å stedfeste dataene Forsikringsselskapene skeptisk til offentliggjøring av data på kart ut fra konkurransehensyn mellom selskapene. Behov for juridisk avklaring av hvordan håndtere krav til personvern og offentlighet VURDERING AV NYTTEVERDI Viktig bekrefting og utdyping av eksisterende lokal kunnskap – særlig i områder som er eller i ferd med å bli fortettet nær vannveier Inspirerer kommunen til mer systematisk arbeid på området Bidrag til å styrke tillitten mellom kommune og forsikringsnæring UTPRØVING Laget kartlag i et GIS verktøy Sammenlignet dette med andre kartlag eller andre (formaliserte eller uformaliserte) kunnskapskilder

Utdyping av direkte nytteverdi for kommunene Arealplanlegging Beskrive områder med naturfarerisiko (eks flomveganalyser) Lokalisering av ny utbygging til områder med minst mulig risiko for naturskade Unngå at det i noen områder ikke blir mulig å få forsikret boliger Utbygging og drift av vann og avløp Prioritering av drift, utbedring og nyinvestering Sikring av offentlig infrastruktur Utforming av sikringstiltak der risikoen for naturskade er over et nærmere angitt minimumsnivå Beredskap Kunnskapsgrunnlag for ROS analyser Styrke kunnskapsgrunnlaget for varsling av utsatte boliger om ekstremværhendelser

Personvern og offentlighet Skadedata på adressenivå et krav fra kommunene Men - kart som vist til høyre kan ikke offentliggjøres i dag av to grunner 1.Sporing av enkeltindivider 2.Frykt fra forsikringsnæringen at dette kan påvirker konkurranse- forhold dem imellom Det fins tekniske tiltak for å løse problem (1) – se til høyre - mens problem (2) må løses på andre måter

Fra forsøk til ordning Skade Lagre data Formidle data Import av data AnalyseTiltakÅrsak Lagre data Kommunen Forsikringsnæringen Andre (Jernbaneverket, Skrednett osv) Hvem? Endre rutiner for registrering av data (og dermed øke kvaliteten) Godta offentliggjøring av data Flere kokker – mer søl; eller styrking av en framtidig ordning? Ansvar – kostnad? Kompetanse og kapasitet – også i små kommuner? Hvordan sikre prioritering av tema? Integrering av hver enkelt kommune Andre brukere

Spørsmål vedrørende etablering av ordningen Hvordan sikre god nok datakvalitet fra forsikringsselskapene? Utvide antall parameter som registreres i dialog med kommunesektoren Innføre en entydig måte å registrere dato og sted på (evt bruk GPS) Stramme inn at alle selskap må følge felles rutiner Få oppslutning i selskapene om at skadedata også skal samles inn for bruk i offentlig planlegging Hvordan møte utfordringene med personvern og offentliggjøring av kartfesta data? Avklare med lovgiver om hvordan forene hensyn i personopplysningsloven, offentlighetsloven, arkivloven og forsikringsvirksomhetsloven Personvern: Avklare med kommunesektoren om rutiner for todelt databehandling (internt med full tilgang til data og offentliggjøring av kart uten personidentifikasjon) Konkurransehensyn: Avklare og forankre aksept for offentliggjøring blant selskapene Hvordan organisere eierskap og drift av en eventuell ordning? Drøfte valg av modell med statlige myndigheter om hvem skal lagre og formidle data og finansieringen av dette Aktuelle modeller: Statlig (eks Statens kartverk), kommunalt (eks KS) eller privat (eks FNO) Utvide ordningen? Avklare om andre dataleverandører enn forsikringsnæringen og andre brukere enn kommunene inviteres inn i ordning?

Spørsmål vedrørende bruken av ordningen Hvordan sikre god nok kapasitet og kompetanse i alle kommuner til å gjøre seg nytte av en eventuell ordning? Små-kommuner sliter i dag med å drive med samfunnsutvikling og overordnet planlegging Selv om de største naturskadeordninger (i alle fall på vann-siden) oftest er i store bykommuner, er også små distriktskommuner viktige (eks storm, skogbrann, flom i større vassdrag) Hvordan sikre at berørte kommuner prioriterer naturskadeforebygging i tilstrekkelig grad? Tilsynsmyndigheter (særlig Fylkesmannens beredskapsavdeling) sender ofte ROS- analyser og arealplaner i retur pga manglende vurdering av risiko knyttet til klimaendringer Hvilke muligheter gir tilgang til denne type data til det å styrke arbeidet med tilpasning til klimaendringer på kort og lang sikt? Kobling av skadedata med nedbørsdata og effektdata Også grunnlag for å få fram «nye» risikosituasjoner?

Mer informasjon Referat fra prosjektseminarene Oppstartseminar om-kommunene-sitt-arbeid-med- forebygging-av-klimarelaterte- naturskader om-kommunene-sitt-arbeid-med- forebygging-av-klimarelaterte- naturskader Sluttseminar eforsikringsdata-viktig-for-kommunene/ eforsikringsdata-viktig-for-kommunene/ Sluttseminar i Oslo For mer info kontakt