Morten Halvorsen Spesialrådgivere. Hva skal vi snakke om? 07.10.14.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Advertisements

Medvirkning til utvikling Anja Kildal Gabrielsen, LO www. fellestiltak
Språkpraksis Hvor har du språkpraksis?
Nye muligheter for private oppmålingsfirma Bjarne Pedersen, siviløkonom NHH styreleder GeoLofoten AS.
Seminar 13. januar LO i Oslo Veien videre… Klemet Rønning-Aaby, LO Kommune.
Tariffkonferanse Norsk Fysioterapeutforbund
Oppgaver for tillitsvalgte
Norsk Sentrumsforum(NSF) • NSF berømmer arbeidet som er gjort for å utvikle, vitalisere og markedsføre norske byer og tettsteder. • De fleste sentrumsorganisasjoner.
Arbeidsliv og utdanning
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
UTDANNINGSFORBUNDET FINNMARK/FINNMÁRKKU OAHPPOLIHTTU s2.
FAGFORBUNDETS KAFFEKURS
Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet.
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Presentasjon av NTL NAV
Informasjon om oss stiftet februar Ut på tur..
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Lov- og avtaleforhold Distrikt Nord 27. og 28. februar 2008 Dag Sandvik.
Forsvar Offentlig Pensjon. Hvem er aksjon forsvar offentlig pensjon  Noen tillitsvalgte fra forskjellige fagforeninger tok initiativet til Forsvar Offentlig.
Offentlig pensjon: tilpasning til pensjonsreformen?
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
Arbeidslivet må organiseres
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Mellomoppgjøret forutsetninger
I ET HISTORISK PERSPEKTIV 1.1.3
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
FAGFORBUNDET Oppland Organisert? Hvorfor det?. Hva forsikrer du i livet ditt?
Kapittel11. Etablering av bedrift Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne.
Tariffoppgjøret kjerneoppgaver  Sikre kjøpekraft  Sosiale forbedringer  God fordelingspolitikk  Sterkt avtaleverk - solidarisk lønnspolitikk.
Fagforbundet - ulike roller og oppgaver "Sammen om en bedre kommune" - opplæring Omstillingsenheten, Fagforbundet.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Den norske tannlegeforening Lønnsoppgjøret 2009 Forhandlingssjef John frammer.
ÅrBegivenheterBakgrunn Avtaleregulering av forholdet mellom partene Gjensidig forståelse mellom partene og de nasjonale politiske myndigheter.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 Samling for plasstillitsvalgte og verneombud i bydel Østensjø  Ny som tillitsvalgt  Roller og oppgaver  Samarbeid.
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften Grunnopplæring Dato.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
Historisk tilbakeblikk på fagbevegelsen. Fellesskap og kollektive avtaler NTL 9. mars 2016.
Kapittel 14: Ansette medarbeidere – del 2 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli Intervjue søkere Stille riktige spørsmål Kroppsspråk.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Fagforeninger før og nå Grunnopplæring del 2. Slik oppsto fagforeningene... Fagforeninger slik vi kjenner dem i dag, har sin opprinnelse i den industrielle.
Rekommunalisering eller en entreprise?
Fagforeningens historie og Finansforbundet i samtiden
Tillitsvalgtes rolle Morten Halvorsen mai 2017.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Mellomoppgjøret forutsetninger
Hvorfor skal jeg være med
Arbeidsgivers styringsrett
Dette er Finansforbundet
Lov, avtaler, veiledere mm
Arbeidsgivers styringsrett
Intern opplæring for nye tillitsvalgte i bedriften
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Hvordan skal landet bygges videre – og hvem skal gjøre det?
Hva står på spill? Med jevne mellomrom: pensjon på forsiden av medier
Verving Thorbjørnrud
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Pensjon – før, nå og etter…. +++
Personvern Personvern i spesiallovgivningen - særlig om personvern i arbeidslivet Line Coll Stipendiat Senter for rettsinformatikk (SERI), Institutt.
RISØRKONFERANSEN 14.mars 2013
Varehandelens betydning for et levende sentrum
HVA SKAL FAGBEVEGELSE MED FREDSPLIKT ?
Folketrygden - alderspensjon
Utskrift av presentasjonen:

Morten Halvorsen Spesialrådgivere

Hva skal vi snakke om?

Industrielle revolusjon

Det er så mye som er blitt så bra Velferdsstaten formes – fra slutten av 1800-tallet: Fabrikktilsynslov 1893, arbeidervernlov 1937 LO etablert 1899, NAF 1900 Lov om sykeforsikring og ulykkesforsikring Arbeidsledighetsstøtte 1909, arbeidsledighetstrygd 1938 Avtalefestet ferie 1916, ferieloven 1937, 5. ferieuke 2000 Ti timers arbeidsdag (1915), 8 timer fra 1919 Allmenn stemmerett for menn (1898) og kvinner (1914) Hovedavtalen 1935 Lov om alderstrygd 1936 (1923) Lov om folketrygd (1967)

Norske Assurandørers Forbund etablert i Kristiania Lønn, lønn og lønn Fagopplæring for å sikre kundene fagmessig behandling i økonomiske spørsmål Ryddige ansettelsesforhold Vesta Hygea

1904 – Bankfunksjonærens samfunn ble etablert i Kristiania Å stå samlet og være solidariske i lønnskampen Drive folkeopplysning blant medlemmene – og senere yrkesutdanning Etablere en pensjonsordning for funksjonærene

Forsikringsfunksjonærforening etablert i Oslo 1937 Bedring av lønnsforholdene – etablering av minstelønnstariff Etablere et alternativ til LOs Handel og Kontor Medbestemmelse - bedriftsdemokrati Idun

Hva var vårt bidrag til utvikling av velferdsstaten Første fagforening i privat sektor som fikk innført lønn under svangerskap Først i privat sektor med felles lønnstariff for «damer og herrer» (1959) Utviklingen av bedriftsdemokrati med drøftingsrett før beslutning fattes Rett til representasjon i bedriftsforsamling og styret tilsvarende som for aksjeselskap; Gjennom hovedorganisasjonen YS har vi hatt innflytelse på:

Sammen med YS: Videreutvikling av bedriftsdemokratiet Utvikling av trepartssamarbeidet og den nordiske modellen som har gitt oss: Ryddige samarbeidsformer AFP og pensjonsordningene Ytelse ved svangerskap og fødsel Ferie- og fritidsordninger Livslang læring Et bærekraftig næringsliv – lav arbeidsledighet Hindring av sosial dumping En utvikling som er avhengig av en vesentlig og nødvendig forutsetning:

11 F ornyelse

Silvija Seres President Polyteknisk Forening

Det er ikke alltid like lett å bli presentert for virkeligheten

Du må være med når fremtiden skapes 14

Næringens rolle i samfunnet Bankene; lån, sparing betalingsformidling Forsikring; risikospredning Livselskapene; økonomisk trygghet gjennom hele livet Inkasso; inndriving av fordringer

Tilknyttet næring IT-næringen Gjennom våre medlemmer og tillitsvalgte har vi viktige kontaktpunkter som gjør det mulig å utøve innflytelse i den bransjen som vel er den viktigste premissleverandør for utvikling av kapitalforvaltning, kapitalformidling og risikoavlastning

… og det er i dette bildet du må forstå din rolle; … som talsperson for ansatte i næringer som er blant våre viktigste samfunnsfunksjoner Finans – og IT

Vi jobber på tre plan Nasjonalt gjennom den nordiske modellen og de politiske prosessene Dirkete i relasjonen med næringens aktører; Finans Norge og bedriftene Fagpolitisk på nordiske, europeisk og globalt

Den norske modellen ”Amerikanerne har sin drøm. Vi har den norske modellen.” ”Det er lettere å få oppfylt den amerikanske drømmen i Norge enn i Amerika.” Daværende statsminister Jens Stoltenberg

Trepartssamarbeidet – den nordiske modellen 20

Air- FranceAir- France vs Nordiske modellenNordiske modellen

22 Hva er det adm.dir må ha orden på? FAG ØKONOMI DRIFT PERSONAL produkt marked innkjøp personalkostnader lokalisering IT lov og avtaler ledelse organisasjon inntekt utgifter

23 Arbeidsgivers styringsrett Retten til å ansette, lede, fordele, kontrollere og avvikle ansettelsesforhold er begrenset av Lov Forskrift Arbeidsmiljø Ferieloven Personvern Likestilling Folketrygd andre Sentrale tariff- avtaler Hovedavtale Sentralavtale Funksjonæravtale (Virke) Lokale tariff- avtaler Bedrifts- avtale Reglement Ansettelses- kontrakt Administrativt fastsatte best. Særavtaler