Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Dette er Finansforbundet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Dette er Finansforbundet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Dette er Finansforbundet
Grunnkurs 2 mai 2017

2 Om forbundet Om arbeidsgiversiden og næringsorganisasjonen Om næringen Vårt fagpolitiske ståsted

3 Tittel på lysbilde med heldekkende bilde bak
Tospaltemalen med et bilde lagt bak tekst Andre punktet kan stå slik Teksten og kulepunktet er endret til hvit for å være synlig på bildet OM FORBUNDET Dette er Finansforbundet – mye bra folk, våre tillitsvalgte på Landsmøtet november 2016.

4 Finansforbundet – organisasjon og oppbygging
Politisk organisasjon Finansforbundet – organisasjon og oppbygging LANDSMØTET FORBUNDSRÅDET Landsmøtet og forbundsstyret er de politisk overordnede organene Forbundsrådet behandler og godkjenner styrets årlige beretning med regnskaper Geografiske avdelinger er bindeleddet mellom bedriftene i den enkelte region Bedriftsavdelingene med sine tillitsvalgte er det fremste, operative nivået i forbundet Sekretariatet representerer den faglige forankringen og det administrative bindeleddet SEKRETARIATET FORBUNDSSTYRET 15 GEOGRAFISKE AVDELINGER BEDRIFTSAVDELINGER MEDLEMMER

5 Landsmøtet Vårt øverste organ som: Vedtar det politiske programmet for de kommende tre årene Fastsetter rammebudsjettet Velger forbundsstyret …og behandler innkomne forslag Landsmøtet består av: 153 valgte delegater fordelt slik: Bedriftsavdelinger:  102 representanter, Geografiske avdelinger:  51 representanter På ordinært landsmøte behandles: 1. Godkjenning av representasjonen, innkalling og saksliste. 2. Valg av møtefunksjonærer: a)  dirigenter b)  protokollkomité c)  redaksjonskomité d)  tellekorps 3.  Kontrollutvalgets rapport 4.  Politisk beretning 5.  Politisk program og årlige rammebudsjetter for etterfølgende landsmøteperiode1) 6.  Innkomne forslag 7.   Valg av: a) leder b) nestleder c) 9 styremedlemmer d) 5 varamedlemmer e) kontrollutvalg med 2 medlemmer og 1 varamedlem f) valgkomité på 8 medlemmer med personlige varamedlemmer.

6 Forbundsrådet Forbundsrådet møtes én gang årlig innen 30. juni.
Forbundsrådet behandler og godkjenner styrets beretning med regnskaper. Forbundsrådet tar til etterretning revisors beretning og kontrollutvalgets rapport. Forbundsrådet velger statsautorisert eller registrert revisor og fastsetter revisors godtgjørelse. Vedtektene: § 15 Forbundsrådet møtes én gang årlig innen 30. juni. § 16 Forbundsrådet behandler og godkjenner styrets beretning med regnskaper. Forbundsrådet tar til etterretning revisors beretning og kontrollutvalgets rapport. Forbundsrådet velger  statsautorisert eller registrert revisor og fastsetter revisors godtgjørelse. § 17 Innkalling til forbundsrådsmøte sammen med saksdokumentene sendes til forbundsrådets medlemmer senest 1 -én- måned før møte avholdes. § 18 Forbundsrådet er beslutningsdyktig når minst ¾ av medlemmene er tilstede.

7 Forbundsstyret Leder: Pål Adrian Hellman, Nordea Nestleder: Bente Hornsrud Espenes, DNB 9 representanter 1 representant fra de ansatte ved sekretariatet 5 vara Forbundsstyret er Finansforbundets høyeste myndighet mellom landsmøtene. Forbundsstyret leder forbundet i samsvar med disse vedtekter og retningslinjer samt  landsmøtets vedtak. Forbundsstyret oppnevner nødvendige utvalg, råd og arbeidsgrupper og utarbeider årlige virksomhetsplaner.

8 Bedriftsavdelingene Bedriftsavdelingens tillitsvalgte ivaretar medlemmenes individuelle og kollektive interesser på arbeidsplassen, og de bidrar til at bedriften når sine forretningsmessige mål Uten bedriftstillitsvalgte stopper Finansforbundet På arbeidsplasser med ansatte som er medlemmer av forbundet og hvor det er inngått tariffavtale, eller det skal inngås tariffavtale, skal det velges et antall tillitsvalgte (tillitsutvalg), jf. «Retningslinjer for valg eller oppnevning til verv i Finansforbundet».  De tillitsvalgte ivaretar medlemmenes interesser på arbeidsplassen. Alle forbundet organer er viktige, men hjørnesteinen er tillitsvalgte i bedriftene og deres organisasjon; bedriftsavdelingene

9 De geografiske avdelingene
Medlemsaktiviteter av faglig og sosial karakter på tvers av bedriftsgrensene samt politisk arbeid regionalt Vedtektenes § 35 a Hensikt De geografiske avdelingene skal ivareta medlemmenes og de tillitsvalgtes interesser gjennom medlemsaktiviteter av faglig og sosial karakter på tvers av bedriftsgrensene. De skal tilby møteplasser for fagpolitikk, kompetansepåfyll og synliggjøring av mål og resultater samt drive fagpolitisk påvirkning og arbeide med næringspolitikk. Avdelingene skal være aktive bidragsytere med hensyn til medlemsvekst

10 Bedriftens tillitsvalgte
Tillitsutvalgets status i forhold til ledelsen i virksomheten fastlegges i de til enhver tid gjeldende avtaler inngått mellom partene: Bedriftsavtalen Hovedavtalen og Sentralavtalen Hovedavtalen mellom Finans Norge og Finansforbundet har i kap. 4 bestemmelser som omhandler tillitsvalgte, samarbeid, medinnflytelse og likestilling. De viktigste bestemmelsene finner vi § 13 A og B og i arbeidsmiljølovens kapittel 8 som har regler om arbeidsgivers informasjon- og drøftingsplikt. Bestemmelsene i aml. Kap. 8 sammenfaller i stor grad med Hovedavtalens regler, dog slik at tillitsvalgte etter Hovedavtalen har større grad av innflytelse ved at de skal gis anledning til å delta i det utredningsarbeidet som gjøres i saker som etter sin art berører de ansattes interesser. Det betyr at de skal gis anledning til å delta i utformingen av selve beslutningsgrunnlaget og ikke bare drøfte det i etterkant slik arbeidsmiljølovens gir anvisning på. Tillitsvalgte i inkassoselskapene som er organisert i Virke har sine rettigheter nedfelt i hovedavtalen mellom Virke og YS, kap. IV og for Norges Bank som er tilknyttet Spekter er det også inngått hovedavtale med YS som regulerer tillitsvalgtes rettigheter i avtalens del II. Tillitsvalgte i Spekter og Virke -området har ikke på samme måte som tillitsvalgte i Finans Norge-området rett til deltakelse i arbeidsgivers utredningsarbeid.

11 Vårt fagpolitiske ståsted
Merkeplattform Næringspolitikk Arbeidsliv Kompetanse Oppslutning Hele organisasjonen skal arbeide etter vår merkeplattform – vi skal kort gjennomgå denne, slik at de tillitsvalgte blir kjent med organisasjonen. Særlig viktig er samarbeidsintensjonen i vår visjon.

12 Næringspolitikk Finansforbundet skal være en tydelig og synlig premissleverandør for næringspolitikk og saker som omhandler rammevilkår og utvikling av finansnæringen. I samarbeid med Finans Norge, Virke Inkasso og Spekter/Norges Bank. Misjonen definerer hvorfor vi er til; det vi overordnet skal ha fokus på i vårt arbeid. Vår oppgave er å bidra til en bærekraftig utvikling av finansnæringen for ansatte, arbeidsgivere og samfunnet. Dette er den beste garantien for våre medlemmers trygget og utvikling i ansettelsesforholdet.  Nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge er en av våre viktigste, strategiske samarbeidspartnere. Gjennom dialog og drøftinger gir vi uttrykk for våre interesser knyttet til utvikling av næringen. Gjennom forhandlinger med arbeidsgiveravdelingen fastsettes den årlige lønnsutviklingen og utvikling av det regelverket som utgjør hovedtyngden av de rettigheter som gjelder for ditt ansettelsesforhold; Sentralavtalen og Hovedavtalen. Når dette sentrale avtaleverket suppleres av rettigheter nedfelt i den lokal bedriftsavtalen har vi et tilnærmet komplett sett av bestemmelser som regulerer forholdet mellom arbeidsgiver og de ansatte i vår næring. Fordi Finansforbundet er den dominerende fagforeningen er det bare vi som er i posisjon til å opprettholde og videreutvikle dette.  Vi har en samarbeidsavtale med BI - og sitter i styret for finansfagene.   BI, ved professor Torgeir Reve med flere, har på oppdrag fra oss utarbeidet to rapporter som beskriver norsk finansnærings mulighetsrom i fremtiden; en rapport som har vært jevnlig debattert i pressen etter at den ble presentert.   Vi samarbeider tett med det næringspolitiske miljøet i Norge, både de folkevalgte organer og de offentlige institusjonene, herunder Finanstilsynet og fagdepartementene. Vi er tilknyttet hovedorganisasjonen YS - Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund -  som er en viktig aktør i samfunnsutviklingen.  Gjennom vårt internasjonale engasjement i NFU (Nordic Financial Union) og verdensorganisasjonen UNI (Union Network International) bidrar vi til å påvirke sentrale nordiske og globale aktører, ikke minst de finansfaglige og politiske beslutningstakerne i EU.   Vi tror at vårt næringspolitiske engasjement bidrar vesentlig til utviklingen av finansnæringen i Norge; til beste for ansatte, arbeidsgivere og samfunnet. 

13 Arbeidsliv Trygghet, forutsigbarhet og god ledelse skaper motiverte medarbeidere som bidrar til at bedriften når sine mål. Vår visjon er at vi – sammen med arbeidsgiverne- skal bidra til å skape Norges mest attraktive arbeidsplasser. Arbeidsplasser som sikrer et fullt forsvarlig både fysisk og psykisk arbeidsmiljø og hvor hensyn til de ansattes velferd er ivaretatt. Arbeidets organisering, tilrettelegging og ledelse skal stimulere og motivere samtidig som bedriftens arbeidstidsordninger, lønnssystemer og oppfølging av medarbeiderne legges opp med tanke på å tilfredsstille bedriftens så vel som den ansattes behov og interesse. Et arbeidsmiljø basert på respekt og likeverd med forståelse for partenes ulike roller er en av grunnpilarene for trivsel og faglig- og resultatmessig utvikling.    Et godt arbeidsmiljø virker motiverende og er fundamentet for et utviklende læringsmiljø for den enkelte arbeidstaker. Finansforbundet mener at et godt arbeidsmiljø er tuftet på tydelige mål, arbeidsoppgaver som er tilpasset den enkeltes potensiale, mulighet for kontinuerlig utvikling for de ansatte, dyktig ledelse, mangfold i organisasjonen og et arbeidsliv tilpasset ulike livsfaser. Finansforbundet vil jobbe for at bedriftene i næringen etterlever ambisjonene som ligger i IA-avtalen. Motiverte medarbeidere bidrar til gode resultater for bedriftene slik at de kan nå sine mål.

14 Kompetanse Vilje til fortsatt læring er det viktigste av det viktige – det må du aldri glemme Vi lover våre medlemmer økt innflytelse, kompetent rådgivning, attraktive tjenester og muligheter. Som tillitsvalgt i Finansforbundet er du med på å innfri dette løftet.  Å ivareta merkeløftet er egentlig et ganske omfattende mandat. Det er nemlig ikke så lett å tilfredsstille de forventningene som medlemmene stiller. Og ikke alle forventninger kan – eller skal – innfris.  Finansforbundets verdier – innovativ, modig, dynamisk og kompetent - er en guide for arbeidet. Og du er jo heldigvis ikke alene om å bistå medlemmene. Sammen med andre tillitsvalgte i bedriften, og gjennom det nettverket som er utviklet i de geografiske avdelingene, har du et godt utgangspunkt for ditt arbeid. Og sekretariatet står alltid til din disposisjon.  Kompetanse omfatter tiltak som karriereutvikling for våre medlemmer med tilbud om coaching, lederutvikling, stipend, faglige arrangementer, etablering av kompetanseutvalg i bedriftene og nettverk gjennom det geografiske leddet. Vi har, et eget kompetanseutviklingsprogram for tillitsvalgte, og gjennom samarbeid med FNO bidrar vi til å sette ansattes kompetanse på dagsorden. Gjennom vår kontaktflate mot BI er vi med å utforme finansfagenes innhold på en av landets mest sentrale høyskoler for økonomiske fag.

15 Oppslutning Vi lover våre medlemmer økt innflytelse, kompetent rådgivning, attraktive tjenester og muligheter. Som tillitsvalgt i Finansforbundet er du med på å innfri dette løftet – og det er dette som er grunnlaget for oppslutningen om forbundet  Vi ønsker å beholde vår posisjon som den dominerende fagforening i finansnæringen og våre ambisjoner er å ha en oppslutning på 70% innen 2022 i de bedrifter hvor vi har tariffavtale. Vi har i dag en oppslutning på rundt 60%. Vi har satt inn særskilte tiltak i de bedrifter hvor potensialet for å verve nye medlemmer er størst. De bedrifter som alt har en stor oppslutning ønsker vi å følge opp med tiltak som bidrar til at eksisterende medlemmer føler seg ivaretatt av sitt forbund lokalt og sentralt. Dersom Finansforbundet skal være relevant, dersom vi skal fortsette å ivareta og utvikle rettigheter for våre medlemmer, dersom vi fortsatt skal kunne påvirke næringens rammevilkår å være en drivkraft i kompetansearbeidet må vi ha høy oppslutning. Oppslutning er vårt eksistensgrunnlag. Som tillitsvalgt er du garantisten for at vi fortsatt er relevante og kan fylle våre løfter slik de fremkommer i merkeplattformen.

16 Arbeidsgiver- og nærings- organisasjonene

17 Dette er Finans Norge Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium Finans Norge er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge. De representerer om lag 240 finansbedrifter med rundt ansatte og målbærer næringens standpunkter til ulike grupper i det norske samfunn; politikere, statsforvaltningen, forbrukermyndigheter, internasjonale samarbeidspartnere og beslutningstakere og forbrukere. De har valgt broen som symbol i sin logo fordi de ønsker å være brobygger, mellom næringen og de som bestemmer næringens rammebetingelser, mellom medlemmene og ulike interessegrupper og ikke minst medlemmene imellom. I deres strategidokument for perioden er Finansforbundet nevnt som en strategisk viktig samarbeidspartner.

18 Dette er Virke Intrum Justitia Lindorff Kredinor Tidligere Finans Norge-bedrifter som er nå er tilknyttet Virke Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene og representerer over virksomheter. De jobber for bedre rammevilkår for sine medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. Virke mener virksomheter lykkes best når verdiene skapes i samspill mellom arbeidsgiver og medarbeider. Medlemsbedriftene kommer fra bransjer som handel, kunnskap, teknologi, reiseliv, service, helse, omsorg, utdanning, kultur, finans og frivillighet. Til sammen utgjør de over 225 000 arbeidsplasser. Som hovedorganisasjon er ser de seg som bindeleddet mellom den enkelte virksomhet, resten av bransjen og myndighetene. De omtaler seg som en arbeidsgiverorganisasjon som lever av å løse problemer og utfordringer, og vet at det først og fremst dreier seg om å skape verdier for bedriften og bedriftens medarbeidere. Inkassoselskapene Intrum, Kredinor og Lindorff var tidligere Finans Norge-bedrifter, men er nå tilknyttet Virke.

19 Dette er Spekter Finansforbundet har medlemmer i Norges Bank og
Innovasjon Norge Vertikal helse som alle er tilknyttet Spekter Arbeidsgiverforeningen Spekter ble etablert i De er i dag en av Norges ledende arbeidsgiverforeninger for private og offentlige eide virksomheter som til sammen har over ansatte. Spekter har medlemmer av virksomheter som bærer et utpreget samfunnsoppdrag, eller som gjennom sin forretningsdrift og sine leveranser bidrar til at andre løser sitt samfunnsoppdrag. De er dominerende innen sektorene helse, samferdsel og kultur.

20 Næringens rolle i samfunnet
Bankene; lån, sparing betalingsformidling Forsikring; risikospredning Livselskapene; økonomisk trygghet gjennom hele livet Inkasso; inndriving av fordringer

21

22


Laste ned ppt "Dette er Finansforbundet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google