Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Aminosyre Arginin.
Advertisements

Kapittel V Næringsstoffer.
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Organisk kjemi – hydrokarboner
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Fra sukkermolekyl til energi
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede
Avfall og avfallsbehandling
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
KARBOKSYLSYRER Kjennetegnes ved at de inneholder en karboksylgruppe:
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
H02 Oppgave IV 3 A) Amylose, α1-4 Cellulose, β1-4 O O Reduserende ende.
Lipider Oljer, fast fett,voks Winnie Eskild, IMBV 2004.
H00 Oppgave II B 1. i) Glycerofosfolipider inneholder en polargruppe i tillegg til hydrofobe fettsyrer. De kan derfor orientere seg i membranen med polargruppe.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Estere, fettstoffer og proteiner
Eller: Organisk kjemi er omtrent som å bygge med LEGO
Organisk kjemi 1 Hydrokarboner.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Estere, fettstoffer og proteiner
Protein og fett - Uke 9 -.
GENERELT OM ORGANISK KJEMI. Organisk kjemi Det finnes millioner av organiske forbindelser – Dette skyldes karbonatomets sin evne til å danne lange kjeder.
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Karboksylsyrer Svake syrer – finnes i mat. Karboksylsyrer – sur smak og holdbarhet Sitroner, appelsiner og eddik – sur smak fra karboksylsyrer Sitroner,
Næringsstoffer. FETT.
ATOMET Minste del av en ting…… Elektroner, protoner, nøytroner, skall.
Grunnstoffene og periodesystemet
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Trygg mat og næringsstoffer
Biokjemi Om å forstå kjemi og energi i biologiske systemer
Cellemembranen.
Periodesystemet og atombegrepet
Etter denne timen skal du kunne:
Karbonkjemi – vi repeterer
FETTSKOLEN.
Alkoholer, tioler, etere, sulfider med mer. Kap 11/Solomon/Fryhle
Aromatiske forbindelser Kap 14/Solomon/Fryhle
Protein og fett Uke 9.
Alkoholer, tioler, etere, sulfider med mer
EGG.
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider Kan være faste eller flytende

Fettsyrer Kan være mettede eller umettede Mettede fettsyrer er karboksylsyrer med mer enn 3 C-atomer i molekylene. Generell formel C n H 2n+1 COOH En umettet fettsyre har en eller flere dobbeltbindinger i karbonkjeden Antall C-atomer og antall dobbeltbindinger skrives med kolon i mellom. – Stearinsyre har 18 C og ingen dobbeltbindinger, en C18:0 fettsyre – Linolsyre har 18 C og to dobbeltbindinger, en C18:2-fettsyre

Navnsetting av fettsyrer Mettede fettsyrer: sier hvor mange C-atomer det er molekylet, eks. C16:0 heter heksadekansyre Umettede fettsyrer: nummerer C-atomene fra atomet i COOH- gruppen og oppgi dobbeltbindingene med sine plasser. Linolsyre (en C18:2-fettsyre) blir:

Umettede fettsyrer kalles omegafettsyrer i ernæringssammenheng – Nummereringen begynner med det C-atomet som i kjemien regnes som det siste i kjeden – Den dobbeltbindingen som sitter nærmest enden på molekylet får et omeganummer utfra denne nummereringen

Triglyserider Den vanligste fettypen i mat Estere dannet av glyserol og tre fettsyrer Innholdet av fettsyrer i triglyseridet avgjør om det er mettet fett, enumettet fett eller flerumettet fett

Egenskapene til triglyserider Umettede fettsyrer har vanligvis en knekk ved hver dobbeltbinding og triglyserider med umettede fettsyrer kommer ikke så tett sammen som de med mettede fettsyrer Det gjør at triglyserider med umettede fettsyrer smelter ved en lavere temperatur Fett er en blanding av triglyserider og har derfor ikke noe bestemt smeltepunkt. Smeltepunkt avhenger av sammensetning av ulike triglyserider

Jodtall og herding av umettet fett Hvor umettet et fett er, blir oppgitt med jodtall Jodtall forteller hvor mange gram jod som skal til for å mette alle >C=C< -bindingene i 100 g fett Når jodtall skal bestemmes blir ofte brom (Br 2 ) brukt fordi det er mer reaktivt. Deretter regnes massen av brom om til masse jod (I 2 )

Harskning av fett Fett harskner når det blir oksidert Jo mer umettet fett er, jo lettere blir det oksidert Harskning starter ofte når lys eller varme tilfører fettet energi – Det dannes ∙ OH-radikaler som reagerer med dobbeltbindingen slik at den brytes – Det skjer en reaksjon med oksygen og det dannes nye, mindre molekyler som fordamper lett og lukter og smaker vondt Vi kan hindre denne oksidasjonen ved å tilføre antioksidanter som virker som radikalfangere eller oppbevare fettet i mørk emballasje

Fett og emulsjoner Ved fullstendig hydrolyse av et triglyserid dannes tre fettsyrer og glyserol Ved delvis hydrolyse dannes diglyserider (har to fettsyrer) eller monoglyserider (har én fettsyre)

Triglyserider er ikke løselige i vann Monoglyserider har en to frie –OH-grupper i glyseroldelen og denne delen er polar. Den lange fettsyredelen er upolar Monoglyserider kan virke som en emulgator når vi har en vannfase og en oljefase, vi får en emulsjon – Vann i olje-emulsjon: eks smør og margarin – Olje i vann-emulsjon: eks melk, fløte og majones

Fosfolipider I et fosfolipid er en fettsyre i et triglyserid erstattet med en polar organisk fosfatgruppe Figuren viser en type fosfolipid kalt lecitiner. Lecitiner er mye brukt som emulgatorer

Stereoider Grunnskjelett med fire sammenhengende ringer. Det er bundet H-atomer til C-atomene i ringene Det fins flere hundre ulike stereoider i levende organismer. De har samme skjelett, men varierer i gruppene som er festet til. Det mest kjente stereoidet er kolesterol

Kolesterol er viktig for oppbygningen av cellemembraner Dannes i kroppen, men produksjonen går ned når vi tilfører kroppen kolesterol for eksempel gjennom mat Noen stereoider har hormon- eller vitamineffekt Stereoider kan framstilles i laboratoriet – Anabole stereoider er syntetiske stereoidhormoner som likner testosteron – Andre stereoinder har stor medisinsk betydning