Som regnet vanner jorden - om en sjelesørgende preken.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
“Fra ord til liv” Februar
Advertisements

Messa for travle familier
O store Gud, når jeg i undring Aner Hva du har skapt i verden ved ditt
Fra ord til liv Mars 2011.
Barnet som gave og oppgave
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Gudstjeneste med Skattejakt.
Et bekymringsløst liv – er det mulig? Matteus 6,23-34
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
MBS OmsorgsSkolen - Vennesla
Menigheter i Forvandling
Fra ord til liv desember 2008 " Men la din vilje skje, ikke min " (Lk. 22,42)
Vintreets hemmelighet Livet i ordet, bønnen og gleden Joh 15:7-11
- roller og forventinger
Fra ord til liv januar 2010 Fra 18. til 25. januar feirer man i mange land i verden uken for bønn om kristen enhet, mens i andre land legges denne feiringen.
Jane Sunde, verdi 2 - "at alle som går her har som mål å leve slik at livet ærer Kristus og tjener forsamlingen.” Marit Thingbø, verdi 11 - "å ta et særskilt.
Sterkere: Normisjons diakonale mulighet v/ Arne Kristian Rokseth.
Deg være ære, Herre over dødens makt!
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Tre håndfuller vann for livet.
For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin sønn den eneste, for at hver den som tror på ham ikke skal gå fortapt men ha evig liv.
Velkommen til ettårssamling
8.mars 09 Barnegudstjeneste Velkommen til
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Domssøndag Siste søndag i kirkeåret Matteus 25 (2 fortellinger)
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
Det private skriftemål En glemt skatt i Den Norske Kirke
Problemet og løsningen:
Levende vann Joh 4,10 Jesus svarte: "Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg.
Jes 40,13 Hvem har målt Herrens Ånd, og hvor er mannen som kunne gi Ham råd og tilføre Ham kunnskap? Rom 11,34 For hvem har kjent Herrens sinn? Eller hvem.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
STØRST AV ALT 5.Klasse Bibelklubb!!!.
Et møte med Gud og andre troende
2.samling: Guds Sønn vår frelser Høsten Den lamme mannen. Bruk gjerne bilder fra Sprell Levend –opplegget om du har abonnement på dette. Ellers.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
“Disippel-høring”.
JESUS FRA ” LANDSBYGDA ” I M IDDELHAVS - SAMFUNNET Problemet med å beskrive Jesus Hvilke modeller bruker vi? Hvilke forutsetninger har vi mht menneske-
Sjelesorgens teologi – tradisjoner og posisjoner
Om hellige skrifter.
Om hellige skrifter.
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
«Du er frelst!».  יְהוֹשֻׁעַ  Jesjua = Jesus = Herren + frelse  frelse  fri + hals  «Han er den som fridde oss ut av mørkets makt og satte oss over.
Velkommen til semesteråpninggudstjeneste 21. august Sang og musikk – M-team Preken – Eivind Bergem Dåp Presentasjon av konfirmanter Kollekt til Internasjonal.
JORDENS BARN - teologi i og med naturen Vandring i Bibelens tekster med samisk tradisjon som veiviser Tore Johnsen.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
NT – Evangeliene og Apostlenes gjerninger. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet.
«Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg» (Mt 25,40). «Fra ord til liv» April 2016.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Livssynshumanismen.
BIBELEN.
Kolosserbrevet 1,1-1,23 fra BIBELEN GUDS ORD, 1997/2007
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Buddhisme og kristen tro
Livssynshumanismen.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Livssynshumanismen.
Hvordan du ser på mennesket, både deg selv og andre.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Dommer og Frelser.
JØDISK TRO OG TRADISJON
Salige er de fattige i ånden
Matt  I samme stund kom disiplene til Jesus og sa: Hvem er den største i himlenes rike? 2 Han kalte da et lite barn til seg og stilte det.
Hvor er vi som kirke? Funn fra «Kirken i Stavanger mot 2020».
Velkommen til kurs Tema: Hva er sjelesorg?
- til Gud og til andre mennesker
Evangeliet for dummies
“Disippel-høring”.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Visdom fra en sjelesørger
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Utskrift av presentasjonen:

Som regnet vanner jorden - om en sjelesørgende preken

Modum Bad En diakonal, økumenisk stiftelse

Et historisk tilbakeblikk

Sjelesorg = Forkynnelse Forkynnelse Evangeliet forkynt i kirker / forsamlinger Forkynnelse Evangeliet forkynt i kirker / forsamlinger Forkynnelse Sjelesorg Samtale Sjelesørgerisk preken Sjelesorg Samtale Sjelesørgerisk preken

Hva er sjelesorg? - om Paul Ricoeur og de to språk Kreftenes språkMeningsspråket De ytre kreftene – det som har hendt og annet som har påvirket oss De indre kreftene – følelser og drifter Det som binder sammen og gir mening til det som hender Fakta, generell historie, familiehistorie, kulturforståelse, familiesystemteori, Sosiologi, psykologi.... Livssyn - Teologi Sjelesorg Samtale Sjelesørgerisk preken Sjelesorg Samtale Sjelesørgerisk preken Forkynnelse Evangeliet forkynt i kirker / forsamlinger Forkynnelse Evangeliet forkynt i kirker / forsamlinger

Hva er sjelesorg? Det springende punkt i menneskets åndelige lidelse ligger i forbindelsen mellom erfaring og idé, mellom strømmen av hendelser og de språk som anvendes for å gi mening til hendelsene. Når forbindelsen blokkeres, forstyrres eller gjøres umulig, søker det plagede menneske hjelp, en tolk som kan bidra med ny mulig mening. (Leif Gunnar Engedal)

Hva er sjelesorg? Kreftenes språkMeningsspråket De ytre kreftene – det som har hendt og annet som har påvirket oss De indre kreftene – følelser og drifter Det som binder sammen og gir mening til det som hender Fakta, generell historie, familiehistorie, kulturforståelse, familiesystemteori, Sosiologi, psykologi.... Livssyn - Teologi

Sjelesørgende forkynnelse En preken som ikke tar hensyn til kreftenes språk / «menneskets sjel».... En preken som overser betydningen av meningenes språk / «Guds hjerte»....

- Om en sjelesørgende preken 1.Betydningen av å lytte 2.En sjelesørgende preken hviler på en gjennomar- beidet teologi 3.Den sjelesørgende prekenen som «værens rom» 4.Fortellinger som sjelesørgende preken 5.Når Gud møter gud 6.Moden/umoden tro 7.Forkynnelse kan være sjele- sørgerisk forebyggende

Betydningen av å lytte

1.Bibelen – og dens tolkningstradisjon 2.Oss selv og vår egen teologi 3.Forsamlingens livssituasjon og teologi 4.De generelle samfunnsforhold, kultur og teologi 5.Hvordan kommunisere? Med ord, handlinger og/eller symboler?

En sjelesørgende preken hviler på en gjennomarbeidet teologi

Den sjelesørgende preken som «værens rom»

Jeg tror på ordene Ja, jeg tror på ordene, og jeg tror på ordenes evne til å formidle, beskrivelser, refleksjoner, meninger, alle disse ordene som bærer sekker på ryggen, vesker over skuldrene, under armene.

De viktige ordene, de store ordene som står der på arket som søyler i setningen, holder taket oppe, løfter himlingen helt opp i skyene, vegger av ord og bærebjelker, ord hugget i marmor, støpt i bronse.

Men også de små ordene tror jeg på, de enkle, hverdagslige ordene som ingen ser, som hjelper til, som støtter opp, som holder verden i gang, lar setningene folde seg ut i all sin prakt. (Gro Dahle)

Den sjelesørgende preken som «værens rom» «The purpose of the sermon is to provide a world in which the congregation can live» (Walter Brueggemann)

Fortelling som sjelesørgende preken

Bibelens metaforer og fortellingen [gir] et vell av tolkningsressurser når det gjelder å fastholde det motsigelsesfylte og anfektende i vår livs- erfaring. Slik kan det også styrke mulighetene for å leve med de byrder, motsigelser og anfektelser som livet rommer, uten at livsviljen knekkes og framtiden blir uten håp. (Leif Gunnar Engedal)

Fortelling som sjelesørgende preken «Den som ikke lar seg bevege av påbud og forbud, vil ganske sikkert bli berørt av eksempler formidlet i fortellinger, og blir han ikke berørt av dette, vil han helt sikkert bli berørt av gode gjerninger gjort mot ham.» (Bonaventura, 1200-tallet)

Når Gud møter gud

Moden og umoden tro

Forkynnelse kan være sjelesørgerisk forebyggende

Avslutning Så sier han som er høy og opphøyd, han som troner evig, Den hellige er hans navn: I det høye og hellige bor jeg og hos den som er knust og nedbøyd i ånden. Jeg vil gi ånden liv hos dem som er bøyd ned, gi hjertet liv hos dem som er knust. (Jesaja 57,15)