Kildenett.no – Historisk kilde- og kunnskapsbase - Situasjonsrapport for prosjektet -Samarbeidsform -Aktuelle tema.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Lokalarkiv i folkebiblioteka - Skanning av kommunestyreprotokollar v. Arnt Ola Fidjestøl.
Advertisements

Web 2.0 og Bibliotek 2.0 Frode Pettersen – Vårmøte 8.mai 2007.
VG3 – norsk: Pensum og lærebok
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Avsluttende prosjekt-oppgave på 10. trinn
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Oppfølgingstjenesten
Vurdering av nettstedet ”Paper online” Et midt på treet greit nettsted om resirkulering av papir!
Nettsteder og multimedia
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Manual for bruk av Storylineverktøykassa Laget av Åse Skiftun.
NES VIDEREGÅENDE SKOLE
Å skrive for Internett Ingunn Selvik 5. Mars 2007.
Helsetjeneste for asylsøkere
Blikk på ikt •Handler om data •Design og layout •Programvare •Handler om utstyr •Handler om nye ting og gagets •Handler om folk •Vanlige.
Skole og folkeopplysning
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
Elin Veimo Helsefagarbeideren – vår nye medarbeider en ny ressurs!
Har du en bok som passer til meg, eller
Velkommen til kurs. Velkommen til kurs Kursene i Min vei Veien inn Veien videre Veien fram Veien fram - Yrkesnorsk Helsenorsk Norsk på nytt.
Tysktilbudet ved HVO Fra et tradisjonelt grunnfag innen humanoria
Ansvar Begrepet ansvarlig lege beskriver en aktiv rolle knyttet til behandling og oppfølging av pasienten, der også det juridiske aspektet ivaretas.
TIDSLINJER 1.
Spørsmål 5: Hvilke fag som inneholder miljøelement (i undervisningen) underviser du i? (Spørsmålet er kun stilt til faglærere)
Borre ungdomsskole
Oppstarten Bokprosjekt Sami skuvla vai Norsk standard? Samarbeid med Svein og Elfrid 2001 – Utgitt 2003 Etter dette bokprosjektet – Svein tatt initiativ.
PORTEFOLIO Ekrom skole.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Dokumentasjon av rettslige beslutningssystemer Dag Wiese Schartum, AFIN.
Boknytt Hva er nytt i Panorama Vg1?
NAP : norsk arkitekturportal Et spennende samarbeid Foredrag ved NFF/T-seminaret Kjersti Lie.
FAGERLIA VIDEREGÅENDE SKOLE: PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID
Seksualinformasjon i asylmottak
Erfaringer fra samordning og koordinert innsats i Kultur- og naturreise. Hvilke muligheter gir åpne data? Lederseminar 11. mai 2015.
Å ANALYSERE SAKPROSATEKSTER
Forrådt Av Amalie Skram.
Språk og språkpolitikk i Norden
Tema Introduksjon Identitet, følelser og relasjoner Kropp og kjønn
Vurdering av muntlig i faget Fremmedspråk i Kunnskapsløftet Del 3: SPINT Svein Johansen, Rita Gjørven, Siri L Keller, Sonja Skjær ILS, UiO Utdanningsetaten.
Utdanningsvalg for skoleåret 2015 –
Internett som læringsarena - flopp eller snarvei til ressurser? http.//trondelag.kulturnett.no Vårmøte for bibliotekansatte i videregående skole i Sør-
Omtanke - Solidaritet - Samhold Fagforbundets barneby.
Kildenett.no – Historisk kilde- og kunnskapsbase Informasjon -Prosjektet -Brukermedvirkning -Samarbeidsform.
Argumenterende tekster
Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten – én helseportal Jostein Listou, kommunikasjonsrådgiver Helse Midt-Norge RHF.
Velkommen til nytt barnehageår på Pytten og Dinglebein! I år har vi hilst velkommen til hele 12 nye barn og 2 nye voksne. Det har vært en del tårer, men.
Psykososial intervensjon Bruk av psykoedukativ metode i pårørendegrupper innen demensomsorgen Aud Johannessen Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens.
Å bruke og vurdere kilder  T: hvor troverdig er kilden?  O: Hvor objektiv er kilden?  N: Hvor nøyaktig er kilden?  E: Hvordan egner kilden seg til.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
FOU-BASERT UNDERVISNING ved ALT – et eksempel Studiekvalitetsdagen på HiST 22. mars 2007 Jon Smidt, ALT.
Oppstartsseminar 14. juni 2006 Saksliste: 1.Velkommen og presentasjonsrunde 2.Status for prosjektet 3.Lunsj 4.Faggrupper og oppgavefordeling 5.Eventuelt.
Novelle - Å skrive en novelle…. Kjennetegn på novelle Forholdsvis kort fortelling Få personer og kort tidsrom I en novelle kan mye være bare antydet Bare.
Foreldremøte 2. trinn 14. September Presentasjon av lærere på 2. trinn:
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.
Kort om oss LaHNSF (Landsgruppen av helsesøstre, Norsk sykepleierforbund) 3267medlemmer,19 lokalgrupper(fylker) Grunnlagt i Eldste og største faggruppe.
Digital startpakke kurs 3
Hvem stemmer på hvilke partier?
Vi ønsker innspill til arbeidet med helse-, omsorg- og sosialplan
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
FORELDREMØTE 8. TRINN Rådgiver –Thomas Kvalvik Siri Myhren Petersen
جامعة الفيوم كلية التربية النوعية
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Nye IKT-løsninger fra skolestart 2015
Lek og moro skal vi ha, det gjør barn og voksne glad!
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Hvem stemmer på hvilke partier?
Kommunikasjon og språkfunksjoner
Utskrift av presentasjonen:

Kildenett.no – Historisk kilde- og kunnskapsbase - Situasjonsrapport for prosjektet -Samarbeidsform -Aktuelle tema

Kildenett Prosjektet skal munne ut i et nettsted som har Trøndelags historie som tema, og som er tilpasset bruk i ungdoms- og videregående skole. Nettstedet skal være lett tilgjengelig for elever og lærere og enkelt å ta i bruk i undervisninga i skolen. Nettstedet skal inneholde historietekster, bilder og annet kildemateriale tilpasset hvert tema. Alt som ligger på nettstedet skal være tilgjengelig for elevene til bruk i prosjektarbeid med mer.

Situasjonsrapport 1. Arbeidet i faggruppene Det har vært avholdt møte i Brukermedvirkningsgruppa. Skolene: utviklingen av design, valg av tema og tilpasning av det språklige nivået i tekstene på nettstedet. Ikke alle samarbeidsskolene er klare, men vi håper å få dette på plass raskt. Vi ønsker også å involvere andre trønderske skoler gjennom forespørsel om hvilke tema som kunne være aktuelle for dem. Hva som kommer fram av ønsker fra skolene er med på å sette rammer for hvilke typer kildemateriale som etterspørres hos ABM.

Situasjonsrapport, rammer Kunnskapsløftet Trøndelags historie perioden fra 1750 til vår tid Starte med hovedtemaene krig og helse Undertema under disse tilpasset målgruppens ønsker

Situasjonsrapport forts. Publiseringsløsning, administrasjonsverktøy, design og brukermedvirkning: Prosjektet er i forhandlinger om dette, og har som mål at det skal komme på plass mandag 18.september. Nettsiden Kildenett.no er på plass, og her finnes informasjon om prosjektet og de ulike samarbeidspartnerne. Det er viktig at dere går inn der og registrerer dere, se

Samarbeidsformer Kontakt med historieformidler per mail ”Ønskeliste” fra historieformidler: hva kan dere gjøre med den? Hvordan foreta utvelgelsen av materialet i praksis? Fellesmøter i Trondheim Hensiktsmessig å dele møtene: Nord- og Sør-Trøndelag for å få med flest mulig av samarbeidspartnerne?

Sentrale tema innen helse og krig Temaønsker fra skolene så langt utvikling av offentlig helsevesen utvikling av helseinstitusjoner basert på frivillighet (NKS) institusjonalisering av omsorg Vaksinasjoner: bekjempelse av epidemier ernæring: Mat før/nå, sunn mat/ sukker i kosten, lørdagsgodt, tannhelse

Helse forts. Hygiene: personlig hygiene / offentlig hygiene Spedbarnsdødelighet: knytta til helsevesenet, jordmorutdanning, sykdommer, ernæring, hygiene. Viktige portretter: Fredrikke Marie Qvam utdannet jordmor …

Kilder knyttet til disse emnene? Vaksinasjon: vaksinasjonslister, hvem vaksinerte hvem mot hva, hvordan ble dette notert i kirkebøkene, finnes det noe oversikt over epidemier som herjet hvor/når? utviklingen av helsevesenet, institusjonalisering: arkiv for sykehus og andre institusjoner, f.eks sanatorium, barn på institusjoner, fødsler og spedbarnsdødelighet hygiene: distriktslegers utsagn om hygiene og renslighet rundt om i distriktene, finnes det dokumentasjon på informasjonsarbeid som ble gjort overfor vanlige folk når det gjaldt dette temaet? Som f..eks lege Brodtkorb i Rennebu som først på 1900-tallet ville få folk til å slutte med felles vassause og å spise fra samme fat etter tuberkuloseepidemi i bygda

KRIG Både krigene på 1600-tallet hvor Trøndelag ei stund var svensk, Armfeldtkrigen på tallet og Napoleonskrigen er spennende og vil bli sentrale, men vi vil starte med 2.verdenskrig.

Krig forts. 2.verdenskrig jødeforfølgelser dagligliv motstandsarbeid arbeid på okkupantenes side bombing på trøndersk jord: Namsos, Steinkjer, Dora motstand på Hegra

Kilder, krig  2.verdenskrig Kilder som forteller om jødeforfølgelse, dagligliv, motstandsarbeid, arbeid på tysk side, krigsoppgjør med mer. Aviser, radiotaler, videointervju, lokalhistorisk materiale i form av nedskrevne minnetekster osv, hva har bibliotekene av slike typer materiale?  Fortellinger om enkeltpersoner i historien av begge kjønn, til begge temaene

Bilder som kilder Bilder f.eks: barn på sykehus, barn og jordmødre, sykehusansatte, interiør på sykehus, dagligliv og annet fra andre verdenskrig, hygiene: F.eks skitne bygater, interiør fra hus hvor det er tydelig at de hadde en annen standard for renhold enn det vi har i dag, offentlige bad med mer portretter (malerier/foto) til fortellinger om enkeltpersoner Fredrikke Marie Qvam, Lotten fra Hegra, Tordenskjold, Cissi Klein m.fl.