Smart spesialisering i Nordland Una Sjørbotten 01.10.2015 Foto: Peter Hamlin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Advertisements

Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
s. 1 Erfaringer og visjoner for FoU- arbeidet i Nordland Fylkesråd for utdanning Unni Gifstad Alta 27. Februar 2011 Foto: Nordland Reiseliv.
VRI-Finnmarks forskerprosjekt: ”Framveksten av globaliserte innovasjonssystemer i råvarebaserte moderne periferier” •Generelt om VRI og forskerprosjektene.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
VRI - OPPLEVELSESBASERT REISELIV Prosjektskisse Tjøtta 13. Sept 2010 Britt Hansen.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Smart spesialisering Møte med politisk samordningsgruppe (PSG) Regionplan Agder 20. November 2014 Roger Normann og Ann Camilla Schulze-Krogh VRI = Virkemidler.
Forskningsbasert Kompetansemegling i Nordland – organisering og status Et samarbeid mellom: Nordland fylkeskommune Innovasjon Norge – Nordland Nordlandsforskning.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Side 1 Fra Nord-Trøndelagsforskning til Trøndelag Forskning og Utvikling AS.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Prosjektledesamling nHS, Molde okt 2005
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Flere årsaker til gjennomgang av virkemidler for regionale innovasjonssystem (”Systemtiltakene”) Endinger innen virkemiddelapparatet Framveksten av SkatteFUNN-prosjekter.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Fra reiseliv til opplevelser Utvikling av opplevelsesnæringen i Nordland Liv Rask Sørensen SMART Bodø Foto: Hans Erik Elmholdt.
Regional medfinansiering Greta Johansen 21. oktober 2014 Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Regionale konferanser - Utvikling av virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI)
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Regional innovasjonsstrategi for Nordland Una Sjørbotten 11.Juni 2014 Foto: Peter Hamlin.
Norsk mal: Startside alt.1 For engelsk mal Velg KMDmal – engelsk under ”oppsett”. Sogn og Fjordane næringsforum Avdelingsdirektør Bjørn Barvik Førde 5.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Ungdomssatsinga til Nordland fylkeskommune. UNG i Nordland Hva? Hvem? Hvor? Hvorfor? Hvordan?
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Europapolitisk samarbeid Orientering på miniseminar 20. januar 2012, Gunn Marit Helgesen Leder av internasjonalt fagpolitisk utvalg i Østlandssamarbeidet.
Samarbeid raskere kvalifisering innvandrere til jobb
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
Forskningsbasert kunnskap i næringsutvikling
Dialogkonferanse – Smart Spesialisering på Østlandet
Hvorfor regionale møter?
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
KOMPETANSETILGANG I REGIONALE ARBEIDSMARKEDER
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Innovasjon og nyskaping
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Innovasjon og nyskaping
Delprosjekt 2 – Rapport – Planprosess
Implementering av kompetanseplaner/strategier
utfordringer i en ny region
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Regional plan for internasjonalisering i Nordland
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:

ByR-prosjektet: Samspill og regional vekstkraft i Tromsøregionen
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Kompetansestrategi Agder 2030
Kompetansestrategi Agder 2030
Utskrift av presentasjonen:

Smart spesialisering i Nordland Una Sjørbotten Foto: Peter Hamlin

Disposisjon Bakgrunn –Hvorfor smart spesialisering –Om arbeidet med utforming av strategien Om «Et nyskapende Nordland – innovasjonsstrategi for Nordland ». Hvordan vi jobber med implementering Eksempel: opplevelsesbasert reiseliv Noen refleksjoner til slutt

BAKGRUNN

Hvorfor meldte vi oss inn i Smart spesialiserings plattformen? Det startet med diskusjoner om videreutvikling av VRI-prosjektet (søknad til VRI3), exitstrategi for VRI og utvikling av innovasjonsaktiviteten i Nordland. Endringer i EU: økt vektlegging av innovasjon/verdiskaping/nyttiggjøring innenfor regionalpolitikken, forsknings- og næringspolitikken Lange tradisjoner for internasjonalt arbeid i fylkeskommunen, og vi er opptatt av å følge med på hva som skjer i EU og Europa. Perspektivene i Smart spesialisering passet godt inn i situasjonen i Nordland. Produksjonsregion med behov for kunnskapsutvikling for å vedlikeholde og videreutvikle produksjonssystemet

Om utviklingen av strategien Prosess Analyse av næringsstruktur mv. + oppsummering/vurdering av eksisterende strategier peer review, smart spesialisering, sept Drøftinger internt i avdelingen, med øvrige avdelinger i NFK, IN, Partnerskap Nordland mv. Flere mindre analyser ble gjennomført: fornybar energi og planprosesser og «relatert variasjon». Møter med samarbeidspartnere – høring Politisk behandling- vedtatt i FT i oktober 2014

Politisk involvering i fylkeskommunen Fylkestinget vedtok i februar 2013 FoU-strategien for Nordland. Her er det et punkt om at vi skulle melde Nordland inn i smart spesialiseringsplattformen. Flere saker til fylkesrådet. Både orientering, drøfting og vedtak underveis i arbeidet med strategien. Fylkesrådet var særlig aktive i ferdigstillingen av strategien. Budsjettbehov tatt inn i årlig budsjettprosess, og er vedtatt av fylkestinget. Fylkestinget fikk strategien til behandling i oktober Enstemmig vedtatt.

KUNNSKAPSGRUNNLAGET FOR STRATEGIEN

Nordland er sterkere enn Norge Kilde: Marisussen NF- rapport 2013

Næringsstruktur i Nord-Norge Kilde: Mariussen 2013, NF-rapport.

Eksportrettet globalt konkurransedyktig næringsliv Tre store næringer: Sjømat, kraftforedlende industri og opplevelsesbasert reiseliv + en voksende leverandørsektor. Nordland er en betydelig eksportregion. Potensial for mer regional diversifisering i økonomien med disse næringene som utgangspunkt for innretningen av strategien. Analysen bidro med mer dybdekunnskap, og var en god start på mange diskusjoner. På vei til innsikt… Analysen oppsummerte eksisterende strategier vi har i Nordland og så de ulike i sammenheng. I overkant mye overlapp?

Gap analyse Forskerne spurte et mindre utvalg bedrifter om hvordan de mener «triple helix» fungerer, og avdekket «gap» mellom forventninger og resultat. Eks: –Bedriftene er ikke fornøyd med hva utdanningssystemet leverer. –Bedriftene mener plan- og konsesjonssystemet er et innovasjonshinder ved at prosessene tar for lang tid og er for uforutsigbart. –Infrastruktur/samferdsel Gapanalysen ga input til viktige utviklingsområder i innovasjonssystemet. Pekte særlig på behovet for å tenke helhetlig på tvers av forvaltningsoppgaver i det offentlige, ref. utdanning, samferdsel, planlegging mv.

Innovasjonsprosesser i næringslivet Kilde: Mariussen, NF-rapport nr. 4/2013

Analyser av næringsstruktur - related variety (Ref. Boschma)

Relasjoner i økonomien «Relatert variasjon» Eks: industri og sjømat Kilde: Marisussen 2014, NF-notat

«Relatert variasjon», ref. Boschma. Dypere analyser av verdisystemet innenfor sjømat og industri viste hvor disse globale næringene har sine regionale forankring –Leverandører, teknisk og forretningsmessige sektor og maritime næring. Samsvarer med utfordringen om at næringslivet i Nordland skaper verdier, men færre arbeidsplasser. Hvordan forsterke de arbeidsintensive næringene i dagens kunnskapsøkonomi? –Forretningsmessig og teknisk tjenesteyting kan være en inngang.

Plan- og konsesjonsprosesser Temaet kom som innspill fra GAP- analysen Heftige interne diskusjoner omkring hva som egentlige er problemet  Casestudie – fornybar energi –Ga viktige innspill: selv innenfor dagens plansystem er det grunnlag for bedre plan- og konsesjonsprosesser. Handler om bl.a. Kompetanse hos de ulike aktørene i prosessen, metodikk i prosessen slik som tidlig dialog og involvering. –Potensial for forenkling i det helhetlige plansystemet

MÅL, STRATEGI OG TILTAK

Innovasjonsstrategi for Nordland har tre mål: 1. Å øke konkurransekraften i næringslivet ved å forsterke innovasjonsevne i bedriftene. 2. Å få flere sysselsatte innenfor forretningsmessig tjenesteyting og flere innovative leverandørbedrifter. 3. Å få et innovasjonssystem i Nordland med godt samspill, læring og samarbeid mellom sentrale aktører i næringsliv, arbeidsmarked, utdanning og forskning og ulike deler av offentlig sektor.

Strategier A) Stimulere til økt innovasjon i næringslivet i Nordland: Utvikle innovative destinasjoner i Nordland. Styrke innovasjonsprosessene i leverandørindustrien. Forsterke sjømatnæringens samarbeid med leverandørnæringer i Nordland, og hvitfisknæringens samarbeid med kunder og leverandører. Stimulere til vekst innenfor forretningsmessig tjenesteyting B) Forsterke tilgang på kompetanse og kvalifisert arbeidskraft: Styrke samarbeidet mellom skole, samfunn og næringsliv, utvikle tilbudsstrukturen i videregående skole og forsterke elevers og studenters kompetanse om innovasjon og nyskaping. Videreutvikle Universitetet i Nordlands sterke næringsrettede utdannings- og forskningsmiljø. Utvikle sterke fagmiljø innenfor innovasjon og forretningsutvikling Forsterke bedrifters kunnskap om og virkemidler for rekruttering av kvalifisert arbeidskraft. C) Mer effektive plan- og konsesjonsprosesser.

Eksempler på igangsatte tiltak Samkjøring av VRI og prioriteringer i innovasjonsstrategien Viderefører og utvikler betydelig satsing på å mobilisere til næringsrettet forskning. VRI Nordland, FoU-stimuleringsmidler, RFF, EU-nettverk Nordland mv. Opprettet innovasjonsforum Nordland, for innovasjonsselskap, IN,NFK, NFR og SIVA. Tildelingsbrev til Innovasjon Norge reflekterer innovasjonsstrategien. Satsing på nettverk og klynger, innovasjon gjennom samarbeid. Diskusjoner omkring regionale behov… Ny innretting av DA- Bodø

Eksempler på igangsatte tiltak Ringvirkning- og varestrømsanalyse sjømatnæringen – under bestilling. Flere prosjekter: –Mo Industripark – innovasjonssystem og kompetanse –Tilskudd til leverandørutvikling sjømat –Utlyst følgeforskningsprosjekt –Søker Interreg Europa på flere prosjekt. Regional plan for by- og regionssenterpolitikk er under utvikling, som samordnes med innovasjonspolitikk. Vi ønsker samarbeid med andre fylker med små og mellomstore byer…

FRA REISELIV TIL OPPLEVELSER

FØLGEFORSKNING

Hvorfor Vi vil ha kunnskapsbasert politikkutvikling Vi trenger et å skape et språk for arbeidet med innovasjonspolitikk for alle i partnerskapet (3H). Gå fra empiri til begrep og teoriutvikling. Være koblet på kunnskapsutvikling nasjonalt og internasjonalt om regional innovasjonspolitikk. Vi vil både lære av andre og bidra til kunnskaps- og politikkutvikling Lære underveis – hva fungerer/fungerer ikke Får vi ønskede resultater?

Arbeidspakker i prosjektet a) utvikle kunnskapsplattformen for smart spesialisering i Nordland. b) policyutvikling c) evaluere hvordan innsatsen bidrar til måloppnåelse. d) Formidling og læring

Organisering av arbeidet Arbeidet ledes av nærings- og regionalutviklingssjefen Prosjektleder i næringsavdelingen Intern prosjektgruppe i næringsavdelingen som utvikler og koordinerer innsatsen. De ulike faggruppene har delansvar på sine områder Gradvis inkludering av innovasjonsstrategien i bransjesatsinger Samarbeidsmøter med Innovasjon Norge på ledernivå, samt temagrupper på de mest sentrale næringsområdene Innovasjonsforum, med eget sekretariat Egen prosjektgruppe utdanning – styrke samarbeid skole – arbeidsliv. Plan er ikke startet opp. Planlegges: ekstern styringsgruppe/referansegruppe

ERFARINGER SÅ LANGT

Noen refleksjoner så langt i arbeidet LEDELSE Tar tid å etablere felles forståelse av hva vi skal jobbe med –Eks: Felles forståelse av viktige begreper: Hva er innovasjon, klynger, innovasjonssystem, hva betyr geografi og avstander i Nordland? –Hva betyr det i praksis? Krevende å involvere eksterne på det overordna arbeidet. Enklere på de konkrete satsingsområdene slik som f.eks. opplevelsesbasert reiseliv. Viktig å samordne flere utviklingsprosesser, slik som satsinger på byutvikling, industri, sjømat, reiseliv m.v.

Perspektiver framover Regional utvikling og næringspolitikk krever nytenkning. Det er stort behov for kunnskapsutvikling rundt praksisfeltet. Behov for felles språk, begreper og rammeverk på tvers av personer, aktører og forvaltningsnivå. Samordning av virkemidler på tvers av virkemiddelaktører på noen utvalgte områder – S3/innovasjonsstrategien gir grunnlag for å gjøre dette. Behov for strategiske utviklingsmidler Et langsiktig utviklingsarbeid, vi har akkurat startet