Støp og mur Det er en del begreper som vi nå skal avklare betydningen av 1. Kalkmørtel 2. Sement 3. Mørtel 4. Betong 5. Armert betong.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Betong i bruk Av Ståle, Dat og Hans.
Advertisements

TRE SOM BYGGEMATERIALE
Vask, stell og bevaring av tekstiler
Rosèvin.
HELA Flekkfjerner - produktpresentasjon. HELA Flekkfjerner •HELA Flekkfjerner finnes i tre ulike bruksløsninger: –HELA Flekkfjerner –HELA Industri Flekk.
Bærekraftig utvikling
DYR.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Hempel Yacht Dag Andre Hoem
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Betong i et miljøperspektiv
Kort om | skinn. Skinn er et levende materiale og hver hud har sine merker og karakter. Strukturen kan variere. Det er vanlig at man trykker et nytt mønster,
Kort om | Funksjonsmembran
Sand i vann, det går an - Abrajet
Kulturelle skolesekken Satsingen er oppdatert og ny for sesongen Oppgaver er satt opp av fagpersoner innen skole og geologi. Den tar utgangspunkt.
Karboksylsyrer.
Jordas indre krefter «lager land», jordas ytre krefter bryter ned
PLAST. HVA ER PLAST? Plast er en samlebetegnelse for mange forskjellige materialer som har forskjellig oppbygning og forskjellige egenskaper. Plast er.
Viktige grunnleggende begreper innen kjemi -Kjemiske reaksjoner – Nina Aalberg/ Ellen Andersson - Skolelaboratoriet.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
DAGBOK FOR VAULEN LEGO TEAM OG VAULEN TEKNO TEAM !!!
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Fotografering av gravminner. Fotografering SLEKT OG DATA/Gravminner i Norge 2  I utgangspunktet kan dette fortone seg ganske lett. En stein står i ro.
TermoRens Offshore Service as Rør rens Blåskjell, kalk og sjøorganismer 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore.
TENNER. TANNAS OPPBYGGING Emaljen danner det ytre laget av tanna. den er veldig hard og beskytter tannens krone. Emalje består av store krystaller hydroksyapatitt.
SOLSYSTEMET Samantha Gibby Grade 3 Pleasant Ridge Elementary.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
SKRIV OM SLIK AT SETNINGENE BETYR OMTRENT DET SAMME Kapittel 8 oppgave j.
Poetiske virkemidler Mål for arbeidet:
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
Sammensatte verb repetisjon. ----VERB  det første leddet i sammensetningen kan tilhøre mange ordklasser  Delta  Databehandle  Muliggjøre  Sykmelde.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Å SKRIVE EN KREATIV TEKST. Match person og omgivelser.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Sentralisering.
Mersalg / DB / Kundetilfredshet
Metodikk og læringsfremmende tiltak for minoritetsspråklige elever
Oppgaver til ukens sending
Kjøp og bruk av pensum på papir og digitalt. Rapport juli 2017
Murerfaget Fliser i storformat
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Hurtigles!.
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Dei første bondefamiliane
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
LEDDSETNINGER 23/10.
Den industrielle revolusjon
Busser på biogass i Trondheim
Landskapet vi ser rundt oss endrar seg stadig.
Kapittel 32 Forholdet til læreren.
En gang skal det bli min tur
Herdis Øyehaug Karlstad, 09
Hva vet vi om barn og smak
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Planteceller og planter
Mensutfordringen.no MENSEN a.
Kapittel 23 Årstidene.
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
VANN.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Kildesortering Hvordan og hvorfor?.
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Støp og mur Det er en del begreper som vi nå skal avklare betydningen av 1. Kalkmørtel 2. Sement 3. Mørtel 4. Betong 5. Armert betong

Kalkmørtel Kalkmørtel er den første mørtel som ble kjent Brukt til muring i over 7000 år Består av en blanding av vann og kalkstein Ble brukt til å lime sammen stein når de bygde mursteinshus i gamle dager før sement ble kjent.

Kalkmørtel laging Kalkstein Brent kalk Lesket kalk Brenning ved oppvarming Frigjør CO 2 Tilsetter vann Opptak av CO 2 Danner kalkstein

Sement Sement er en type stein som er knust Inneholder aluminiumsoksider Romerne laget første sement av aske som viste seg å inneholde aluminiumsoksid Reagerer med vann og danner hardt stoff

Mørtel Blanding av sement sand og vann Brukes til å mure sammen stein med for å lage murer Eksempelvis tegelsteinsmurene som er rundt meldalshallen

Betong Samme som mørtel men med stein i tillegg som er med å skaper ekstra styrke til blandingen I tillegg brukes stålstenger for å oppnå enda bedre styrke. Dette kalles ARMERT BETONG

Mur og betong En del avklaring av begrep: Kalkmørtel er mørtel laget av brent kalkstein Sement er en blanding fint pulver som innholder aluminiumsoksid Mørtel er en blanding av sement sand og vann Betong er en blanding av sement, sand, vann og stein. Armering er når man støper inn stålstenger i betongen for å gi den større styrke

Myke tresorter Gran Furu Osp Disse tresortene er lette å skaffe i Norge og de er bilige. Brukes desidert mest av gran i Norge Furu Gran

Harde tresorter Eik Bøk Ask Bjørk Tresortene brukes til der man trenger stor slitestyrke, eksempelvis gulv av ulike slag Noen harde tresorter inneholder mye naturlig olje i tillegg og egner seg godt utendørs og i skipsdekk og lignende. (eks teak) Bjørk Bøk

Papirhistorien Startet med det skrevne ord for omtrent 5000 år siden i Egypt. Egypterne begynte å bruke papyrussiv til å skrive på. Margen fra papyrussivet ble lagt i kryss og tvers, deretter presset og soltørket Blekket de skrev med, var en blanding av sot og planteoljer i vann.

papiret Fra Kina kom kunnskapen om å lage papir av gamle tøyfiber. På av 1400-tallet ble maskiner for å lage papir tatt i bruk. I 1445 ble boktrykkerkunsten oppfunnet. Oppfinnelse av boktrykkerkunsten førte til større behov for papir, og tekstiler ble vanskelig å oppdrive. Gutenberg oppfant boktrykkerkunsten og trykte bibler

Cellulosepapiret En mann fra Tyskland kom på å bruke cellulose til å lage papir av. Cellulose er fibrene som gir treverk sin styrke. Dette førte til en god tilgang på råstoff til papirindustrien.

Laging av papir Cellulose papir lages ved at treflis blir kokt i syre. Dette fjerner andre ting i treflisene enn cellulosen. (Eks lignin) Deretter blir cellulosen presset til papir. Tilsetting av fyllstoff (farge) eller blekemiddel gir farget eller hvitt papir. Cellulosepapir har en grov og ujevn overflate. Papir som vi kjenner er behandlet med store ruller som presser papiret sammen, dette gir en glatt og fin overflate. Ved å behandle overflaten kan man få papiret vannavvisende eller bedre å trykke på.

Tekstiler Ull Bomull Lin Silke Syntetfiber Linplanter Syntet stoff

Ull Ull er naturprodukt fra sau Ull har mange fordeler i forhold til syntetfiber: –Naturlig impregnert (lanolin) –Brenner ikke –Naturlig og miljøvennlig –Varmer selv om det blir bløtt.

Bomull Naturfiber fra bomullplanten Har fordelen med at den er slitesterk og relativt billig, i tillegg til myk og behagelig Trekker lett til seg fuktighet og blir våt (varmer dårlig som våt) Lett farge i mange farger

Lin Kommer fra en gressart som kalles lin Naturfiber som har en fin glans Brukes ofte i duker og i fine gardiner Tåler ikke så godt vask som bomull

Silke Naturfiber Lages av sommerfugllarver som spinner ett hus rund seg selv av silke Kommer fra Kina Føles kjølig og behagelig mot huden.