Bruk og vern i Beiarn Trine-Marie Fjeldstad, Trygve Snøtun Beiarn, 11. juni 2012 Foto: Peter Hamlin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Advertisements

Destinasjon Norge Regjeringens reiselivsstrategi.
Naturvernforbundetskolen: Kyst Tema på foredrag: Kystsatsingen Tid: ca 20 min For mer info om foredraget kontakt: Lene på
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Eksperter i Team – Landsby nr 50 HJEM I FARE! Hvordan takler vi naturfarer? Fasilitatorteam: Ivar Berthling, HjemmesideHjemmeside.
SKOGBRUK.
Potensialet for Opplevelsesturisme i Vefsnavassdraget Innlegg på Vern Vefsna’s vassdragstreffseminar i Mosjøen 13. august 2004 Audun Sandberg© DNT’s landsstyre.
Verktøy for kommunene Direktør Janne Sollie 28. mars 2011.
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Norgga Luonddugáhttenlihttu Tilrettelegging for bruk av Øvre Pasvik Nasjonalpark og LVO Tilrettelegging for friluftsliv Kanalisering eller spredning for.
Kampen om plass i kystsonen Bjørn Hersoug NFH, UiT, Nor-fishing 2010.
Verneområdene i Forollhogna – muligheter og utfordringer sett fra et lokalt ståsted. Erling Aas-Eng, Vingelen Utvikling ,
Nasjonal status med lokale muligheter
Forsøksordning med snøscooterløyper Gjennom arealplanlegging etter plan- og bygningsloven.
Naturvernets utvikling
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling 10 rådgivere, fordelt på hele landet.
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Nettverk for miljølære Et samarbeid mellom skoler, forskning og forvaltning En moderende møteplass for å praktisere miljøundervisning i eget lokalmiljø.
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Bruk og brukere i Reinheimen Sommeren …ikke alltid like lett å velge forvaltningstiltak.
Friluftsrådenes Landsforbund
Vi får Norge til å gro! Næringsfiske - Fisketurisme Hanen General Hotel, Helgelandsmoen, 22. sept 2012 Finn Erlend Ødegård – seniorrådgiver,
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
V/ Sigvald Persen Sjøsamisk kompetansesenter Lokal kunnskap, fjorder og økologi i endring.
Kyststier i Akershus Foto: Øystein Søbye, norsknatur.wordpress.com.
Bed and breakfast Agriturisme Geoturisme Kultur. Bakgrunn Reiseliv – et stort potensiale – 1 million bor i området – Mange kommer fra utlandet til området.
Hva vil vi med kystsonen? Fevik august 2014 NJFF skal arbeide for å: - sikre en bærekraftig forvaltning av de marine ressursene og deres leveområder.
ByR Lillehammer Kulturhuset Banken Innspill fra Midt-Gudbrandsdal.
Miljøverndepartementet Norsk mal: Startside Miljøverndepartementet HUSK: krediter fotograf om det brukes bilde Forvaltning av norske verneområder Ingunn.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Fjell-Norge og Innlandets muligheter! LOs representantskap, Hafjell, 9. juni 2015 Atle Hovi, administrerende direktør Beitostølen Resort.
Å legge stein på stein - reiselivsutvikling i en småkommune Ågot Eide Beiarn kommune.
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
Verdiskapingsprogrammet for kulturminner Årsrapport 2007 Bent Aslak Brandtzæg.
Helseturisme – en vekstnæring for Vest-Norge? NHO Reiseliv Vest-Norge Else Marie Gulseth Regiondirektør.
Presentasjon kompetanse- samling 7.-8.april 2016.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
SENTRUMSKONFERANSEN 15. SEPTEMBER 2016 BO i – ARBEIDE i – HANDLE i – og OPPLEVE BYEN.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
”Veien videre for reiselivet i Verdensarvområdet”
Kunnskapsgrunnlaget i Regionalplan for sjøareal havbruk
Hvem er vi og hvilke utfordringer har vi?
VANNSKUTER - UTFORDRINGER
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Tall og fakta om reiselivsnæringen
Trollheimen LVO Innerdalen LVO Svartåmoen NR Minilldalsmyrene NR
Revisjon av kommuneplan – parkeringsbestemmelser
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter 1.
Kvar skal handel og kjøpesenter bli plassert i byane og bygdene våre?
Verneområder og nasjonalparker.
Lokal markagrense for Frogn kommune
Utskrift av presentasjonen:

Bruk og vern i Beiarn Trine-Marie Fjeldstad, Trygve Snøtun Beiarn, 11. juni 2012 Foto: Peter Hamlin

Generelt om bruk og vern For å sikre en bærekraftig utvikling av den storslåtte nordlandsnaturen og det verdifulle naturmangfoldet, må forvaltningen balansere hensynet til bruk og vern. Arealbruken skal skje etter en avveining mellom nærings-, friluftslivs- og miljøinteresser. Det er viktig for kommunene å kartlegge disse interessene og aktivt bruke de i sin arealplanlegging. Eks ulike temakart flomkart, kred og bruk av eksisterende kartlegging av friluftsområder Fjellteksten – samspill mellom reiseliv og naturvern. (St.prp.nr 65 ( ))

Muligheter for aktivitet og bruk i Beiarn kommune Hvilke muligheter har Beiarn i forhold til utvikling og turisme? –Flotte naturopplevelser – «Turistane i Nord-Noreg: 49% seier naturen er viktigaste grunn for å kome, 90% seier dei skal utøve friluftsliv» (Sitat Fylkesplan Sogn og Fjorande) Beiarn har potensiale til å bli et helårs turistområde Skiturisme Toppturer Jakt og fiske Fritidshytter Kulturlandskap Grotter Matopplevelser – kortreist mat Opplevelse av dyr (safari)

Bruk i de vernede områdene Hvordan kan verneområdene brukes til turisme og friluftsliv? –Turmuligheter – stinettverk, turisthytter på fjellet –Naturopplevelser –Jakt og fiske –Mer? Selv om vern oppleves strengt, er det muligheter for opplevelse og friluftsliv. Forskrift og forvaltningsplan setter rammene for muligheter og begrensninger Hvordan kan randsonen brukes i tilknytning til verneområdene? Nasjonalpark og landskapsvernområde –Lage nye turmuligheter som kan knytte bygda og hytteområder sammen med fjellet og verneområdene. –Planlegging av randsone og verneområde i en større helhet. Tilrettelegge for overnattingstilbud og lignende ved slike innfallsporter

Hvordan skape gode naturopplevelser samtidig som vern blir ivaretatt? 28 % av Beiarn kommune er verna – dette kan brukes til noe positivt! Finne sin egen identitet og skape sin egen opplevelsesprofil. Skape attraktivitet og bli et merkevare hvor besøkende har lyst å reise Kompetanse på salg av naturressurser og attraksjoner (grundere) Lokal kompetanse og historiefortelling Snø- og skimuligheter. Ekstremskimiljø Hytteområder i nærhet til vei – samle inngrep og legge til rette for slik utvikling Jaktmuligheter kan utnyttes. Kombinasjon jaktrett, overnatting, servering og guiding Fjorden har stor opplevelsesverdi – knytte området opp mot kystriksveien

Mulige ringvirkninger Godt og velfungerende samfunn – tar ansvar for sitt eget lokalmiljø. Stolthet. Identitetsskapende. Økt aktivitet Nye arbeidsplasser og boliger Tilflyttende med høyere utdanning Folkehelse