Samer – et urfolk i nord Vi er samer - Intro - YouTube

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
5 Kultur.
Advertisements

Aboriginere Et urfolk i Australia.
SAMISK SPRÅK NØDALARMERINGSSENTRALENE
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
SAMENES NASJONALDAG 6. FEBRUAR.
Et møte med samisk kultur - og en øvelse i Sketch Up
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
Språkdebatt og Språkpolitikk. Hvorfor oppstod språkdebatten Unionsoppløsningen viktig årsak Unionsoppløsningen 1814 Danmark  Sverige tar over.
Norske verdier og levemåter Diskusjonsgrunnlag Januar 2011.
Kapittel 14 Samisk språk og kultur. Mål Gjere greie for nokre hovudtrekk ved samisk kultur Forklare kva som ligg i omgrepet fornorsking Gjere greie for.
Sakshaug barnehage 71 barn 4 avdelinger 9 minoritetsspråklige barn 20 ansatte.
Robin og Tommygun. Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Meldal kommune - attraktivitetsundersøkelse 2010.
Kapittel 13 Dei nordiske språka. Mål Gjere greie for nokre skilnader mellom norsk, svensk og dansk Gjere greie for nokre likskaper mellom dei tre språka.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
SAMISK MUSIKK -
NORDISKE SPRÅK Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk.
Værøy. Lofoten Viking AS Lofoten Viking as er en datterbedrift i Nord Norges største fiskerikonsern Nergård AS Produksjon og omsetning Pelagisk og hvitfisk.
| Norsk og andre språk Det norske språket har mykje som er likt med andre språk, spesielt med andre nordiske språk. Vi skal sjå både på det som er likt.
Trygge foreldre – trygge barn Foreldremøte Søndre Egge barnehage 11. mars -10.
Røros En presentasjon av Senaa. Jeg skal flytte til Røros i Sør-Trøndelag Røros er i Sør-Trøndelag fylke, 350 kilometer fra Vestnes!
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
For å samhandle godt med mennesker med forskjellig livssyn og kulturbakgrunn, er det viktig med kunnskap om religiøs tro og tradisjoner.
Vannskuterforvaltning KS
Sokrates.
ISLAM.
SPRÅKHISTORIE Kor stammar språket vårt frå?
Sentralisering.
Søndagsskolen i Bergen Centrals Misjonsprosjekt
Anbefaling «Dette brevet er det egentlige hovedstykket i Det nye testamentet, og det aller reneste evangelium. Det er vel verdt at den kristne ikke bare.
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
Februarnytt! Dinglebein Så var vi kommet til februar måned.
Informasjon om fagvalg 8 trinn
Samisk musikk.
Gang.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Julekalender 2014 En meningsfull julekalender
Salige er de fattige i ånden
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
Tilvalgsaktiviteter i
Språkhistorie Hvordan ble det norske språket til? Når startet det? Hvem startet det? Hvorfor startet det? Trenger vi norsk lenger?
Den lovgivende makten i Norge
Kapittel 32 Forholdet til læreren.
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig
Workshop for sommerskolen 2008 v/ Vibeke Holtskog
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
NADL strekket Tilhører ikke NADL
Kapittel 14 Samisk språk og kultur
Midler til utvikling av arktisk landbruk
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Être et avoir / Å være og ha
Kapittel 5: Språket før og no Det fleirspråklege Noreg
Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Sokrates.
Fra urnordisk i år 200 e.Kr. til norsk i 2014
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
17.mai om 17.mai.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
EVALUERING OG OPPSUMMERING AV APRIL
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Tilpasset opplæring Kurs 5
Velkommen til Mongolia!
Forberedelse til praksis
Utskrift av presentasjonen:

Samer – et urfolk i nord Vi er samer - Intro - YouTube 6.februar Samefolkets dag

Samer – en folkegruppe som lever i fire land 40 000 i Norge 20 000 i Sverige 7 500 i Finland 2 000 i Russland

Hvem er samene? Ei folkegruppe som kom til områdene i nord lenge før nordmenn og svensker kom dit, kanskje fra øst Ei folkegruppe som har levd av reindrift og fiske, de flytter over store områder sammen med reinen De har sitt eget språk, sin egen kultur og sine egne tradisjoner

Leveområder Nå bor det flest samer i Troms og Finnmark, men de kan også bo på svensk eller finsk side av grensa De drar dit de kan finne mat til reinen

Tradisjonelt samisk liv En samisk familie for 100 år siden Klær av reinskinn Soveposer av reinskinn Mat – kjøtt av rein og fisk Telt (lavvo) som lett kan flyttes

Fortsatt driver en del samer med reindrift

Tradisjonelt transportmiddel Kjørerein, i dag brukes dette mest for å vise turistene og under festivaler og konkurranser

Moderne transportmiddel -snøscooter

Samekofte Tradisjonelle klær, hvert område har sitt mønster

Samebarn i kofter

Skaller – sko av reinskinn

Samisk kultur

Samisk håndverk

Tradisjonell religion Shaman og runebomme

Samisk språk Hører til ei uralsk språkgruppe I Europa er det bare finsk, estisk og ungarsk som hører til denne språkgruppa Finsk-ugrisk språk

Samisk musikk - joik Mari Boine er den mest kjente samiske sangeren Saami Musical Tribute – YouTube http://introbokmal.cappelendamm.no/c26398/artikkel/vis.html?tid=26552

Sametinget – inspirert av sameteltet

Sametinget Sametinget kan bestemme i saker som gjelder samene i Norge Valg til Sametinget foregår samtidig som valg til Stortinget

Det samiske flagget

Storsamfunn mot minoritetssamfunn 1 For 1000 år siden ble samene respektert av de som bestemte i Norge (vikingene) – fordi de hadde kunnskaper som storsamfunnet trengte De kunne bygge raske båter De var flinke bueskyttere De hadde kunnskap om magi De hadde kunnskap om naturen

Storsamfunn mot minoritetssamfunn 2 For 100 år siden ville myndighetene i Norge gjøre alle samene til nordmenn (fornorskingsprosess) Barna skulle lære norsk språk på skolen, de skulle ikke bruke samisk språk Tradisjonell samisk religion ble ikke godtatt Samene ble en del av den kristne kirka Den gamle religionen levde videre – assimilert i kristendommen Mange ville skjule at de var samer

Storsamfunn mot minoritetssamfunn 3 Et arktisk naturspråk - Det samiske språket – YouTube For 50 år siden begynte storsamfunnet å se at de hadde gjort mange feil mot minoritetssamfunnet Samisk språk ble skolespråk for de som ønsket det, mange kommuner fikk to offisielle språk Samisk kultur ble anerkjent – Sameloven (1986) Sametinget skulle bestemme over interne spørsmål Storsamfunnet betalte erstatning Samene kunne igjen være stolt av å være samer!

Samene – en synlig minoritet i Norge Mari Boine - Mitt Hjerte Alltid Vanker (Mu Váibmu Vádjul Doppe) - YouTube