PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT Alles plikter ved mistanke om vold/ fysiske overgrep mot pasient/klient.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helsepersonells rett og plikt til å gi opplysninger til politiet
Advertisements

Taushetsplikt og tverrfaglig samarbeid
Taushetsplikten * Anne Kjersti Befring.
Ved juridisk rådgiver Silje Lægreid 19. januar 2011
Overgrep på eldre på institusjon
FRA BEKYMRING TIL HANDLING
Barns fortellinger ”Mamma bruker å slå han også, og han er bare tre år.” ”De slår og så kan det hende de begynner å blø, jeg vet ikke helt.. Men jeg hører.
«Mot lysere tider» – Bergen 14. – 15. mars 2013
Sladrehank skal selv ha bank – eller?
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Lydlogg Jakten på lydloggen fra: Politi Brann Sjukehus Avinor Private kilder. Nødtelefoner Private Telenor Kystradio som har nnødsamtaler.
Kjønnslemlestelse – hva gjør politiet?
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Norm for informasjonssikkerhet Taushetsplikt
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Pasientjournalen – hvem skal ”eie” den?
Kriminalisering av forberedelseshandlinger og politiets bruk av inngripende etterforskningsmetoder Utvalgssekretær Ingvild Bruce.
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Skolers og barnehagers opplysningsplikt til barneverntjenesten
Overgrep mot eldre som bor på sykehjem
Taushetsplikt Eystein Præsteng Larsen
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende – satsning og lovendring Bergen 3.desember Siri Gjesdahl.
Dag Wiese Schartum, AFIN
Vold mot barn Pressekonferanse
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Taushetsplikt og andre begrensninger i tilgangen til personopplysninger Dag Wiese Schartum, AFIN.
Benny Huser HSH 1 Sjukepleierstudenter sin taushetsplikt Norske lover Yrkesetiske retningslinjer Kull 2005 høst 2005.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 2 Rammeverk for helse- og omsorgstjenester i kommunen 1Del 2.
Taushetsplikten. Hovedregel Hovedregelen i helsetjenestene er at du som helsepersonell har taushetsplikt.
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
Fra bekymring til handling – gjør noe med det Barneombudet v/seniorrådgiver Tone Viljugrein Bodø 6.september 2011.
ENHET/AVDELING KVINNER OG KRIMINALITET Koordinator for familievold og seksuelle overgrepssaker i Hordaland Politidistrikt Politioverbetjent Elisabeth Hellevang.
Ulik praksis i bruk av mageleie. Melding om bruk av tvang i skadeavvergende nødsituasjoner (bokstav A) – ca. 900 pr. år, stabilt Vedtak som innebærer.
ARBEIDSTAKERS YTRINGSFRIHET - VARSLERVERN Nils Kristian Lie advokat.
1 Brudd på taushetsplikten? Du arbeider på et legekontor. I matpausen din benytter sykepleieren på skiftestua anledningen til å rydde ut brukt medisinsk.
Høgdepunkt frå lovverket Bjarte Hitland 1.
Samtykkekompetanse og helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp Internundervisning - geriatri Tirsdag *** Rådgiver/jurist Helle.
Samtykke. Problemstillinger – Testasjonshabilitet – kan vedkommende skrive testament? – Stemmerett. Kan vedkommende stemme ved et valg? – Bilkjøring?
Innsyn og adgangsbegresning
Rett til innsyn i forvaltningens dokumenter
Barneverntjenesten i Åmot
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
INFORMASJON OM BARNEVERN
Formålet med opplæringen er å forebygge vold i familien og vold som begås av nære omsorgspersoner samt øke kunnskapen om hvilke konsekvenser volden har.
Varsling av fornærmede eller dennes etterlatte
Systemavgrensing og aktøranalyse
Avdekkingskompetanse Veiledning til kommuneansatte
Vold på arbeidsplassen
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Opplysningsplikt og opplysningsrett
Dag Wiese Schartum, AFIN
Prof. Dag Wiese Schartum
Overføring fra fengselshelsetjenesten til kommunehelsetjenesten
Advokatene Graasvold & Stenvaag AS Advokatfirmaet Hein Bæra AS
Trygt og godt skolemiljø
Hva er Barnehuset? Hvordan jobber vi? Seminar Gjøvik
Taushetsplikt del 2 Yrkesmessig taushetsplikt 21. mars 2012
«Det følger et betydelig ansvar med kunnskap»
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
Regler om innsyn og åpenhet i digital forvaltning (herunder om fullt automatiserte avgjørelser) Dag Wiese Schartum.
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Randi Rosenqvist og Karl Heinrik Melle Veka 12. mars 2019
Dag Wiese Schartum, AFIN
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Gjenåpning Jo Stigen, Oslo, 30. april 2019.
reddbarna.no/jegerher #JegErHer
Utskrift av presentasjonen:

PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT Alles plikter ved mistanke om vold/ fysiske overgrep mot pasient/klient

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 2 FRYKT FOR Å VARSLE? i 2015 – ca 200 familievoldssaker i Innlandet pd etablering av et samhandlingsteam i 2009– For å øke antall varslinger til politi og barnevern varslingsplikt v.s. varslingsfrykt -konsekvenser av å varsle/ ikke varsle Kultur? Redd for å gjøre feil/ konsekvenser

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 3 Hovedregel om taushetsplikt Helsepersonelloven § 21 ”Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell” Samtykke?

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 4 Opplysningsrett Helsepersonelloven § 23 nr. 4 ” Taushetsplikt er ikke til hinder for at opplysninger gis videre når tungtveiende private eller offentlige interesser gjør det rettmessig å gi opplysningene videre”

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 5 Opplysningsrett fortsetter Helsepersonelloven § 24 ”Taushetsplikt er ikke til hinder for at opplysninger om en avdød person gis videre dersom vektige grunner taler for dette. I vurderingen av om opplysninger skal gis, skal det tas hensyn til avdødes antatte vilje, opplysningenes art og de pårørende og samfunnets interesser”. Er det grunn til å tro at dødsfallet er unaturlig, skal legen underrette politiet.

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 6 Avvergingsplikt Helsepersonelloven § 31 ”Helsepersonell skal varsle politi og brannvesen dersom dette er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom”

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 7 Avvergingsplikt fortsetter Helsepersonelloven § 33 ”Uten hinder av taushetsplikt skal helsepersonell av eget tiltak gi opplysninger til barneverntjenesten når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt”

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 8 Avvergingsplikt fortsetter Straffeloven § 196 ”den som unnlater å anmelde til politiet eller på annen måte å søke å avverge en straffbar handling eller følgende av den, på et tidspunkt da dette fortsatt er mulig og det fremstår som sikkert eller mest sannsynlig at handlingen vil bli eller er begått. Avvergingsplikten gjelder uten hensyn til taushetsplikt og innebærer en plikt til å avverge bl.a. vold mot familie, seksuelle overgrep, forsøkt på drap og drap, terroranslag m.v.”

Hedmark politidistrikt Nytt rundskriv IS Helsepersonellets taushetsplikt – rett og plikt til å utlevere pasientopplysninger til politiet (samarbeid mellom Helsedirektoratet og politidirektoratet) På jobb for et trygt Hedmark Side 9

Hedmark politidistrikt På jobb for et trygt Hedmark Side 10 Hvordan arbeider politiet? -når varsel innkommer (ikke varsle pårørende før politiet), søker politiet å klarlegge de faktiske forhold -sikre spor, bilder, legeerklæringer, pasientjournal m.v. -avhør av fornærmede, mistenkte og vitner (herunder helsepersonell) -påtalemessig vurdering -det er retten som skal ta endelig stilling til skyld eller skyldfrihet!

Hedmark politidistrikt Hva skjer når pasient/klient utøver vold mot Dere? Kan Dere anmelde pasient/klient uten å bryte taushetsplikten? Hva med tillitsforholdet mellom partene? Opphevelse av taushetsplikten? (fylkesmann/ fylkeslege m.v.) Straffeloven gjelder alle uansett! -voldsoffererstatning/ yrkesskade På jobb for et trygt Hedmark Side 11

PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT samarbeid -vi har alle pasienten i fokus!