Klart vi kan forandre verden!. Etiske kommuner Om hvorfor det er viktig at norske kommuner får bedre regler for investeringer – og om hvordan det kan.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Advertisements

Aftenposten Junior Norges eneste avis for barn
U-LANDSGJELD - er et grunnleggende rettferdighetsproblem.
Kirkens Nødhjelp Ungdomsbevegelse
Røde Kors Ungdom Tekst osv.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
1/5 rikeste1/5 fattigste1/5 2. rikeste1/5 3. rikeste1/5 4. rikeste De 20% rikeste Kontrollerer 80% av verdens ressurser.
Tips til foredragsholdere:
Hvordan kan DU forandre verden? HVEM ER DINE FORBILDER?
1 Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
Informasjonsarbeid i NFF Introduksjon til EZ publish Ved informasjonsleder Harald Nyquist IT-ansvarlig Kaare Øystein Trædal og avdelingsleder Oslo, Henrietta.
Oljefondskampanjen i Fasteaksjonen 2015: Jobber og utvikling Sundvolden 25. januar 2014.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
SKATTESMELL Verdens største
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
Politisk påvirkning.
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
Medietrening Slik får vi suksess. Mediearbeid for deg som tillitsvalgt ●Bruk av media for å få gjennomslag ●Hvordan håndtere de dårlige sakene ●Hvordan.
NORGE ETTER 1945 Finnmark og Nord-Troms: RASJONERING 1952.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
ALLEMED. Agenda 1.Velkommen og mål 2.Hva gjør vi bra? 3.Hva vil vi forbedre? 4.Våre første steg 5.Hvem tar ansvar?
Etikk i kommunen KS Folkevalgtprogram Sigdal kommunestyre 16. –
Klart vi kan forandre verden! 1. Hvem er Changemaker? For alle mellom år! 1500 medlemmer Lokalgrupper og politiske utvalg 2.
Et innblikk i barns nettliv Bryn skole 16./
Plan for 1.klasse Uke november Fylket vårt Rogaland.
Kommunestyrekomiteer > Hjemlet i kommuneloven (kl) § 10a (endring i 2006) –Ment å være «politiske verksteder» –Ment å vitalisere rollen som folkevalgt.
Sokrates.
Bygging av Gjestehus i Gbecohn, Liberia
Kick Off bøsseaksjonen
Den politiske styringskjeden
Hvordan lage kampanje Fra tanke til handling!
HVORDAN FORANDRE VERDEN
Hvordan sikrer kommunen likebehandling av innbyggere og næringsliv ?
En verden av usikkerhet
HVORDAN FORANDRE VERDEN
Overskrift framside.
Forbundets etiske retningslinjer
Verdens viktigste oppdatering
Den lovgivende makten i Norge
MEDIA.
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
ABC FOR FORELDREKONTAKTER
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
NÅR KJØNNET KOMMER I LØNNINGSPOSEN – FOR EKSEMPEL I HARSTAD
HVORDAN FORANDRE VERDEN
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Penger og pengemarked I dette kapitlet skal vi se på følgende forhold:
Effektiv rente ved kjøp på avbetaling
Fremtid Hva tror der jenta drømmer om? Hvis det er noe som kan skje snart, hva tror dere hun drømmer om da? Hvis det er noe som skal skje i fremtiden,
Verdens viktigste oppdatering
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
Overskrift framside.
Overskrift framside.
Politisk organisering
FEM TIPS FØR DU BRUKER MALEN!
Sokrates.
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Engasjement og frivillig arbeid
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Nettverk for kommunikasjon v/ Kristin
Velkommen til kurs for språkhjelpere
VALG.
Hva er en foreldrekontakt?
Utskrift av presentasjonen:

Klart vi kan forandre verden!

Etiske kommuner Om hvorfor det er viktig at norske kommuner får bedre regler for investeringer – og om hvordan det kan skje.

Statsobligasjoner Et verdipapir som stater kan selge Å selge en obligasjon er det samme som å ta opp lån Verdi på statsobligasjoner i omløp (2015): $ mrd. Hvem investerer? Positivt: - Uten betingelser - Kan gå til utviklingsprosjekter Negativt: - Penger i statskassa til kjipe regimer - Fare for nye gjeldskriser

Ansvarlig utlån Diktatorgjeld Gjeldskrise Mangel på regelverk Norge i front De glemte statsobligasjonene – investeringer, ikke lån

Oljefondet Over 1300 milliarder norske kroner (ca. ¼) Ikke etiske retningslinjer for investeringer i statsobligasjoner

Hvorfor kommunene? Små kommuner – store penger Folkevalgte Vi er ikke alene – Men går foran Ringvirkninger Dansk skrekkeksempel – kan det skje i Norge?

Berlingske Tidende, danske kommuner Blant annet Den demokratiske republikken Kongo, Angola, Gabon og NIgeria 1,8 mrd. danske kroner

SLUG har undersøkt 68 kommuner… …ingen har retningslinjer for investeringer i statsobligasjoner Hva med Norge? Risiko Helhetlig forvaltning

Stadig flere utviklingsland låner penger slik Unngå nye gjeldskrise Unngå at våre sparepenger bidrar til menneskerettighetsbrudd Mange nye kommunepolitikere Hvorfor nå...

Hva kan DU gjøre?

Kommunens investeringer i statsobligasjoner KommunestyretKommunepolitikereOss Kommunens investeringer i statsobligasjoner KommunestyretKommunepolitikereOss

Vi har startet…

Hvordan få kommunen til å innføre etiske retningslinjer for statsobligasjoner? Hva er jeg/lokagruppen gode på og glad i å gjøre? skrive til avisa? samle inn underskrifter? ha aksjoner? holde foredrag? Hvordan få saken på dagsorden? leserinnlegg? møter med politikere? (Ring! – selv om det er litt skummelt =) underskriftsaksjon (rettet mot de som sitter i kommune/bystyret)? Hvem kjenner jeg/vi? politikere? folk som er ansatt i kommunen journalister i lokalavisa? venner i andre organisasjoner (Press, Senterungdommen, Unge Venstre, KrfU)? Er det noen utfordringer knyttet til denne saken? kan vi i politisk utvalg for gjeld og kapitalflukt hjelpe? er lettere hvis dere er flere sammen?

Alt du trenger å vite om statsobligasjoner og etiske retningslinjer Hvordan finne ut om din kommune har investeringer i statsobligasjoner og/eller regler for slike investeringer Forslag til vedtak for kommunestyret

Spørsmål ?

Spørsmål? Skriv inn navn på lokalgruppen: Skriv inn mailadressen til lokalgruppen eller lokalgruppelederen Changemaker sitt politisk utvalg for gjeld og kapitalflukt: