Høringsmøte i Energi- og miljøkomiteen 16. november 2005 1.Feilaktig struktur på nettleien – ønske om utredning 2.Avskrivningsregler for tekniske installasjoner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nettleien 2013 Oppdatert Innholdsfortegnelse •NVEs inntektsrammer • Nettoppbygging • Strømprisen og nettleiens sammensetning •Hva påvirker.
Advertisements

KS Bedrift Energi Vi forvalter landets mest kritiske infrastruktur
Nettleien 2015 Oppdatert februar 2015.
Olje- og energidepartementet Fremtidige politiske krav til 2VK EBL Kompetanse – Samfunnsmessig nytteverdi ved bruk av 2VK 16. mars 2004 Statssekretær Øyvind.
KOSTRA-skjema 13, Kommunale boliger Ny-utvikling av skjemaet – hvorfor og hvordan?
Presentasjon elever/studenter. Vann. Verdens viktigste ressurs. Norge har store ferskvannsressurser, men globalt er vann et knapphetsgode. Milliarder.
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
Strømkrisen – kommer den også til Østlandet? v/ Ole Johan Hjemås, Statnett SF Energikonferansen i Østfold
Årsmøte FSTL 2011 Tema Energimerking Anders Sandbakken Brannrådgiver for eiendomsforvaltning- og utvikling Klinikk for intern service.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Norges vassdrags- og energidirektorat. NVE, områdekonsesjonsordningen og avbøtende tiltak Erlend Bjerkestrand Seksjon for energikonsesjoner.
Leverandørmøte – felles bransjemøte Utfordringer Vegdirektør Terje Moe Gustavsen 20. mai 2009.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Bør flytebrygger erstatte pælebryggene i fremtiden ?? Medlemsmøte 7.april 2016.
Drifts- og vedlikeholdskontrakter med funksjonsansvar – alternative modeller årets utlysing Informasjonsmøte 9. oktober 2009 Bjørn Erik Selnes.
Møte med Jonas Gahr Støre 29. august Den havgående flåten Står for over 70% av verdien og 80% av volumet i villfiskfangsten Nærings- og fiskeripolitikken.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
ELEKTRO PRAKSISDAGER HØST Dine mål og muligheter ›Alle løpene i programområdet fører fram til yrkeskompetanse. Det er mulig å oppnå yrkeskompetanse.
Presentasjonsmal Norinnova Technology Transfer AS.
Holdninger til helseforsikring
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 2H 2016
Vannskuterforvaltning KS
Changemaker sin klimakampanje heter ekspedisjon grønnpolen.
Rammefinansiering av barnehager
Gaute Sletteland, juridisk rådgiver v/byggesak
Privatkopiering Kompensasjon for lovlig kopiering av åndsverk
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Havbruksfondet Havbruksfondet skal generere inntekter til kommunene som vederlag for bruk av sjø-almenningen i kommunene. I de to neste foilene har vi.
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
BUDSJETT 2017.
Støtte til innføring av energiledelse
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Revisjon av NS 9415 – Forvaltningens forventninger
Enovas støtte til landstrøm
Markedsrapport November 2017
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Økonomiplanprosessen Budsjett 2018 Økonomiplan
Sørlandets Maritime Park & Akvarium
Rammefinansiering av barnehager
Framtidas fagskole. Framtidas fagskole Felles eierstrategi for fagskolene i Østlandssamarbeidet.
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Den fremtidige strukturen i finansnæringen
Boligsameier som ikke er seksjonerte - rett til å kreve seksjonering
Verdiøkning.
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Ingeniørfag Energi og miljø i bygg
Velkommen – presentasjon av deg selv
Endringer i HB R763 - mal for Elektro kontrakter med oppstart i 2017
Næringslivets klimahandlingsplan – virkemidler for utslippsreduksjoner
Energiavregning 2016 Og litt om 2017.
Plusshus i kalde klima.
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Vinmonopolet Case med vektlegging 01/01/2019 Fred Wenstøp.
Ymse om regelverksutvikling
Nasjonale utfordringer og strategier for samferdsel
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Velkommen Konseptvalgutredning (KVU) E10 Fiskebøl - Å
Deltakeravgift på distriktsarrangementer
ECON3010 Anvendt økonomisk analyse Bør el-avgiften reduseres i perioder med høy strømpris? Erik Storm 17. februar 2010.
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Mellom barken og veden vol. 2 - Rådgivers rolle
Lokal markagrense for Frogn kommune
Utskrift av presentasjonen:

Høringsmøte i Energi- og miljøkomiteen 16. november Feilaktig struktur på nettleien – ønske om utredning 2.Avskrivningsregler for tekniske installasjoner 3.Miljøavgifter og klimagasser Presentert av Siri Legernes, RIF Tore Strandskog, Per Vemork og Erik Pilgaard, TELFO

TELFO – Tekniske Entreprenørers Landsforening, en landsforening i NHO bedrifter ansatte Samlet omsetning: 30 milliarder kroner Heis AutomasjonKulde Elektro Ventilasjon/rør Varmepumper Tele/data

RIF –Rådgivende Ingeniørers Forening Bransjeorganisasjonen for kvalifiserte rådgiverfirmaer Drøyt 1200 personer har status som RIF- godkjente rådgivere, egen godkjenningsordning RIF-bedriftene over hele Norge sysselsetter drøyt 5500 personer Omsetning kr 5,4 mrd pr år

1.Feilaktig tariffstruktur – ønske om kostnadsriktige nettariffer

Oppsummering - nettariffer Dagens nettariffer skaper konkurransevridning med sterk subsidiering av alternativer til elektrisitet og gjør i tillegg forbruket av elektrisitet mye dyrere enn nødvendig Det variable leddet i nettariffen skal avspeile det marginale tapet ved å transportere kraft i nettet, ca. 10 % - det gjør det ikke i dag. Hvorfor skal to abonnenter betale henholdsvis kr for kWh og kr for kWh i nettleie, når det koster nesten det samme å få strømmen frem til husveggen? Innenfor inntektsrammene til nettselskapene kan det enkelte nettselskap selv bestemme fordelingen mellom fast ledd og variabelt ledd. Vi finner dette betenkelig, og at dette dessuten er i strid med intensjonene i Energiloven.

Stortinget vedtok i desember referanse St. meld. 41 ( ) og Innst. S. nr. 66 ( ): ”Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av NVEs regelverk med hensyn til godkjenning av nettselskapenes årlige inntektsrammer, for å gjøre dette mer treffsikkert og utjevne kostnadene på en bedre måte. Gjennomgangen foretas i forbindelse med Revidert budsjett 2004” Den etterlyste gjennomgangen er verken fortatt i det reviderte budsjettet våren 2004, i statsbudsjettet 2005 eller i statsbudsjettet 2006

Det er derfor gledelig å kunne lese i Soria Moria-erklæringen, kap. 13, Energipolitikk: ”Det skal foretas en gjennomgang av regelverket for nettleien herunder forholdet mellom faste og variable avgifter” Vi ser frem til en slik gjennomgang Vi tilbyr oss å gi Stortinget flere begrunnede synspunkter

2.Avskrivningsregler for tekniske installasjoner

Det handler ikke bare om vedlikehold, men om å opprettholde og forbedre effektiviteten, få til et lavere energiforbruk og et godt inneklima. Hvorfor er vi så opptatt av dette?

. 50 % Tekniske installasjoner År 1200 År 1900 År % Bygnings- konstruksjon 6 % Teknisk 88 % Konstruksjon. 25 % Konstruksjon 25 % Innredning 6 % Innredning Historien: Fra enkel byggkonstruksjon til en kompleks integrert teknisk organisme. Andelen tekniske installasjoner øker stadig.

Mens bygningskroppens levetid kan være år, er levetiden for de forskjellige tekniske installasjonene i bygg år. Dagens avskrivningssats for forretningsbygg er 2% (tilsvarer avskrivningstid 50 år) Det er viktig at bygningene har tidsmessige tekniske installasjoner, ref. krav/ønske om redusert energibruk og godt inneklima Det er positivt at å se forslaget i St. prp. Nr. 1 Tillegg 1, side 60 og 61 om at Finansdepartementet vil gjennomgå avskrivningsreglene for faste tekniske installasjoner i bygg. Vi forslår en ny saldogruppe på 12 % avskrivning Vi har landets høyeste ekspertise på området, og ønsker å bidra med vår kompetanse i et samarbeid.

3.14 Miljøavgifter på klimagasser, Kap 5548 post 70 (herunder hydrofluorkarbon - HFK) _______________________________________________ HFK-avgiften ble innført med virkning fra Avgiftens størrelse er NOK 187,- pr. tonn CO 2 -ekvivalenter. Satsene står i forhold til hvor kraftig drivhuseffekt de enkelte HFK-gassene antas å ha

Avgiftens siktemål er bl a å stimulere til bruk av alternative gasser, d v s teknologiovergang til bruk av naturlige kuldemedier (ammoniakk, CO 2 og hydrokarboner) Avgiftens positive virkning hittil er færre lekkasjer, redusert forbruk og en forsiktig økning i bruk av naturlige kuldemedier, herunder spesielt CO 2

Avgiftens negative virkning: Avgiften er betydelig høyere enn omsetningsprisen på gassen. Dette oppfattes av næringen og markedet som helt urimelig Anleggskostnadene for nye anlegg har økt med 15-20% Den fordyrer alt av varer og tjenester hvor gassen er anvendt Avgiften forsinker ombygging av gamle anlegg til HFK eller til ny teknologi Den fører til tap av næringsoppdrag

Avgiftens størrelse stimulerer til illegal import av HFK Den skaper uheldig konflikt i bransjen TELFO’s anbefaling: Ingen avgiftsøkning (1,8%) på HFK fra Avgiftsregimet på HFK bygges ned til fordel for den varslede EU-forordningen om regulering av fluorerte gasser. I denne sammenheng er det behov for en bransjeavtale med staten.

Tore Strandskog, næringspolitisk direktør Mobil: Per Vemork, daglig leder KELF Mobil: Erik Pilgaard, energipolitisk rådgiver Mobil: Kontakt TELFO Kontakt RIF Siri Legernes, adm. direktør Mobil: