Syns- og hørselstap hos eldre Konsekvenser og kompenserende tiltak PSYK-IT tirsdag 12.oktober 2010 Lise Øverland psykiatrisk sykepleier / fagkonsulent.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Henvisning og utredning for CI
Advertisements

De dårige følelsene. Veiene ut..
Kvalitetssikring av h.app.tilpasn.
RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
22 tips for den faglitterære forfatteren
Jonny Nersveen Førsteamanuensis HIG/NBF
FOREDRAG FOR LEGER – EGENSIKKERHET – TRUENDE PASIENTER Pob Bård O
Synspedagogtjenesten på ytre Nordmøre
Kommunikasjon og anerkjennende samtaler
Hva er aktivitet og deltakelse?
- en nyttig test i demensutredningen?
Velkommen til lederkurs kveld 2 på BMB
Synsvansker hos hørselhemmede
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
En lærevanske for Læringsakademinettverket??
Friskere for LIVET! Hyggelig atmosfære Individuell samtale
Anne-Berit Imerslund rådgiver Regionsenteret for døvblinde
Hørsel og bevegelse Hvis målet er deltakelse og aktivitet og barnet er
23. MAI GRATULERER MED DAGEN, ULF!.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Synsproblematikk og ADL-hjelpemidler
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
STØY OG HØRSEL: Noen råd for å bevare god hørsel – hele livet! 1.
Nettverkskurs Pinnelien barnehage Bergen, Sally Damslora
Bruk og stell av høreapparater
Månedens realfagsoppgave Et hørselsproblem. Oversikt Mål: Utforme og bruke en enkel hørselstest Gjøre en kritisk sammenligning av testen med andre Forstå.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Å snakke med seg selv, fali det?
Fritid med Bistand.
Kombinert syns- og hørselshemming/døvblindhet Regionsenteret for døvblinde Britt Anita Mikkelsen Regionsenteret for døvblinde er et kompetansesenter.
Aldring og sansetap Kolbein Lyng NOVA.
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Hva handler det om?. Synet og det å se er et komplekst samspill mellom sanseorganet øyet og prosesser i hjernen. Vi må lære å se! Du er synshemmet når.
1 © 2016 Ipsos Mobilitet for synshemmede april/ mai © 2015 Ipsos.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
Ann-Marit Tverå Tjærahågen bofellesskap MÅLTID -en viktig aktivitet i sykehjem.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Samhandling med mennesker med nedsatt funksjonsevne Se mulighetene – ikke begrensningene! Medmenneskelighet – ikke medlidenhet.
OM Å LEVE MED DEFEKT HØRSEL
Pasient- og brukerombudet i Buskerud
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Novembernytt Denne måneden skal vi måle nedbør!
Bruk og brukere Kapittel 3 i læreboka
Oktobernytt Nå er virkelig høsten her med alt av vær som det kan tilby! Barna får mange ulike erfaringer med været gjennom at vi går ut hver dag- uansett.
Anita, 48 år. Steinkjer (Sykehuset Levanger)
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Roller og forventninger
Vi sorterer etter farger
Konflikt Hva betyr ordet konflikt? Gi eksempler på konflikter.
LANDSKONFERANSE APRIL 2018
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Rådgivningskontor for syn
FORBEREDELSE: Behandlingsteamet må snakke sammen:
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Sinne Film:
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Lytteforståelse Rammeverket
Periodeplan for februar 2019
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Regelverk Kriterier og lovverk november 19
Henvisninger Hvem skal du henvise til og hvordan?
Utskrift av presentasjonen:

Syns- og hørselstap hos eldre Konsekvenser og kompenserende tiltak PSYK-IT tirsdag 12.oktober 2010 Lise Øverland psykiatrisk sykepleier / fagkonsulent

Disposisjon: Synshemming - forekomst - aldersrelaterte øyesykdommer - konsekvenser - hjelpemidler - tilrettelegging Hørselshemming - forekomst - aldersrelatert hørselshemming - konsekvenser - hjelpemidler - tilrettelegging Kombinert syns- og hørselstap

SYNET AldersendringSykdomsrisiko Linsen stivere Linsen flekkete Netthinne-svekkelse Reduksjon av synsfeltet Økt lysømfiendtelighet Reduksjon i farge+kontrast+rekkevidde Reduksjon av dybdesyn Svakere øye muskulatur Normalseende 65-åring trenger 3,5 gang så mye lys som en 20-åring Katarakt/grå stær Glaukom / grønn stær Aldersrelatert makula degenerasjon / AMD /forkalkninger Diabetes retinopati Hjerneslag

Synshemming, forekomst Forekomst øker med alderen nordmenn har så svekket syn at de regnes som synshemmede Mer enn 1000 nordmenn er helt blinde Alle over 70 år har grå stær i større eller mindre grad. 4-5 % har behov for operasjon og hvert år foretas ca stæroperasjoner her i landet. Hver tiende person over 70 år har mistet lesesynet pga Aldersrelatert macula degenerasjon, AMD nordmenn har grønn stær og det antes at ca har udiagnostisert grønn stær. (Norges blindeforbund)

Slag

Diabetes

Glaukom – Grønn stær

Katarakt – Grå stær

Aldersrelatert macula degenerasjon, AMD foto: Maria Vinkenes

Konsekvenser av synstap: Vansker i kommunikasjonssituasjoner, kan ikke avlese mimikk / kroppsspråk Vanskelig å lese / se på bilder /skrive Vanskelig med praktiske ting som å se klokka, sminke seg, barbere seg, forsikre seg om at tøyet er rent Vanskelig å lage og spise mat Vanskelig å organisere og utføre arbeidsoppgaver, vask og stell av hus, handle. Redusert balanse, velter gjenstander

Konsekvenser av synstap, forts Vanskelig å følge med på TV Kan ikke avlese skilt Vanskelig å kjenne personer Plaget av blending, myser, får såre øyne Blir trøtt og sliten, ting tar tid Utrygghet, sosial tilbaketrekning Mister oversikt og kontroll på hva som skjer i omgivelsene. Kan ikke finne frem, nedsatt mobilitet Mister førekortet

Synshemming, hjelpemidler Dersom personen etter korreksjon med brille og ferdig behandlet øyesykdom har en synsevnen redusert til 0.33 (normalt 1) på beste øye har en rett på hjelpemidler fra NAV. Årsaken til nedsatt syn må bekreftes av øyelege. Det er synskontakter i alle kommuner. De reiser på hjemmebesøk og har med seg hjelpemidler brukeren kan prøve ut hjemme, ”synskofferten”.

Hjelpemidler, SYN Noen aktuelle: Optiske som luper, filterbriller, forstørrende nærbrille, Lese-TV (veldig fin til å se på bilder) Telefoner med store taster eller Kjempeknotten CD-spiller med enkel betjening Klokke med store tall mot kontrastfarge eller talende ur Kjøkkenutstyr som talende vekt, mikrobølgeovn og termometer. Markeringsknotter

Miljøtiltak: God belysning, gjerne uplighets som ikke blender God punktbelysning til lesing, håndarbeide etc. Lyse vegger og tak med god kontrast / markering til gulvet og annet interiør Ikke blanke gulv dersom sola kan skinne inn på gulvet, skjerme for direkte sollys. Skilting med store bokstaver med kontrast Ryddige ganger, alt på sin plass Markering av trappe

Miljøtiltak, forts: Gelendere som følger hele trappa. I spisesituasjonen god fargekontrast mellom tallerken og kuvertbrikke Legge maten på tallerkenen etter ”Klokke prinsippet” Tilby følge og ”gå opp” f.eks avdelingen Beskriv hva som er i omgivelsene, velg ut det vesentlige

Hørsel Aldersendring Sykdomsrisiko Færre hørselsceller Nedsatt evne til å sortere lyd Var på støy Distraheres av lyder Bruker lang tid på å bli fortrolig med et nytt lydbilder Aldersrelatert hørsels-svekkelse Tette øreganger Hjerneskader etter slag og blødninger.

Hørselshemming, forekomst Redusert hørsel vanlig fra års alder 60år -79 år, 60% har redusert hørsel 91% av nordmenn over 80 år har redusert hørsel (Folkehelseinstituttet og Hørselshemmedes landsforbund) Redusert hørsel er vanlig hos personer med utviklingshemning generelt, 40%. 80% av personer med Downs syndrom For å få hjelpemidler; en varig nedsettelse, behovet er hensiktsmessig og nødvendig.

Konsekvenser av hørselstap: Vansker med å forstå tale og andre lydsignaler Spesielt vanskelig å oppfatte høyfrekvente lyder. Vansker med å forstå tale der det er bakgrunnsstøy eller dårlige akustiske forhold som etterklang Vansker med å forstå tale ved dialekter eller aksenter, og fra personer med lyse stemmer som barn Ved ensidig hørselstap vanskelig å orientere seg etter lyden.

Konsekvenser av hørselstap forts: Lyd varsler om fare, eks. ”hylende bremser”, sirener.. Lyd gir informasjon om hva som foregår i omgivelsene, for eksempel når noen kommer gående, låser opp døra, om noen gråter.. Lyd varsler om telefon, dørklokke, vann som renner, om noe koker på komfyren. Lyd gir gode opplevelse i form av musikk, en sildrende bekk eller rasling i løvet

Konsekvenser av hørselstap forts. Redusert livskvalitet,- taps opplevelse. Blir trøtt og sliten Utrygghet, sosial tilbaketrekning, kan ikke delta i samtaler, hører ikke foredrag, får ikke med seg det som blir sagt på radio og TV Kan bli mistenksom…snakker de om meg? Tror at alle andre får med seg alt som blir sagt. Noen kompenserer med å snakke selv hele tiden- får da kontroll og oversikt på hva som blir sagt.

Hjelpemidler,Hørsel Bortsett fra høreapparat søkes hjelpemidlene fra NAV via kommunens hørselskontakt. ”Hørselskoffert” finnes i alle landets kommuner. Høreapparat, start tidlig, vanskelig å venne seg til et nytt lydbilde sent i livet. (Gjerne to for bedre retningshørsel) Samtaleforsterker Varsling, ”Isbjørn”, brannvarsler, ringeklokke og porttelefon med vibrering. Teleslynge IR-anlegg til Tv, radio og mange flere…..

Miljøtiltak, kommunikasjon: Sørg for at hjelpemidler fungerer og anvendes. F.eks at batteriene virker, proppene er rengjorte… Ta forsiktig fysisk kontakt for å påkalle oppmerksomhet Si tydelig hvilket tema du snakker om Snakk langsomt og tydelig i korte setninger Henvis til kjente referanser Snakk en om gangen Unngå bakgrunnsstøy

Miljøtiltak, kommunikasjon forts. Ta deg god tid Svar alltid tilbake Gjenta hvis nødvendig Stå ansikt til ansikt med den du snakker med Pass på å få lys på ditt eget ansikt, stå f. eks ikke med rygge til et vindu da vil den du snakker med blendes og ikke kunne støtte seg til munnavlesning

Forekomst av kombinert alvorlig syns- og hørselshemning /døvblindhet hos eldre 4-5% av aller mottagere av pleie – og omsorgstjenester 10% av alle beboere på sykehjem (Sosial og helsedirektoratets brosjyre, undersøkelse fra 2000)

Konsekvenser av en kombinert syns-og hørselshemming? En synshemmet kompenserer med hørselen for å gjenkjenne personer på stemmer, orientere seg etter lyd og bruke hjelpemidler basert på tale. En hørselshemmet kompenserer med synet som støtte med munnavlesning, til orientering og hjelpemidler basert på å lese. Kombinasjonen av syns- og hørselshemming er alvorlig da begge sansene som gir informasjon over avstand svekkes.

”Det er vanskelig å bli fortrolig når man ikke kan se ansikter eller kjenne igjen folk på stemmen…” Hjemmeboende kvinne 92 år med alvorlig grad av AMD, aldersbetinget hørselstap, rullestolbruker etter mislykkede hofte- operasjoner, besøk av hjemmesykepleien 6-8 ganger i døgnet.

Konsekvenser for utredning av eldre: Få kjennskap til syns og hørselsstatusen til den enkelte pasient Vurder om en syns og eller hørselsutredning bør foretas Dersom pasienten har en syns og / eller hørselshemning tilrettelegg for at pasienten han benytte sine syns - og hørselsrester optimalt både i samtale og i miljøet. Formidle kontakt med kommunens syns -og hørselskontakt for vurdering av hjelpemidler i hjemmet. Tilrettelegg for at pasienten kan benytte syns- og hørselen sin optimalt

Mer informasjon DVD: Når både syn og hørsel svikter. Bestilles på synsproblemer, hørselsproblemer og kombinerte syns-og hørselsproblemer hos eldre. DVD: Syn og hørsel hos eldre. Bestilles. Ressursperson på dette feltet: Else Marie Svingen,

Takk for oppmerksomheten, ha en fin ettermiddag!