Samling for skolenes leder(e) for elevdemokrati og helhetlig læringsmiljø-høringsseminar 11. mai 2014 Orientering om nytt ressurshefte om arbeid mot krenkende.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevenes rettigheter og plikter
Advertisements

Trygge organisasjoner
Fellesfag Yrkesretting Relevans
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
Nulltoleranse for mobbing
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
Undervisning i gruppe for ungdom med psykisk utviklingshemming
UTDANNING MODUL 2 A - Grunnskolen 1. – 10. klasse
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Handlingsplan mot mobbing
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
Forebygging og rutiner ved Mobbing
Alle barn har rett til utdanning!. ”Hjelp skal ikke være gaver, men hjelp til selvhjelp mellom likeverdige, der alle bidrar etter evne ut fra en følelse.
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
NOU 2015:2 Å høre til Virkemidler for et trygt psykososialt skolemiljø.
FOU-BASERT UNDERVISNING ved ALT – et eksempel Studiekvalitetsdagen på HiST 22. mars 2007 Jon Smidt, ALT.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
1 11 Klikk for å redigere tittelstil Klikk for å redigere undertittelstil i malen Klikk for å redigere tittelstil Håndball mot homohets «Ytringer kan skade»
Foreldremøte 1.trinn 23.mai 2017
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Hvordan forebygge mobbing?
Nye føringer – nye muligheter
«Elevenes arbeidsmiljølov» Nytt kapittel 9A
Håndball mot homohets ”Ytringer kan skade”
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE
Velkommen til dag 4 Kompetanseprogrammet mobbing
1.-4.trinn Foreldremøte Eydehavn skole - august 2017.
Mobbeombudet i Stavanger
Nye regler om skolemiljø og mobbing
Åkrahamn vgs 4.september 2017 Program for skolering av elevrådet
Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?
Med rett til et trygt og godt skolemiljø
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Foreldreundersøkelsen 2018
Skøyenåsen skole Foreldremøte 9 og 10.trinn Tirsdag 5.september 2017.
Velkommen til foreldremøte 1.trinn
Velkommen til Teglverket skole! Foreldremøte høsten 2017
Velkommen til foreldremøte 6. og 7.trinn
Foreldreundersøkelsen 2018
Foreldreundersøkelsen 2018
Trygt og godt skolemiljø
Velkommen til foreldremøte 4.trinn
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Velkommen til Osloskolen
Foreldremøte 3. september 2018
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Trygt og godt skolemiljø
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE PÅ 3.TRINN
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Strategisk kart 2018–2021 Bruker Kvalitets-utvikling Kompetanse-
Elevenes rettigheter og plikter
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Arbeid med overordnet del
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Mobbeombudet i Nordland
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Voldsforebyggende opplæring
Gjeldende regelverk om vurdering
Velkommen til foreldremøte om
Utskrift av presentasjonen:

Samling for skolenes leder(e) for elevdemokrati og helhetlig læringsmiljø-høringsseminar 11. mai 2014 Orientering om nytt ressurshefte om arbeid mot krenkende adferd og seksuell trakassering i VGO Folkehelsekoordinator John Tore Vik

Bakgrunn Fy lkestingsvedtak sak 100/2006 Seksualisert trakassering ”Fylkestinget vedtar at Sør-Trøndelag fylkeskommune starter et arbeid mot seksualisert trakassering. Arbeidet må ta utgangspunkt i et samarbeid med kommuner, fylkesmann, departement, fagmiljø og interesseorganisasjoner. Arbeidet mot seksualisert trakassering skal bidra til økt kompetanse og bevissthet i skolen om fenomenet, og integrering i skolens helsearbeid […].” NTNU undersøkelse Handlingsplan mot seksuell trakassering blant elever og ansatte i videregående opplæring i Sør-Trøndelag fylkeskommune NTNU undersøkelse 9. desember 2010

Seksuell helse og trakassering i Sør- Trøndelag» gjennomført i perioden Den ene delen har handlet om utvikling av en bedre seksualundervisning og formidling av forskningsbasert kunnskap fra fagfeltet psykisk-seksuell helse inn i skolen Den andre delen har handlet om forebygging av seksuell trakassering, seksuell mobbing og overgrepsproblematikk i skolen

Hovedfunn fra Prosjekt Mons Bendixen & Leif Edward Ottesen Kennair Psykologisk institutt To større spørreundersøkelser om seksuell trakassering i videregående skole i Sør-Trøndelag. Den første ble gjennomført i Den andre i Gutter mer utsatt for homonegative utsagn og objektiviserende bemerkninger spesielt fra andre gutter Jenter mer utsatt for kommentarer om løsaktighet, ryktespredning, forespørsler/krav, og alle former for seksuell tvang Elever av seksuelle- og etniske minoriteter er mer involvert i trakassering og tvang enn andre elever Utdanningsprogram og kjønnssammensetning i klassen ikke relatert til trakassering og tvang

Vi ser av undersøkelsen i 2014 at nivåene av seksuell trakassering er generelt høye. I følge Bendixen og Kennair, har vi en generell nedgang på 10 % mht. rapportert trakassering.

NOU 2015: 2 Å høre til — Virkemidler for et trygt psykososialt skolemiljø 1. Menneskerettighetene som målestokk Fire perspektiver 2. Samfunnet skal ha en nullvisjon om og nulltoleranse for krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering 3. Faglig læring og sosial læring hører sammen 4. Inkludering for å høre til

Innhold i ressurshefte Del I Bakgrunn Innledning og litt om bakgrunn. Setter temaet inn i en kontekst Del II Seksualundervisning i videregående opplæring Kunnskapen og forståelsen for barnets utvikling. Grunnpremisser i selve forståelsen for hvordan barn og unge utvikler sin seksualitet og seksuelle identitet. Prinsipper for undervisning. Tips og hva er lurt å tenke på når en underviser om seksualitet. Kunnskapsløftet – Fagplaner for videregående skole Norsk Samfunnsfag Naturfag Kroppsøving RLE – religion, livssyn og etikk Kompetansemål Oppgavesett

Innhold i ressursheftet Del III Undervisningsressurser Fagstoff fra forskning, organisasjoner (nettsider) og mediesaker som belyser en eller flere sider av seksualitet. Del VI Elevsamtalen om psykisk og seksuell helse Verktøy for samtaler Tegn og signaler- hvordan avdekke Hvordan snakke med barn og unge Definisjoner og omfang Juridisk del- lovverk

Ressurshefte ses i sammenheng med Arbeid med forebygging av mobbing og styrking av læringsmiljøet. Retningslinjer for arbeidet med elevenes rett til et godt psykososialt miljø. Hvordan kan ressursheftet bli en ressurs?