Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Åkrahamn vgs 4.september 2017 Program for skolering av elevrådet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Åkrahamn vgs 4.september 2017 Program for skolering av elevrådet"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Åkrahamn vgs 4.september 2017 Program for skolering av elevrådet
Bli kjent! Presentere oss som ombud og EO Ulike prosessverktøy og øvelser til å ta med videre i elevrådet og ut i klassene Mål: Inspirere og motivere dere til å bli det beste elevrådet noensinne

3

4 Vi er politisk ansatt av.
Sitter under rådmannen og rapporterer til fylkestinget.

5 Loven som vårt arbeidsområde.
Vi skal ivareta elevenes og lærlingenes rettigheter og plikter ut fra hva lovverket sier.

6 Elev- og lærlingombudet
Ivareta og informere elever og lærlinger om deres rettigheter og ansvar Veilederrollen Informasjon Systemrelatert Dette er den viktigste rollen, og det som skal gjøres mest. Tar ikke saken videre uten samtykke. Taushetsplikt Det vi gjør i dag. Informere om rollen samt rettigheter og plikter. Vg2 prosjektet. Elevrådskolering osv. Ansatt av politikere for å jobbe systemrelatert. Melde ifra. Få innsyn. Brobygger. Kommunisere mellom de ulike seksjonene.

7

8 Jeg er mobbeombud for elever og lærlinger – lett å ta kontakt – nok at du tenker at du ikke har det bra. Veileder og informerer skolene/bedriftene, Samarbeider med aktuelle instanser, Samfunnspåvirkning

9 NULLTOLERANSE Nulltoleranse betyr at selv om det er lave mobbetall på en skole, så er ikke lave nok til at ikke skolen skal jobbe mot mobbing. Eller at holdningen er «det går sikkert over» Alle trives så godt her.

10 Hva er mobbing?

11 På riktig side av femtallet
krangel/erting/plaging/kalling/utestenging etc Vennskapelig Krenkelser/mobbing Greit for de involverte Blir raskt venner igjen Kan ordne opp selv Oppleves ugreit for minst én Blir ikke så lett venner igjen Relasjonen er utrygg for minst én Må få hjelp til å ordne opp Viktig å tenke på den subjektive opplevelsen her også. Vennskapelig erting er noe annet enn gjentakende erting. Hvordan skal vi se forskjellen? Fortell om «Hanna»

12 Ny definisjon: «Mobbing av barn og unge er handlinger fra voksne og/eller barn og unge som hindrer opplevelsen av å høre til. Å være en betydningsfull person i fellesskapet og muligheten til medvirkning» Lund, Helgeland & Kovac, 2017

13 En ensom ulv Har du sett en «ensom ulv» på skolen?
Har du sett en «ensom ulv» på skolen? Hva kan du gjøre for å få «ensom ulv» inn i fellesskapet?

14

15 § 9A: Elevenes arbeidsmiljølov
Alle elevar har rett til eit trygt og godt skolemiljø som fremjar helse, trivsel og læring. Refleksjon: Hva er et trygt og godt skolemiljø? Hva gjør du? Hva gjør skolen? Skolen har plikter for å sikre at alle elever har et trygt og godt skolemiljø. 9A-2 – videreføring av gamle 9A-1. Noen språklige endringer. Skolemiljø favner både det fysiske og psykososiale miljøet. Det er fortsatt elevens subjektive opplevelse som er bestemmende. Den subjektive opplevelsen er også bestemmende for hvordan skolen undersøker/avdekker mobbing og hvilke tiltak som settes i verk.

16 Læreren virker, men ikke alene…

17 § 9A: Elevenes arbeidsmiljølov
Elevane skal få ta del i planlegginga og gjennomføringa av arbeidet for eit trygt og godt skolemiljø. Tenke både på det som angår alle – skolemiljøtiltak som Halloweendag, quiz i kantina etc og det å ha et ekstra ansvar for at alle skal høre til. Bli kjent og skape gode fellesskap.

18 Case Det har vært flere henvendelser om dårlig miljø i en klasse. Blant annet har det vært baksnakking og elever som føler seg utestengt. Hva kan elevrådet gjøre?

19 Lærere som krenker Uthenging. Å bli synliggjort i andres påhør.
Forskjellsbehandling Språkbruk, ironi og sarkasmer, stemmeleie Kommentarer Blikk og kroppsspråk Å bli pratet over hodet på

20

21

22 Hvem er det? Hva forventes?
Tillitsvalgt Hvem er det? Hva forventes?


Laste ned ppt "Åkrahamn vgs 4.september 2017 Program for skolering av elevrådet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google