Reinforsen Ranelva – et nasjonalt laksevassdrag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Krav til dokumentasjon i kap
Advertisements

EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005.
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Gravbrøtfoss kraftverk Erfaringer fra utbygging av kraftverk i egen regi Jørgen Gravbrøt Daglig leder Gravbrøtfoss Kraft AS.
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Steinar Nesse, DNV Consulting (Fagrådgiver til OED)
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Kommunens engasjement og kommuneplanen
Reduksjon av hjorteviltpåkjørsler på vei og bane Tom André Edvardsen Mo i Rana, tirsdag 10. desember Foto: Bjørn Erik Olsen.
Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Raskiftet vindkraftverk
Matrikulering av veigrunn og gråsoneveier
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
23. januar 2004TDT4285 Planl&drift IT-syst1 Tjeneroppgraderinger TDT4285 Planlegging og drift av IT-systemer Anders Christensen, IDI.
Dagsorden - Åpent møte kl
Presentasjon av fjernvarmeprosjekter
En beskrivelse av SFV sitt prosjekt.. SFV - Eierne 51 % 34 % 15 %
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ? Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Klare mål for kvalitets- og miljøarbeidet Nye utfordringer krever nye tanker: Skal vi sertifisere oss? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar.
HJEMFALL – HISTORIKK Kampen om konsesjonslovene 1905 – første verdenskrig. ”Panikklovene” – vedtatt i 1906 Ervervsloven av 1909 Foreløpig endelig utforming.
Elektronisk utveksling av helseopplysninger Status i FUNNKe-prosjektet Nettverkskonferanse Fauske 7. mai 2014 Gerd Ersdal, prosjektleder.
Evaluering av energiloven Disponering av vannmagasinene Høring i OED 13. november 2007 LVK Børre Rønningen Caroline Lund Stein Erik Stinessen.
Tradisjonelt fiske Basis for lokal verdiskaping og kystkultur? Malangen brygger 28. mars 2011 Arvid Ahlquist Fiskarlaget Nord.
Samarbeidsrådet for Naturvernsaker Vassdragsvern og kantsone- forvaltning Jan Olav Nybo Samarbeidsrådet for Naturvernsaker.
Prosjekt Laks og Næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud.
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
Bevaring av sjøørret i gyrovassdrag Sjøauren – fra rogn til voksen fisk Sunndalen Ketil Skår.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Vannkraft i forhold til Vannforskriften
Norges vassdrags- og energidirektorat
Strukturtiltak for havfiskeflåten Nord-Norges Rederiforening 26. november 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Norge – svingkraft for europa.
Informasjonsmøte om kombinasjon av uføretrygd og inntekt
Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Ranelva som revisjonsobjekt – et utviklingspotensial Mo i Rana 26. 5
En gledelig begivenhet Orientering til styret om overtakelse av ansvaret for følgetjenester for gravide til fødested og beredskap for denne tjenesten.
Bjørn Brodtkorb Vefsnlaks. Selskapet ble stiftet i 1992 Formål: Ta vare på laks- og sjøørretstammen i Vefsna og Fusta Legge til rette for fiske. Drive.
MINI-METODEVURDERING - NÅR OG FOR HVEM? Anund Rannestad Forsknings- og utviklingsavdelingen Helse Bergen HF
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Fremtidens fiskeforvaltning Om å stå på egne bein etter reetableringen.
Premisser for små kraftverk i Vefsnavassdraget Arne Jørgen Kjøsnes.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Vefsnaprosjektene og trappene i Vefsna Thomas Bjørnå, MON KF.
Strukturprosessen i Norsk Landbruksrådgivning Med fokus på utviklingstrekk i Nordland.
Vannskuterforvaltning KS
SPILLEMIDLER 2017 I forbindelse med mottatte spillemiddelsøknader for søknadsperiode 2017 viser det seg nødvendig å gjennomføre en rullering av handlingsprogrammet.
VANNSKUTER - UTFORDRINGER
Statusoppdatering for planleggingsarbeid
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Orientering om svaret på ESAs grunngitte uttalelse om drosjereguleringen Oslo
vilkårsrevisjon Kraftverksstrategi Trollheim
Hvordan taklet fjernvarmeselskapene vinteren 2010 ?
Norges vassdrags- og energidirektorat
Få inn bilder + navn/posisjon på de som sitter i panelet!
Nedre Romerike Vannverk AS
Reinforsen Ranelva – et nasjonalt laksevassdrag
Revisjon av konsesjonsvilkåra i Folla-Vindølareguleringa
Nasjonal ramme for vindkraft
Tilknytning av Gilja vindkraftverk til strømnettet
Hvordan gjøre beregninger på muligheten for solenergi på gården
Velkommen til NVEs Informasjonsmøte
Utskrift av presentasjonen:

Reinforsen Ranelva – et nasjonalt laksevassdrag Tirsdag 26. mai Mo i Rana Per Are Hellebust Statkrafts planer for utvikling av ny stasjon

Statkrafts kraftverk i Norge Kjøllefjord Statkrafts kraftverk i Norge Ad Al Finnmark St I N Sk B Narvik K Glomfjord G S L Re Rana NR B Ra ØR Hitra Smøla Aura H S Sv A T Gs Gr O Høyanger Sogn KII-V J L M Eidfjord R H B E Nore Folgefonn J O NI M NII M T K S M Ha H H V Mår Ulla Førre Sa B K L T St Ho side 2 Region Nord Tokke

Nøkkeltall Region Nord Midlere årlig produksjon 11,4 TWh Installert effekt 2769 MW Antall kraftverk 22 Antall dammer 41 Ca 50 % av landsdelens kraftproduksjon Antall ansatte ca 125

Statkraft i Rana - geografi og anlegg Fra Gubbeltåga bekkeinntak på Saltfjellet i Rana Kommune i nord - til Elsvatn i Hattfjelldal kommune i sør Anlegg i Kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal, Grane og Vefsn 8 kraftverk i drift: Nedre og Øvre Røssåga, Bjerka, Rana, Langvatn, Reinforsen, Mofjellet og Kjensvatn Herav Langvatn med midlere årlig produksjon 242 GWh og Reinforsen med 28 GWh

OMDØMME HELGELAND Ranelva Langvassåga 5 Reinforsen kraftverk Laksetrapp (stengt) side 5 DETTE ER EN DUMMYTITTEL 5

REINFORSEN KRAFTVERK

Reinforsen kraftverk 2 x 1,8 MW

REINFORSEN KRAFTVERK 2014

Reinforsen – største utfordringer Teknisk/økonomisk utfordring: Bygge et moderne Reinforsen kraftverk Beholde dagens energiproduksjon. Lønnsomt Miljø: Hensyn til fisk (laks) og friluftsliv. Minstevannføringer. Plassering av utløp Unngå utslipp i bygge- og driftsfasen.

Nytt kraftverk - alternativer Rehabilitering av dagens kraftverk (2x1,8 MW - 28 GWh). Nytt kraftverk 4,7 MW, 8,5 MW eller 10 MW med utløp i fossefoten eller i eksisterende utløpsos Nye kostnadsestimat og produksjonssimuleringer er under utvikling og lønnsomhets beregninger skal utføres. Planer for oppgradering av nett må utarbeides. Byggestart er avhengig av nødvendige offentlige tillatelser og investeringsbeslutning.

Usikkerheter - grunnrenteskatt I Statsbudsjett for 2015 foreslår Regjeringen i tråd med Sundvolden- erklæringen å øke nedre grense for grunnrenteskatt fra 5 500 kVA til 10 000 kVA. Økt nedre grense reiser imidlertid EØS-rettslige problemstillinger, og Regjeringen vil derfor notifisere tiltaket til EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Regjeringen foreslår at ikrafttredelse av en økt nedre grense på 10 000 kVA utsettes til det foreligger et positivt vedtak fra ESA.

Vilkårsrevisjoner – hjemmel og hensikt Hjemlet i vassdragslovgivningen Hensikt med vilkårsrevisjonene: Bedre miljøforholdene i tidligere regulerte vassdrag Må avveies mot formålet med konsesjonen som er kraftproduksjon Revisjonsadgangen er ment å innebære en modernisering/ajourføring av konsesjonsvilkårene og kan også innebære oppheving av vilkår som er uhensiktsmessige Innenfor rammer gi mulighet til å sette nye vilkår som kan rette opp skader og ulemper for allmenne interesser Bare vilkårene kan revideres – ikke selve konsesjonen (HRV, LRV og tillatte overføringer) – det betyr at manøvreringsreglementet kan revideres. Privatrettslige forhold omfattes ikke og normalt heller ikke økonomiske vilkår Statkraft stiller seg positiv til at standard vilkår innføres

Usikkerheter - vilkårsrevisjonene Bjerka-Plura (St.prp. Nr.17 (1962-63) NVE mottok krav mottatt fra kommunene 23.04.2012 Statkraft kommenterte disse 31.08.2012 NVE åpnet for å starte en vilkårsrevisjonsprosess 2.05.2013 Utkast til revisjonsdokument sendt NVE januar 2014 Langvatn-Reinforsen (Kgl.res. 12. mai 1961) Utkast til revisjonsdokument sendt NVE desember 2013 Rana kommune har stilt krav om minstevannføring i Ranelva på 40 m3/s i sommersesongen og 10 m3/s i vintersesongen.

Reinforsen fisketrapp Bygd 1954-57; Rana Jakt og Fiskeadministrasjon opprinnelig eier av trappa Trappa stengt for oppvandring oppstrøms Reinforsen i 1985 pga G. Solaris Daværende DVF (nå Mdir.) tok over eierskapet til trappa fra Rana Jakt og Fiskeadministrasjon i 1981; vedlikeholdsarbeider i hovedsak dekket av DVF Statkraft utbedret inntak i trappa på bakgrunn av konsesjonsvilkårene (avklart i 1967) for å sikre vanntilførselen og bygde en 62 meter lang ledemur Mdir. (1/3) og Statkraft (2/3) bekostet tidligere tilsyn og registrering av oppgang i trappa ( Rana kommune bidro tom 1997 med 1/3) Mdir. har engasjert SINTEF til en vurdering av aktuelle restaureringstiltak i trappa som er på høring

Statkrafts ansvar ifm konsesjon Ansvarsforholdet for laksetrappene i Reinforsen og Plura er avklart av MD Reinforsen laksetrapp eies av MD Plura laksetrapp eies av Jernbaneverket Hjemmelsgrunnlaget for eksisterende fisketrapper er begrenset til å sikre vanntilførselen til disse Fiskesperre ved utløpet av Langvatn kraftverk utsettes Det skal gjennomføres en analyse for å vurdere behovet for fiskesperre MD vil komme tilbake til behovet for eventuelt senere å gjennomføre telemetristudier på bakgrunn av resultater av analysen