Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Revisjon av konsesjonsvilkåra i Folla-Vindølareguleringa

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Revisjon av konsesjonsvilkåra i Folla-Vindølareguleringa"— Utskrift av presentasjonen:

1 Revisjon av konsesjonsvilkåra i Folla-Vindølareguleringa
Surnadal og Rindal kommuner Kommunenes målsettinger: Styrke laks- og sjøaurestammene i Surnavassdraget Bidra til at Surnavassdraget skal fortsette å gi grunnlag for bærekraftig kraftproduksjon 2009: Denne målsettinga ble vedtatt av enstemmige kommunestyrer i både Surnadal og Rindal ved oppstart av prosessen. 2011: Målsettinga ble videreført av begge kommunestyra ved oversending av krav om revisjon til NVE. 2012: NVE vedtar åpning av revisjonssak. 2018: NVE avgir innstilling til nye konsesjonsvilkår. Kommunene er i stor grad fornøyd med denne.

2 Oversiktskart over reguleringsområdet. Kilde: NVE Atlas 2019

3

4

5

6 Andre viktige føringer
2003: Surna blir Nasjonalt laksevassdrag og Halsafjorden blir Nasjonal laksefjord 2013: NVE rapport 49/2013. Vannkraftkonsesjoner som kan revideres innen Surna gis høyeste prioritet. Dvs. gevinsten av miljøforbedringer forventes å være høyere enn kostnadene i form av redusert kraftproduksjon. 2015: Fylkestinget vedtar vannforvaltningsplan med tiltaksprogram for Møre og Romsdal vannregion. Godkjennes av Klima- og miljødirektoratet. Gjennomføring av tiltaka i Surnadal og Rindal kommuner sitt krav om revisjon gis høy prioritet og vil være et viktig virkemiddel for å nå miljømåla for Surna.

7 Kommunenes viktigste krav og vår vurdering av innstilling fra NVE
Krav nr. 1 Minstevassføring i Surna oppstrøms utløpet av Trollheim kraftverk Innstilling fra NVE: Slipp av minstevassføring i sideelvene Rinna og Bulu. Vil gi ei dobling av vassføringa i tørre perioder i de øvre delene av hovedelva både sommer og vinter. Kommunenes vurdering: Positivt. Disse øvre delene av vassdraget har svært stort potensiale som gyte- og oppvekstområde for laks.

8 Krav nr. 2 Miljøbasert vassføring i Surna nedstrøms utløpet av Trollheim kraftverk med sesongtilpasninger og mulighet for selektiv tapping fra magasinet Follsjø for bedre vanntemperatur Innstilling fra NVE: NVE anbefaler at Statkraft blir pålagt å etablere et nytt inntak høyere i Follsjø enn i dag. Størrelsen på minstevassføring nedstrøms TK forblir uendra. I praksis er dagens minstevassføring nærmere 20 m3/s om sommeren, som er bra nok. Kommunenes vurdering: Positivt. Vil gi mer naturlig temperatur i Surna nedstrøms utløpet av Trollheim kraftverk både sommer og vinter, som vil påvirke vekst hos fisk positivt. Likedan gi økt islegging om vinteren som gir mindre frostrøyk og mindre uttak av fisk fra predatorer som ender og oter.

9 Krav nr. 3 Bestemmelser om moderat avtrapping av vassføring i for å unngå brå vannstandsendringer i Surna NVE sitt forslag til nytt manøvreringsreglement: Kommunenes vurdering: Positivt. Vil redusere stranding av laksunger ved reduksjon i vannføringa. Vil også være positivt for overlevelse av bunndyr som laksen lever av. Dette vil også være naturlig, og noe som bør forventes, ved revisjon av konsesjonsvilkåra i et nasjonal laksevassdrag.

10 Krav nr. 4 Flytting av tidsrom for årlig teknisk revisjon av Trollheim kraftstasjon fra vår til høst NVE sitt forslag til nytt manøvreringsreglement: Kommunenes vurdering: Positivt. Når ungfisk skal vandre ut til havet om våren er størst mulig vassføring svært viktig for overlevelsen. Ved den årlige tekniske revisjonen må kraftstasjonen stanses, noe som gir redusert vassføring i Surna.

11 Krav nr. 5 Innføring av NVE standardvilkår Innstilling fra NVE: Alle NVE standardvilkår blir innført. Kommunenes vurdering: Positivt. Åpner for gjennomføring av øvrige krav fra kommunene.

12 Øker faren for skadeflommer i Surna ved innføring av nye konsesjonsvilkår i tråd med NVE si innstilling? Ånund Killingtveit, Professor Emeritus, NTNU. Rapport 1. februar 2019. Nye konsesjonsvilkår for Trollheim kraftverk – Innverknad på flomforhold i Surna Oppsummering og konklusjon Etter ei grundig vurdering av tilgjengelege dokument og innsamling og analyse av data frå hydrologiske målingar i Surna-vassdraget frå 1968 fram til i dag, er det mi vurdering at dei nye konsesjonsvilkåra ikkje vil føre til forverring av flomforhold i Surna, samanlikna med dagens situasjon. Reguleringsmagasina i Folla (Gråsjø, Follsjø) vil som i dag kunne gi ei betydeleg flomdemping ved å magasinere og jamne ut tilsig før og under flomtoppen, og dermed redusere potensialet for skadeflommar, samanlikna med uregulert tilstand.

13 Det forventes 5% redusert kraftproduksjon i Trollheim kraftverk ved innføring av nye konsesjonsvilkår i tråd med NVE si innstilling. Gir dette for store negative lokaløkonomiske konsekvenser? NINA Prosjektnotat, 28. januar 2019 Vurdering av lokaløkonomiske ringvirkninger av laksefiske i Surna ved innføring av nytt manøvreringsreglement i Vindøla-Folla vilkårsrevisjon Konklusjon: Årlig økning i lokal verdiskaping inklusive ringvirkninger for estimatene 1- 4, som beskriver noen aktuelle, men etter vår vurdering nøkterne og realistiske utfallsrom etter revisjon av konsesjonsvilkårene, ligger i størrelsesorden 1,0 – 4,0 MNOK i forhold til dagens situasjon.


Laste ned ppt "Revisjon av konsesjonsvilkåra i Folla-Vindølareguleringa"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google