Praktiske erfaringer, oppdrett i Ghana

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Om evalueringen av eksportprogrammet aldri støtte til lønnsom virksomhet? Prinsipper versus pragmatikk ”I utgangspunktet kan det virke paradoksalt at det.
Advertisements

Klimagassregnskap for utbyggingsprosjekter. Klimaproblemet: Vekst i velferd og vekst i utslipp?
Kommunikasjonsdirektør FHL
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Kommentar på dialogmøte - Overordnede perspektiver.
Hummer på Kvitsøy - status
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Vi leverer framtidens energiløsninger
Rovprisingsforbudet anvendt på transport (ferge) av Sjeføkonom Lars Sørgard Konkurransetilsynet i Norge Konkurranserett i shipping Det 22. nordiske sjørettsseminar.
INTERNASJONALE SUPERMARKEDSKJEDER SOM KUNDER
Næringslivets bistandskonferanse 2010, Oslo 10. febr. ”Megastore investeringers betydning for økonomisk og sosial utvikling – eksempel Angola” V/ Jon Vea,
Kampen om plass i kystsonen Bjørn Hersoug NFH, UiT, Nor-fishing 2010.
Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren
Velkommen til TrygVesta
Cathrine Bjune Shipping Management.
Firmanavn Forretningsplan. Målsetting Erklær firmaets langsiktige mål klart og tydelig. –Prøv å bruke ord som hjelper med å styre veksten til firmaet,
Energirådet Internasjonalisering av energibransjen 25. februar: Arbeidsgruppe nedsatt av Energirådet på Olje- og energiministerens initiativ:
Kystsoneplanlegging Kystsoneplanlegging(iKyst) Et felles forskningsprosjekt mellom NFH, UIT og NTNU/SINTEF samt 9 andre samarbeidende institusjoner.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Mulighetene ved et styrket biovitenskapelig miljø på Ås Arvid Hallén Forskningsrådet.
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
”Brukerstyrte forskningskvoter”
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
TAF-MARIN ”FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING?”
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
CARE INTERNATIONAL I TANZANIA CARE sitt arbeid i Magu.
Brukerhåndbok Forslanger.
Kritiske faktorer for biogass basert på avfall – Kurerer klimakuren?
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Senter for operativ virksomhet i nord NMI Årskonferanse 22.okt.2008 Kristine Lind-Olsen, senterleder Møte mellom forskning og næringsliv.
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
FoU-behov i hele verdikjeden Fangst og oppdrett Ressurs Salg og markedsf. Distri- busjon Produk- sjon.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Kommentarer på dialogmøte i Ruter 26.September 2014.
Kapasitet hos sivile helikopteroperatører for styrket redningstjeneste Arne Roland, administrerende direktør i CHC Helikopter Service AS og styremedlem.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Sammen om å gjøre norske bedrifter verdensledende i utvikling og bruk av miljøteknologi 19. januar 2015.
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Industrial Management 1 Verdikjedeanalyser for norsk gassvirksomhet (VENOGA) Helhetlig driftsstrategi ved liberalisering av gassmarkedet i EUROPA Forskningsrådets.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
”Innovasjonsmodell Rogaland”
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Ithemba betyr håp på Zulu. Det er nettopp håp for fremtiden som FAbU´s nye misjonsprosjekt handler om. Hensikten  Ithemba-prosjektet vil bidra til en.
JM Hansen Installasjon AutomasjonMaritim Kommunikasjon til vegg:
Kristiansund videregående skole TAF-MARIN FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Risiko og usikkerhet i prosjekter Bjørn Johs. Kolltveit.
Høgskolen i Ålesund - Kunnskapsnav i en innovativ region.
Horisont 2020 SMB instrumentet og Fast Track to Innovation Stavanger
Møte med statsråd Monica Mæland Nærings- og fiskeridepartementet 20. oktober 2015.
To deler –laksefisk, marin fisk, skalldyr –bioteknologi, framtidsvyer 35 artikler 24 institusjoner.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
”Næringsklynge fra Tromsø til Oslo - hvordan er det mulig?” - Erfaringer fra ei havbruksklynge i Nordland Nordområdekonferansen 2007 Bjørn G. Nielsen –
Gass til Østfold -vi har flere alternativer Tommy Fredriksen Østfold Energi AS.
På borregaards vis Kultur & verdier i Borregaard.
Rekommunalisering eller en entreprise?
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Framtida er bioøkonomisk
HMN LAB Beslutning om kunngjøring av anskaffelse
Fjordlaks AS - konsernet
Presentasjon av forretningsplan
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Innovasjon og nyskaping
Innovative energiløsninger
Presentasjon av forretningsplan
Presentasjon av forretningsplan
LMI-strategi
Utskrift av presentasjonen:

Praktiske erfaringer, oppdrett i Ghana Halvor Kittelsen

Erfaringer fra industrielt oppdrett i Ghana, som opphav til NORGHATI Fagutdanning er viktigst. Praktisk fagforståelse (teknikk og røkting av fidsk). Kompetansen importeres p.t Transport av yngel og sykdommer, et uregulert kapittel. Forhøyet dødelighet på yngel, manglende tilgang på god kvalitet Manglende kontroll ved transport av yngel fra elv til innsjø. Fiskevelferd. Mangel på anvendt forskning; fôr, yngel, teknikk og helse Videreforedling = Rund fisk på is Manglende reguleringer (execution) som brakklegging og tetthet. Tidsspørsmål med sykdommer og eutrofiering = Risiko Lederutdanning/Farm management med en helhetlig forståelse for driften er også mangelvare.

Praktisk opplæring, NORGHATIS skarpeste redskap

Simma Ltd: Industrielle partnere fra Olje og gass næringen og agrikultur MoreFish-kontrakt, tre årig med opsjonen om utvidelse. Kontraktfesta ambisjoner: Biosikkert RAS klekkeri Sveising av moderne PE merder i Ghana for hele operasjonen Slambehandling av landoperasjonen ved aquaponics (MoreFish` partner er Pentair) Management for hire Protokoller for drift av anlegget 3000 t/y i løpet av første fase. Produksjonsstart q1 2016. Ambisjoner: 10-12 000 t/y på full kapasitet av første anlegg. Slambehandling ved aquaponics fra merdeavdelingen, utvikling av lukka merd for Afrikanske Innhav

MoreFish AS og Simma Ltd

Hvorfor høyere sannsynlighet for suksess i Ghana?

Hvorfor Ghana Fiskespisende marked: 25 kg/capita. Markedsunderskudd på fiskeriprodukter 400 - 800 000 t/y Voltasjøen har beregnet totalkapasitet på 500 -1 mil t/y, uten å ta hensyn til eutrofieringsproblematikken (m2). Kan her erstatte importavhengighet og skape et fyrtårn for bærekraftig oppdrett av tilapia i Afrika. Eksisterende erfaring og løsninger fra Norge kan øke volumet enormt. Uten reguleringer for å håndtere dette vil det også øke problemene enormt. Teknologi og kunnskapsoverføring som program fra Norge har størst mulighet for å oppnå suksess i Ghana, p.g.a. oppdrettens bestående posisjon og markedsfordelene. Hjulet trenger ikke oppfinnes på nytt her, det ruller fint alle rede. Verdikjeden kan arbeides med, forløsning av potensial Ghana blir ”utstillingsvindu” For afrikanske nasjoner som ønsker å sikte mot bærekraftig industriell oppdrett For eksport av norsk kompetanse og teknologi

Hvorfor Ghana NORGHATI blir ett overføringsprogram for teknologi og kunnskap fra Norge, som bygger på egne praktiske erfaringer hos mottaker og sender. Andre relevante program (Thailand, Bosnia, Korea) Næringslivsdrevet Viktig å velge et område som vil gi suksess med tanke på å utvikle overføringsprogrammet videre. For å benytte det til andre og «vanskeligere» områder Fokus på bedrifters lønnsomhet, en bred og relevant satsning. Der Økologisk, Sosial og Økonomisk bærekraft er grunnlaget for en felles målsetting om langsiktig suksess.