Kommunehelseprofiler - et redskap i planarbeidet i kommunene Nasjonal plan- og folkehelsekonferanse i Fredrikstad Prosjektleder Michael Kaurin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Folkehelseprofiler for kommunene og Kommunehelsa statistikkbank
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Opplevd kvalitet og målt kvalitet: Brukerundersøkelser: Målgruppe: - brukere av hjemmetjenesten (18 indikatorer) - beboere på inst. (24.
Samorganisering av sjeldenfeltet- hvilke muligheter gir dette for FOU? FOU- dag Frambu 5.april 2013 Odd Bakken og Terje Rootwelt Kvinne- og barneklinikken.
Skedsmo 12. november 2009 Tonje Hilde Giæver
Unge & rus.
Rapport av markedsundersøkelse
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Brukerforum for VigoVoksen Bodø 4.9
Makroøkonomiske sjokk – effekter på sysselsetting og arbeidstilbud av Haakon Solheim Figurer til artikkel i Penger og Kreditt 1/09.
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2013 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Barn og massemedier n Hva er spesielt med massemedier? n organisasjoner og teknologi som produserer massekommunikasjon n Budskap som produseres og spres.
m arkedsføringshuset HalvBirken 1 Evaluering HalvBirken 2010.
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
”Byggje –leve – bu” Nettverksamling for fagfelta rus/psykisk helse
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
EFF Omdømme Havbruksnæringen © TNS Gallup – September 2006/Anett Kalleland Devold.
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Folkehelse i Nord-Trøndelag
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
SSP Ny målstruktur Ny målstruktur i SSP SSP-aktiviteterSSP-leveranser Anvendelser/ut bredelse i sektoren Effekt Andre tiltak.
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
Temakveld Nettvett og spill.
Levekår og helse i Bergen
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Pasienttilfredshetsundersøkelse i HAVO
Velkommen til Link Lyngen Et knutepunkt og senter for selvhjelpsarbeid.
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Folkehelseprofiler og statistikkbanker
Barnevernet i Norge - fakta og utfordringer Nina Hjertø Ingebrigtsen, KS tlf: / Anne Jensen, KS
Statistikk 2 M1 årskurs HVE 31. august 2009.
Forebygge sammen i Namdalen Overskrift Arial 28 Sett inn tekst og dato her.
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
M1 årskurs HVE 7. september 2009
NORSKKURS GRUPPE A.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Innbyggerundersøkelsen 2014/15 Brukerdelen Fastlege Fastlege.
V/ Øyvind Giæver, Sosial- og helsedirektoratet Sosial ulikhet i helse.
Folkehelseinstituttet som støttespiller for kommuner og fylkeskommuner innen helseovervåking – hva tilbys? Else-Karin Grøholt Avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet.
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen Landsmøte i Den norske tannlegeforening 2008.
Helse i plan i Vestfold Fylkesmannen i Vestfold November 2006 Anne Slåtten.
Hva er Norgeshelsa? Norgeshelsa er et dataprogram som inneholder nøkkeltall om helse og helserelaterte samfunnsforhold i Norge Ved bruk av Norgeshelsa.
Ledelse av pasientsikkerhet Styreinvolvering. Sett et mål Del fakta og pasienthistorier Sett i gang og følg opp tiltak på systemnivå Forbedre pasientsikkerhetskulturen.
Utvalg og datainnsamling Typer av data: Data innhentet for å belyse en spesiell problemstilling (egne data)‏ Data frambrakt uavhengig av problemstillingen.
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
Velkommen til konferansen Fysisk aktivitet – fremtidens legemiddel Folkehelseprogrammet i NFR, Sosial- og helsedirektoratet, Norges idrettshøgskole, Den.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Innbyggerundersøkelsen 2013 Innbyggerdel Innbyggerundersøkelsen.
KOSTRA arbeidsgruppene Gjennomgang av eksisterende data/nøkkeltall og kvalitetsindikatorer.
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Legevakt Legevakt Innbyggerundersøkelsen 2013 Brukerdel.
Fredrikstad, 23. – 24. november 2006
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Dialogverktøy Et praktisk verktøy som egnes seg både til å utforske problemstillinger og finne konkrete løsninger.
Kommunikasjonsnettverk
Et verktøy for helhetlig styring Har kommunene behov for et verktøy for helhetlig styring? Markedsundersøkelse og utvikling av styringsverktøy.
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Høstrapport – tall og statistikk
Introduksjon til prosjektpresentasjon
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Kommunehelseprofiler - et redskap i planarbeidet i kommunene Nasjonal plan- og folkehelsekonferanse i Fredrikstad Prosjektleder Michael Kaurin

| TIS / MCK Hva skal vi gjøre i dag Kort foredrag om kommunehelseprofiler Kort gjennomgang av verktøyet

| TIS / MCK Bakgrunn Arbeidet med kommunehelseprofiler er en oppfølging av St.meld. nr. 16 (2002 – 2003) Resept for et sunnere Norge og et tiltak for å gjøre data om helsetilstand, påvirkningsfaktorer og tjenester mer tilgjengelig for kommunene. Anvendelig statistikk er avgjørende for en god planlegging av kommunenes tjenester og aktiviteter for befolkningen. Kommunene har i denne sammenheng behov for en sammenstilling av objektiv statistikk om helsetilstand og forhold som påvirker denne, og ikke minst en lett tilgang til de samme data.

| TIS / MCK Utfordring Gjennomslag for folkehelsearbeid i kommunene Bruke styringsdata i prosessen Forenkle tilgangen på statistikk på kommunenivå hvilke data? hvor skal jeg finne dem? hvordan skal deg tolke dem? Få kommunene til å ta i bruk vertøyet i planprosessen

| TIS / MCK Tildelingsbrev fra HOD 2006 Resultatmål: Nettportalen som utvikles i regi av Kommunehelseprofilprosjektet, skal være operativ i løpet første halvår av 2006, og skal ha link inn mot plan- og bygningsloven. Oppdrag: Direktoratet har ansvaret for å gjennomføre kommunehelseprofilprosjektet og sikre at det videreutvikles og ses i sammenheng med utprøvingsprosjektet "Helse i plan" og arbeidet med helsekonsekvensutredninger

| TIS / MCK Samarbeidspartnere i Kommunehelseprofiler

| TIS / MCK Hva slags data? Det presenteres et utvalg indikatorer innen områdene: demografiske og sosioøkonomiske data risikofaktorer og beskyttende faktorer helsetilstand helsetjenester

| TIS / MCK Hva er ferdig i første versjon? Portalløsning Statistikkverktøyet ca 40 indikatorer med forklaringer Tekstlig informasjon Artikler Faktaark Gode eksempler Informasjon om tiltakspakker Linker

| TIS / MCK Målgruppe for prosjektet Kommuneplanleggere (rådmenn, kommuneleger, plan-og økonomiansvarlige, helse- og sosialansvarlig m.fl) Tilsynsmyndigheter (fylkesmann, fylkeslege) Fylkeskommunale planleggere Fastleger og annet helsepersonell/helseforetak

| TIS / MCK Veien videre Prosess for å finne flere indikatorer, spesielt på risikofaktorer / beskyttende faktorer og helsetilstand. Gode eksempler på bruk av styringsdata Etablering av nettverk / deltakelse i eksisterende nettverk / opplæring i bruk av verktøyet Mulighet til å vise hvor sikkert tallmateriale er i grafer og tabeller Utvikling av predefinerte profiler for hver kommune

| TIS / MCK

Hvor finner du portalen?

| TIS / MCK

Fakta ark

| TIS / MCK Faktaark Fakta om røyking i Norge I 2005 røykte 25 prosent av den voksne norske befolkningen daglig, mot 26 prosent i Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I tillegg var det rundt 11 prosent som sa at de røykte av og til. Nye undersøkelser fra 2005 viser at én av fire (25 prosent) i den voksne befolkningen røyker daglig i Norge. Dette tilsvarer rundt personer. Blant kvinner er det 24 prosent som sier de røyker daglig, mot 25 prosent i Blant menn er det 26 prosent som sier de røyker daglig, mot 27 prosent i Det er personer i alderen år som er med i undersøkelsen. Data samles inn gjennom fire undersøkelser hvert år, én i kvartalet. Nedgang etter 1998 I 1973 røykte over halvparten av den mannlige voksne befolkningen (51 prosent) daglig, mens det i 2005 er om lag 26 prosent (figur 1).

| TIS / MCK

Lenker