Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nytt regelverk – nye muligheter
Advertisements

Astrid Øksenvåg Rådgiver EKOR AS
Rettslige krav for offentlige eiendomsselgere - et utvalg
Ansvar og ansvarsregler
Nagoya-protokollen om tilgang til og fordeling av goder ved bruk av genetiske ressurser NordGen miljøkoordineringsgruppe Stockholm, 14. april 2011 Nina.
Statens helsetilsyn, ref.93/42/EØF om med. utstyr
Nye forskrifter, hva betyr det for oss? Forskrift om medisinsk utstyr
Utfordringer og muligheter……
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
5. september 2013 Overingeniør Geir Sjøli Arbeidstilsynet Midt-Norge
Utlendinger i landbruket
Hovedendringer Ansvarlig samordner er opphevet
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
BFSN – Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge
1 Rammer for petroleumstilsynet sin oppfølging av dykkevirksomheten.
LCC Basiskurs Dette kurset er opprettet med bakgrunn i et ønske om å bidra til økt kompetanse om livssykluskostnader innen bygg, anlegg og eiendom. Difi.
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
Personopplysningslovens formål og grunnleggende begreper
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Kommunale foretak, hva og hvorfor?
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
v/advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Hygienepakken og sjømatproduksjon – hva er nytt?
Mattilsynet Region Trøndelag, Møre og Romsdal Trøndersk laks skal være sunn og sikker mat Bjørn Røthe Knudtsen 10.mars 2006.
Hygienepakken - innledning
Gunn. H. Knutsen avdeling helse og kvalitet Ålesund 15. januar 2008
Rammeavtalen, internkontroll og bedriftshelsetjeneste PSLs time 2010 Frode Solberg Fagsjef/advokat Legeforeningen.
Generelt om kontroll Egenkontroll er ikke lenger eget ansvarsområde
Nasjonale anbefalinger Helsetilsynets betraktninger
ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? v/ avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy DnR-dagen.
Frivilliges innsats og plass i fremtidig eldreomsorg
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Høring av prNS 9417 Laks og regnbueørret – Enhetlig terminologi og metoder for dokumentasjon av produksjon Standardiseringskomiteen SN/K 504 Dokumentasjon.
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Funksjonsrettede krav er ikke krav i veiledning!
Ansvarlig søkers rolle
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter

Matkjedeutvalgets analyseramme
Konkurranse og samarbeid
Gjennomgang av gruppearbeid til bolk A - DRI Dag Wiese Schartum, AFIN.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Spesifisering av det rettslige innholdet av beslutningssystemer Dag Wiese Schartum.
HVORFOR TRENGER VI FAGLIGE STANDARDER?. FORDI:  ALLE SOM BENYTTER PRODUKTER, TJENESTER, BEHANDLENDE TILBUD ETC. HAR FORVENTNINGER TIL PROFESJONALITETEN.
Spesifisering av det rettslige innholdet av beslutningssystemer Dag Wiese Schartum.
Arkivering Brukerseminar Oppad 24.September 2013 Harald Torbjørnsen Harald Torbjørnsen, IKT-koordinator skole, Elverum kommune.
Fugleinfluensa Bekjempelse Cecilie Ruud, Mattilsynet.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Loven som rettskilde Dag Wiese Schartum.
Spesifisering av det rettslige innholdet i beslutningssystemer
Revisjon av sentral godkjenning våren 2017
Gjennomføringsplan.
Helse miljø og sikkerhet
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Spesifisering av det rettslige innholdet av beslutningssystemer
Debio – 1940 Bjørkelangen Åpningsside. Formålet med presentasjonen er å gi tilhører innsikt og forståelse i hvorfor Debio.
Om det rettskildemessige grunnlaget for transformering
Spesifisering av det rettslige innholdet av beslutningssystemer
Transformering; fra lovtekst og andre rettskilder til programkode
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Om det rettskildemessige grunnlaget for transformering
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø direktør for helse og hygiene

Aktuelle saker fra Mattilsynet Hovedprioriteringer 2007 Sjømat, Beredskap, Effektivisering (Fagsystem, kvalitetssystem, kjøttkontroll, virksomhetsgodkjenninger) Redusert budsjettramme Organisasjonsgjennomgang Nasjonale oppgaver, Ledelse, Lokalleddet, Regionleddet Hygienepakken

Hygienepakken - Hvorfor nytt regelverk Sikre forbrukerne trygg mat Like regler innenfor EØS-området for å oppnå fri flyt av næringsmidler Fra detaljstyring til målstyring Forenkling – færre direktiver / rettsakter

Nye prinsipper Bruk av forordninger for å hindre nasjonale forskjeller i hvordan reglene skal forstås og hvordan tilsynet skal utføres. Inkludere hele verdikjeden, dvs primærprodusenten og alle ledd av matvarekjeden, herunder innsatsmidler og utstyr til bruk i denne sammenheng. Nye felles styringsprinsipper bl.a. gjennom krav til fareanalyser (HACCP) og oppfordring om å utvikle bransjevise retningslinjer. Fokus på foretakenes ansvar.

Forskrift om næringsmiddelhygiene – H1 Generelt Lokaler og drift som brukes til alle typer næringsmiddelforetak skal være egnet til å sikre helsemessige trygge matvarer. Detaljreglene er erstattet av begreper som ”om nødvendig”, ”hvis det er relevant”, ”passende”, ”hensiktsmessig” og ”tilstrekkelig” - for å oppfylle forordningens mål. Forskriften inkluderer også de innholdsmessige kravene for primærproduksjonen, og stiller krav til primærprodusentens egenkontroll med produksjonen av næringsmidler/råvarer

Forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse - H2 Generelt Forordningen omhandler spesielle hygieneregler for animalske produkter (melk, kjøtt, egg, fisk etc), og disse kommer i tillegg til de generelle reglene for næringsmidler i sin alminnelighet gitt i H1. Gjennom H2 skjer det en gjennomgripende harmonisering av hygienebestemmelsene på animalieområdet. Fokus på resultater og måloppnåelse ikke på selve detaljene.

Nasjonale tilpasninger Aktuelt ved : Bruk av Tradisjonelle metoder Foretak som ligger i områder med særlige geografiske vansker Norge har så langt ikke funnet behov for slike tilpasninger i forhold til nytt regelverk. 7

Nasjonale retningslinjer Nasjonale myndigheter skal oppfordre bransjene til å utarbeide retningslinjer for god hygienepraksis og for anvendelse av HACCP-prinsippene. Utbredelse og bruk av nasjonale retningslinjer skal være en sentral del av rammebetingelsene. Retningslinjene skal ”aksepteres” av Mattilsynet. Bruk av nasjonale retningslinjer åpner for fleksible løsninger og større forutsigbarhet når det gjelder egne rammebetingelser. Tilsynsmodell for småskala matproduksjon kan i så måte være et nyttig utgangspunkt, selv om den antakelig på enkelte områder skisserer løsninger som det nye regelverket ikke har til hensikt å regulere. Det er utarbeidet veileder for nasjonale retningslinjer. Foretakslederne skal innføre system for å identifisere hvor varer kommer fra og til hvem varer leveres, (jf. Food Law artikkel 18).

Generelt, ikrafttredelse Småskala matproduksjon har ikke fått særskilt omtale i nytt hygieneregelverk. Forutsatt at alle sider av mattryggheten er ivaretatt, er det nye regelverket såpass fleksibelt at produsentene ikke bør ha problemer med å etterleve det, enten man er nisjeprodusent av kortreist mat eller industriell aktør.   Det nærmeste vi kommer en differensiering av krav måtte være at det for små og mellomstore aktører gis lempninger i kravet til full HACCP. Nytt regelverk vil antakelig bli vedtatt i EØS-komiteen før jul og i Stortinget i vårsesjonen. Seneste ikrafttredelse er skissert til 1.7.2007. Det er utarbeidet veileder for nasjonale retningslinjer. Foretakslederne skal innføre system for å identifisere hvor varer kommer fra og til hvem varer leveres, (jf. Food Law artikkel 18).