Moderne samtidsromaner 2 – tendenser på og 2000-tallet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra ord til liv Mars 2011.
Advertisements

VG3 – norsk: Pensum og lærebok
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Samspill og Samhandling
Louis Sullivan 1880-årene: ”form follows function”
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Om Hanne Ørstaviks Like sant som jeg er virkelig (1999)
Forfatterstudium Jonas Lie.
1 Tema Vg1, kap 2.
EPISK DIKTNING inkl novelle
NYNAIVISME OG IRONI: ERLEND LOE (f. 1969)
Med sekken full av penger!
Jane Sunde, verdi 2 - "at alle som går her har som mål å leve slik at livet ærer Kristus og tjener forsamlingen.” Marit Thingbø, verdi 11 - "å ta et særskilt.
Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?
Sex og singelliv Solskinnshistorie, lett underholdning, mannskamp eller litterær dystopi? Om Fatso (2003) av Lars Ramslie.
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Roman- og novelleanalyse
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Arbeidsmåter i KRL Alf Rolin.
”Sammenstød af mønstre”
Kunsten å lese skjønnlitteratur
Om Mikael Niemis Populärmusik från Vittula (2000)
Om Ingeborg Arvolas Forsiktig glass (2004)
Kapittel 2: Episk diktning
ABRAHAM MASLOW (BILDE).
"God bagasje på livets reise."
Grunner for å innføre skjønnlitteraturen i undervisningsprosessen.
Er jeg min kropp. Er jeg mine tanker. Er jeg mine følelser
En historie om folkediktning og eventyr
Litterære virkemidler
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Å stable en egen identitet på bena Om kropp, språk og identitet i Lars Amund Vaages roman Kunsten å gå (2002)
Jesus fra Nasaret Enighet om at han var en historisk person
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
som eksamensbesvarelse
Fortelling Novelle Roman
Litteraturhistorie
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Litterær antropologi HIS2132 Høst sept
LYRIKK Ordet lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra – ”dikt sunget til lyrespill” Utarbeidet av Sissel Vestre.
Om hellige skrifter.
Moderne samtidsromaner 1 – tendenser på og 1980-tallet
Elevtekster Trinnforelesning A
Trender, stil og subkultur Forelesning 25. november 2009 Ungdomskunnskap Arnbjørg Engenes.
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
Elevtekster LUT
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Litteraturen etter Det globaliserte samfunnet Vekst, velstand og markedsøkonomi Varer kapital og ideer krysser grenser Kunnskap og teknologi nye.
Komponenter i Saga en grunnbok pr. årstrinn en lesebok pr. årstrinn digitalbok nettside lærerveiledning digital og papir grammatikkbok 8-10.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
Litteraturen etter Det globaliserte samfunnet Vekst, velstand og marknadsøkonomi Varer, kapital og idear kryssar grenser Kunnskap og teknologi blir.
Kapittel 7 Analyse Å analysere lyrikk SG- design/Fotolia.
Kapittel 9 Postmodernisme og realisme – 1980 til i dag.
Ungdomslitteratur 1. Den nye/moderne ungdomsboka  1960-tallet: Den moderne ungdomsboka tar form Større bredde i det sosiale miljøet, større grad av psykologisk.
HISTORISK- BIOGRAFISK METODE. Mer moderat forhold mellom litteratur og historie. Også her er man opptatt av kontekst, men i form av avsender og forfatter.
REALISME Kjennetegn ved ulike retninger på 1800-tallet.
Nyere romaner og ungdomsromaner – tendenser på og 2000-tallet ALU2,
AMTMANDENS DØTRE - Den første norske tendensromanen Camilla Collett.
Novellesjangeren Bikubesong (1999) av Frode Grytten A1A,
Panorama Vg1 Kapittel 4 Sjangrer Del 2: Skjønnlitteratur, episk diktning Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne -gjøre rede for mangfoldet.
BIBELEN.
Litteraturen etter 1980.
JØDISK TRO OG TRADISJON
Adaptasjoner av et juleeventyr
NORSK LITTERATURHISTORIE
Panorama Vg2 Tendenser og faser 1700-tallet: Språklige forhold
DET MODERNE GJENNOMBRUDD - REALISMEN/NATURALISMEN (ca )
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Moderne samtidsromaner 2 – tendenser på 1990- og 2000-tallet Norsk 1, 12.11.08

Realistisk tradisjon i 90-tallslitteraturen Felles for nesten alle de nye forfatterne på 90-tallet er en relativt tradisjonell, realistisk fortellermåte Den avantgardiske, eksperimenterende holdningen til postmodernismen (80-tallet) er avløst av enklere estetiske konsepter Et merkbart fravær av den mytologiske, fantastiske, urealistiske litteraturen (Renberg 1999) Jan Kjærstad: ”episk imaginasjon” vs ”skriftlig emosjon” Ny virkelighetsorientering og en ny inderlighet ”Den nye følsomheten” (Renberg 1999)

Tendenser i 1990- og 2000-tallsromaner Interesse for familien. Familiestrukturene har vært i voldsom forandring i de siste tiårene, og dette nedfeller seg i litteraturen. Mellommenneskelige relasjoner: mor, far og barn Barnets synsvinkel 1990-tallsromanene er kjennetegnet ved en sterk språklig bevissthet og en sterk tro på fortellingen (Engelstad 2003) ”Vi skaper oss selv gjennom å fortelle” – Jerome Bruner Familie, identitet og fortelling er temaer som har mange forbindelseslinjer.

Ekstreme livssituasjoner Antihelter, nesten alltid menn Skittenrealisme – fra am. tradisjon (Bill Buford) Ekstreme livssituasjoner Antihelter, nesten alltid menn Desperate i sin søken etter anerkjennelse og mening med tilværelsen Muntlig språk Domineres av jeg-fortellinger og dermed egnet til å utforske forståelsen av et selv slik det konstitueres gjennom det å fortelle Naivistisk litteratur – tilværelsens sammenheng Eks. Erlend Loe

Kroppen – ny identitetsmarkør Anthony Giddens hevder blant annet at det ikke lenger er geografisk tilhørighet, religion, familiebånd eller klassetilhørighet som først og fremst forteller noe om hvem vi er. Det er de historiene vi forteller om oss selv som former identiteten vår, og en måte å fortelle på er gjennom kroppen. Skildring av kropp og gjerne ubehaget ved kroppen ser vi igjen hos flere norske samtidsforfattere Den groteske kroppen Den fortapte kroppen Kroppen som et sted for erkjennelse

Guds inntreden eller tilbakevending i norsk samtidslitteratur Sekularisering Kristne og religiøse motiver Den selvbiografiske vending i samtidslitteraturen En ny type dokumentarisme ”Ingen av personene i denne boken er fullstendig oppdiktet. Likheten med levende personer er uunngåelig og en forutsetning for alt som er festet til sidene. Forfatteren forbeholder seg retten til å komme med spotske, overdrevne, løgnaktige og sentimentale virkelighetsforvrengninger. Alle løgner er sannferdige.” (Forordet til Teori og praksis (2004) av Nikolaj Frobenius) Forfatteren er ikke død, vs. Roland Barthes

Kjærlighet (1997) av Hanne Ørstavik Fortellingsteknikk og komposisjon Karakterer og miljø Vibeke Jon Den hvite damen og togsymbolet – knyttet til død og dødsdrift Uforsonlig slutt Tematikk Det ensomme barnet Fraværets smerte Kombinasjon av familie og sterk språklig bevissthet

Skråninga (2001) av Carl Frode Tiller Fortellingsteknikk og komposisjon Karakterer og miljø – familien og bygda Jeg-personens utvikling – kroppslige manifestasjoner Troverdig forteller? (sannhetsgestalt) Virkemidler: Gjentakelser/ordvalg/metaforer/symboler Tematikk En oppvekstskildring? Et bekjennelsesskrift? Et karakterportrett? Kombinasjon av familie, kroppen og skittenrealisme

Referanser: Andersen, Per Thomas (2001): Norsk Litteraturhistorie. Engelstad, Irene (2003): ”Familie, identitet og fortelling i 1990-tallsromaner”, i: Samtiden, nr. 2. Engelstad, Irene (2002): ”Den hvite damen og den hvite smerten. Hanne Ørstaviks roman Kjærlighet”, i: Haarberg og Rønning (red): Kjærlighetens institusjoner. Festskrift til Irene Iversen. Krogh Hansen, Per (2001): ”... i en ein av HB og sur rullings ... En litterær turists ferieberetning fra de norske randområder”, i: Vagant 2/3, s. 29-38, 2001 Renberg, Tore (1999): ”Tale for den samtidige norske romankunsten”, i: Vinduet, nr. 1 (nettutgaven). Steensnæs, Jorunn og Anna Karolina Netland: ”Heldigvis fins fiksjonen! – noen tendenser i norsk samtidslitteratur” – i nettversjon: http://www.fagbokforlaget.no/lnu/downloads/Nl106Netland.pdf