Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Adaptasjoner av et juleeventyr

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Adaptasjoner av et juleeventyr"— Utskrift av presentasjonen:

1 Adaptasjoner av et juleeventyr
«Den lille piken med svovelstikkene»

2 Hva menes med adaptasjon?
Adaptasjon kommer av det latinske ordet adaptio som betyr tilpasning og brukes gjerne når en litterær tekst blir tilpasset eller omformet til et nytt medium. Når vi foretar en adaptasjonsanalyse undersøker vil forholdet mellom originalteksten og adaptasjonen. Hva har skjedd? Er adaptasjonen blitt en tekst med nye tema og opplevelser for tilskueren?

3 Er det samme historie som fortelles?
Hvor lik eller ulik den adapterte versjonen er fra originalhistorien kan grovt sett deles inn i følgende kategorier: Etterlikning: tilnærmet lik originalen, men virkemidlene er tilpasset mediet eller sjangeren det fortelles i. Analogi: Historiene har kun visse likhetstrekk. Handlingen kan for eksempel være flyttet i tid og rom, og (noen av) personkarakteristikkene er endret. Men tematikken og/eller stemningen kan være den samme.

4 4 versjoner av «Piken med svovelstikkene»
Vi skal først lese det kjente eventyret «Piken med svovelstikkene» av H.C. Andersen, første gang utgitt i Deretter skal vi se tre adaptasjoner av eventyret i form av en animasjonsfilm, et revyinnslag og en reklame. Til hver av tekstene følger noen diskusjonsspørsmål dere skal ta for dere i grupper på fire. Noter ned synspunktene deres. Til slutt: Bruk spørsmålene på siste lysark til oppsummering og vurdering i samlet klasse

5 Les først eventyret om Piken med svovelstikkene i norsk (og modernisert) språkdrakt.
Diskusjonsspørsmål Dette eventyret blir gjerne kalt et «novelleeventyr». Hvilke fortellemåter kjenner dere igjen fra henholdsvis eventyrsjangeren og novellesjangeren? Teksten har altså fått merkelappen «eventyr», men på hvilken måte er dette også en realistisk tekst? Formuler tematikken i teksten. Har «Piken med svovelstikkene» aktualitet i dag? Gi eksempler

6 Eksempel 1: Disneys animasjonsfilm fra 2006 «The Little Match Girl»
regi: Roger Allers, musikk: Borodins «Nocturne» (1881) Diskusjonsspørsmål: Hvor og når (sånn cirka) er handlingen lagt til i filmen? Det blir ikke brukt tale i form av replikker eller voice-over. Hvordan har regissøren gjort nytte av virkemidler som musikk, kroppsspråk, mimikk, miljø- og personskildringer for å formidle historien? Hvilken funksjon har disse virkemidlene for opplevelsen deres og for måten dere oppfatter tematikken på? Vil dere vurdere denne versjonen som en etterlikning eller en analogi? Begrunn svaret deres.

7 Eksempel 2: Innslag fra «Barnas store julerevy» (2006) i Sola Kulturhus. Piken med svovelstikkene spilles av skuespiller og komiker Jon Brungot. Diskusjonsspørsmål: Vil dere vurdere denne versjonen som en etterlikning eller en analogi? Beskriv karaktertrekkene til «Piken med svovelstikkene» i revyversjonen. Hvilke humoristiske virkemidler er brukt for å fremstille denne karakteren? Eksempler på humoristiske virkemidler kan være karikerte og endimensjonale personfremstillinger (typer), kontraster, overdrevet detaljering eller oppramsing, ordspill. Blir dette innslaget morsommere av at vi kjenner den originale fortellingen? Begrunn svaret deres.

8 Eksempel 3: reklamefilm for Fremtiden i våre hender (2007)
Diskusjonsspørsmål: Hva slags organisasjon er Fremtiden i våre hender? Hvilke problemstillinger ønsker de fokus på i denne filmen? Beskriv komposisjonen (anslag/innledning, opptrapping av spenningskurve, høydepunkt/vendepunkt og løsning/avslutning) og vurder effekten. Hvilke filmatiske virkemidler er brukt for å formidle historien? Studer for eksempel bruk av lyd, kameravinkling, zooming og klipperytme. Bidrar analogien (likehetstrekkene) til originalhistorien til at Fremtiden i våre hender får frem budskapet ekstra godt? Grunngi svaret deres.

9 Oppsummering Vurder til slutt de ulike formålene til de tre versjonene dere har sett. Hvordan bruker hver av dem eventyret for å oppfylle disse formålene? Hvorfor tror dere at det er så populært å hente inspirasjon fra kjente og kjære klassikere? Ville for eksempel disse tekstene ha fungert like godt dersom vi ikke kjente til eventyret om piken med svovelstikkene fra før?


Laste ned ppt "Adaptasjoner av et juleeventyr"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google