Vinter i naturen Uteped 13.02.07.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oppsummering og spørsmål
Advertisements

YORDANOS. Rahel. Hamed. PATTHAWEE
UT PÅ TUR I RAMMEPLANEN FOR BARNEHAGER HETER DET AT NATUREN SKAL GI ROM FOR ET MANGEFOLD AV OPPLEVELSER TIL ALLE ÅRSTIDER OG I ALL SLAGS VÆR, OG AT DET.
Det er 6. November. Etter mye regn i det siste, har det klarnet opp i løpet av natten. Klokka er 9 – temperaturen er + 5, og banen er frostfri. Jeg er.
En presentasjon av patruljen ekorn.
Allsangtime fredag 30. mars kl
Bilderedigering 6e Kopiere bilde
Naturen som lekeplass for barnehagen
DYR.
Reinspor Spor etter rein kan forveksles med gaupe
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Eksperimentelt arbeid
Kan jeg bli kvitt sneglene i hagen?
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
God morgen.
Dokument med bilde, formatere i Word
SPURVEFUGL: Kjøttmeis (parus major)
Naturstien i Borgundgavlen er opparbeidet av Det norske Skogselskap, Møre og Romsdal. Naturstien er 1,4 km lang og ligger i et område som disponeres.
Dyr i skogen.
Spor og sportegn Måling av skrittlengde
EN DAG I UKA GÅR VI PÅ PIRATEN PÅ TUR. VI ER SÅ HELDIGE SOM HAR EN EN LITEN SKOGHOLT RETT VEDSIDEN AV BARNEHAGEN, OG DER HAR VI OGSÅ EN KJEMPE FIN BÅLPLASS.
SKADEDYR I DAGLIGVAREBUTIKKER
Norske landskap Ulf Skauli
God morgen.
GOD DAG!.
VÅR.
HVITVEIS.
Månedsevaluering Januar 2012 Barna utfolder seg i snøen, er kreative og skaper. (Kunst, kultur og kreativitet) Gjennom dramatisering av Eventyr ute tar.
Kaniner er dyr Det er mange som tror at kaniner alltid er fredlige dyr men det er ikke sant. Det er noe som egentlig er kanin men blir kalt hare. Hare.
Plantelivsgruppa! Laget av Terese, Kim Jana og Lale.
Johanne Molnes Harkjerr
Den norske bjørnen (ursus arctos)
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Kap 1:Arbeid med stoffer Først litt repetisjon:
En apekatt.
LYS OG FARGER Absorpsjon Refleksjon / Refleksjonsloven Transmisjon
Temperaturforhold Molles kapittel 4.
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Felles Blåbukk Da er den første måneden i 2015 ferdig alt. Vi har opplevd mye moro med barna deres, kong vinter kom på besøk, hvilket gjorde at vi fikk.
Månedsplan for Froskene – Februar 2015
Biotopbeskrivelse Innholdsfortegnelse: Kart og områdebeskrivelse Historiefortelling Geologi Istid Vær og klima Planteliv Dyreliv Forurensningskilder Friluftsliv.
Natur, miljø og teknikk i ny rammeplan for barnehagen
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Skogolympiaden 2016-Del 1 Litt om oss Vi er 5.trinn på Vestad skole i Elverum, vi er 34 elever. Vi har meldt oss på skogolympiaden fordi vi trives i skogen.
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
Den dynamiske snøen Karsten Müller. Norges vassdrags- og energidirektorat Innhold ■ Snø ■ Snøens egenskaper ■ Omvandlingsprosesser i snøen ■ Flakdannelse.
Darwin ser en sammenheng
Fugler Noen grunnleggende opplysninger. Læringsmål for emnet: Du skal vite hva en trekkfugl er Du skal vite hvorfor trekkfugler flyr sørover om vinteren.
I de norske fjellene. Mål Jeg kan navn på noen planter som lever på fjellet Jeg kan navn på noen dyr som lever på fjellet.
Treslag Jeg kan forskjellige treslag. Gran Grana er jordklodens grønne skjerf.
Det er liv i komposten Snegler med og uten hus Yggdrasil s
Nedbrytere Dyr, sopp og bakterier som lever av døde planter og døde dyr.
Veien videre.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Forklare hovudtrekka i fotosyntese
Vekst Film: vekst hos ask.
Fjellrevens biologi Teksten til denne presentasjonen om fjellrevens biologi er hentet fra Opphav Nina E. Eide.
DYRA I ARKTIS LAGA AV 1.KLASSE.
TA VARE PÅ NATUREN! SKOGSREGLER.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Plantar, dyr og sopp Kva er ein organisme?
Planter og fotosyntese
Vannrakett med fallskjerm
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Planteceller og planter
Livets historie.
Utskrift av presentasjonen:

Vinter i naturen Uteped 13.02.07

Vinter = økologisk ”flaskehals” pga Lav temperatur Lite vann lite lys evt. snø

Hva er snø? Snøfnugg dannes når vann fryser på partikler i lufta. Alltid seks-kantet Formen avhengig av temp ved frysing Forandrer form raskt Varmeisolerende Samene har minst 45 forskjellige betegnelser på snø

Å overleve på eller under snøen?

Plantenes strategier for å overleve Planter som overvintrer med knopper og/eller blad høyt over bakken Med knopper/blad i nærheten av bakken (tyttebær, blåbær, tranebær, kråkefot, sisselrot) Med knopper på bakken (løvetann, gress, groblad) Med knopper nede i bakken (hvitveis, hestehov, snøklokke, tulipan) Overvintrer som frø (geitrams, smørblomst, storkenebb)

Grønn vinter? Vintergrønne: blåveis, gaukesyre, gran og furu, tyttebær, røsslyng, or Bruker frostvæske eller spesielle bladformer Løvfellende: eik, osp, bjørk, hassel, Lagrer næringen i rota

Vinterstandere Ryllik, hundekjeks, strutseving, jonsokblom m.fl. Sprer ofte frøene om vinteren Gir mat til grønnfink, gulspurv, sisik m.fl.

Lav og mose, sopp Moser primitive Tåler frost Lav: alge + sopp Tåler full uttørking Sopp overlever som hyfer i bakken

Dyrenes overlevelses-strategier

Flaskehalsen: Mat-tilgang: rådyr, elg, bjørn. Snøen forhindrer dem i å komme til maten Kulde: hoggorm, småfugl, spissmus Kulda dreper pga kaldblodighet eller stort varmetap pga. stor overflate iforhold til volum

Hovedproblem: mat Bli eller dra? Vintersovere: bjørn, grevling Trekkfugl (bokfink, stær, svaler) standfugl (kråke, gråspurv, meis) Vintersovere: bjørn, grevling Vinterdvale: pinnsvin, flaggermus, hoggorm, frosk Vinteraktive: elg, rev, - under snøen: ”hyperaktive” - over snøen: trekk til mer vennlige klimaområder kler på seg: rev, hare, ekorn, går i ”dokk” Forandrer fargen på pelsen lagrer mat: ekorn, meis

Menneskene drar til syden

Spor og sportegn

Spor og sportegn Fotspor Matrester (kongler, nøtter, kadavre, frø) Ekskrementer og gulpeboller Spisemerker: Avspiste grener og knopper, bark Sovegroper Hi og rede

Sportyper Gang, trav, galopp, sprang?

Elgspor

Rev og hare

Ekorn Ekorn

Rådyr

Fortsatt rådyr

Skrapespor fra rådyr

Hva er dette?

Mus

En mus er tatt av ugle. Musa kom inn fra venstre.

Hvem har vært her?

Hakkespett

Kraniet forteller oss hva slags merker som blir laget

Rev har tatt en svarttrost Hauk tatt mus Rovfugl

???? En dyretragedie…

Aktiviteter ute Finne snøprofilen Måle temperaturen nedover i snøen Måle tettheten av snøen Fangst av insekter og smådyr under snøen Spor og sportegn Sette opp fuglebrett Observasjon av fuglebrettet Lærenemme småfugler

Nettressurser http://www.lianvatnet.skole.no/index.php?sideID=162&side=spor_og_sportegn http://home.online.no/~vetlesen/ http://biologi.uio.no/plfys/haa/salat/spor.pdf http://www.miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln12/ http://www.vestrehus.dk/Dyresider/dyrespor.htm#fodspor http://www.miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln9/fuglebrett.php http://www.holone.net/nofvf/index.php?article=4