Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forklare hovudtrekka i fotosyntese

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forklare hovudtrekka i fotosyntese"— Utskrift av presentasjonen:

1 Forklare hovudtrekka i fotosyntese

2 Fotosyntese s I fotosyntesen utnyttar plantene energien i sollyset til å produsere si eiga næring. Plantene utgjer næringsgrunnlaget for planteetande dyr, og dermed for alle dyr vidare i næringskjeda.

3 Bind solenergi i sukker
Skjer i kloroplastane Solenergi blir gjord om til kjemisk energi som blir brukt til alle livsfunksjonane til cella, og som i tillegg kan lagrast for seinare bruk.

4 6H2O + 6CO2 + energi  C6H12O6 + 6O2 Vatn (H2O) blir spalta, og det blir laga oksygengass (O2) og hydrogen. Karbondioksid (CO2) og hydrogen blir brukt til å lage glukose (C6H12O6) NB! Dette krev energi, som plantene får frå sola!

5 Vatn blir transportert
vedrøyra. Karbondioksid blir teke frå lufta. Blad har heilt tett hud for å hindre uttørking, men små spalteopningar på undersida kan opnast og stengjast ved behov for å sleppe CO2 , O2 og vassdamp inn og ut av bladet.

6

7 Glukose Blir brukt som byggjestoff og som brennstoff
Overskotet blir lagra som stivelse i cella eller frakta frå bladet til andre delar av planta Transporten skjer i silrøyra - transportsystemet

8 Cellulose er lange kjeder av glukosemolekyl og byggjer opp celleveggen Stivelse – også lange greiner av glukose, men med greiner, og blir brukt som opplagsnæring når cellene treng energi.

9 Kva får fart på fotosyntesen?
Plantene i Noreg veks godt mellom 15 og 25 varmegrader Natt og halvmørke? Nok lys, gunstig temperatur, passe med vatn i jorda og nok karbondioksid i lufta

10 Arbeidstid Individuelt eller i par Arbeidsro
Ved samarbeid må begge bidra Oppgåve 1.12 s. 37

11 Forklare hovudtrekka i fotosyntese


Laste ned ppt "Forklare hovudtrekka i fotosyntese"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google