MENA programkomite Faglige visjoner sett fra MENA.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
Advertisements

Institusjonelle perspektiver på tverrfaglighet Gruppe 1.
Lederutvikling og skreddersøm
UTDANNINGSTILBUD VED IMT 2010/2011
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Steinar Gjerde -lærer ved Fagskolen i Gjøvik
Språk og læring Digital kompetanse. 1.Mot elevers grunnleggende ferdigheter - hvordan studentene skal forholde seg til det 2.Studentenes perspektiv, deres.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Elever som forskere i naturfag – med wiki
KJEMIKEREN: Utforsker Utforsker Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Forklarer stoffenes.
Bbbb Regionplan Agder 2020 Samarbeidet med UiA-en merverdi for oppfølgingen?
2004 Samarbeid med IFE – relevante institutter Senter for materialvitenskap og nanoteknologi (SMN) Fysisk institutt Kjemisk Institutt Matematisk institutt.
Barns læring, voksnes ansvar!
Forebyggende innsatser i skolen
Sogn Arena Forventninger til hva samarbeidsavtalen skal bringe. ”Selbu”-seminaret 2011.
Hva kan innovasjon bety for HF- studenten? Johan Tunestam.
PBL- IPT- Sept99: Øyvind Ellingsen, DMF, NTNU
Ny læreplan, nye utfordringer
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
NY BACHELOR STRUKTUR: HVORDAN LØSE SAMFUNNS DEL AV LØPET FREDAG 26 SEPTEMBER, 2014 Frode Steen.
UiO-kandidatenes jobbmuligheter: Hva slags informasjon trenger vi for å kunne svare godt på studentenes spørsmål? Kristin Midttun Nestleder og ansvarlig.
Kurs nye praksislærere 28. oktober 2014 Toril Hanssen 1.
Lek og Læring i barnehagen
Ny rammeplan ingeniørutdanningen Høstmøte AITeL Vedtas av Kunnskapsdepartementet Innføres for alle ingeniørutdanninger i Norge fra.
KD - prøveordning - mulighet for å skjerpe opptakskravene Bachelorprogrammene Frist 1. oktober. Ønsker vi (FI) strengere krav til forkunnskap (FAM, MENA,
Invitasjon til samarbeid - om arbeidslivsrelevans i studieløpet.
Det personlige møtet: Skolebesøksordningen ved MN-fak.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Jøran Moen - Instituttleder «InterAct som en mulighet» 29. januar 2015.
InterAct prosessen på FI Veien til nye bachelor- og master- programmer.
ELI TEELITE © ELektronikk, Informatikk og TEknologi – ELITE © © A. Austeng.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Solveig Kristensen, Studiedekan
Integrert profesjonell kompetanse. Våre kandidater skal lykkes faglig og profesjonelt Mål: Opplæring i profesjonell kompetanse skal integreres i de regulære.
Noen erfaringer fra NTNU ?
Velkommen til nytt skoleår 2015/16
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
Nye studiemodeller på Drift av datasystemer, Informasjonsbehandling og IT-støttet bedriftsutvikling Geir Ove Rosvold Svend Andreas Horgen Greta Hjertø.
Hvordan bør oppgaven bygges opp? Avsluttende arbeid Spama.
Dagens læringsmål: Tar du en master i fysikk vil du delta i prosjekt i den internasjonale forskningsfronten. Gjennom å være en integrert del av en spesialisert.
1 ForVei April 2012 Kunnskap for en bedre verden NTNUs visjon: Kunnskap for en bedre verden Legge premisser for kunnskapsutviklingen Skape.
STYLE seminar 4. mars Strategi 2020: UiO skal tilby landets beste lærerutdanning og øke rekrutteringen av gode studenter innenfor realfag (s.8).
En knapp innkalling: Bestillingen er som følger: -Justerte programbeskrivelser inkludert opptakskrav ferdigstilt. -Fristen er 10. november.
2014 Studiebarometeret Studiebarometeret Høgskolen i Sør-Trøndelag I denne rapporten er spørsmål om tidsbruk (studieinnsats) ekskludert. Vi henviser.
Fremtidens spesialsykepleiere
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Vg1 Studiespesialisering Onsdag 25. januar 2017
Nye føringer – nye muligheter
Senter for læring og utdanning
Et kompetansenettverk for studenters suksess i høyere utdanning
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
Revidert tidsplan InterAct våren 2016
Utdanning som sprenger grenser
Strategi for Nord universitet 2020
REalfagskommune!.
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
TID Hva er TID? Kort introduksjon av modellen
Velkommen til Apalløkka
Sivilingeniørprogram i medisinsk teknologi
Idéportalen.
2-årig masterprogram Energi
Utvikling av lærerstudentenes FoU-kompetanse
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Kjerneelementer under arbeid
Evalueringssystemet ved MN-fakultetet
Informasjon om fagvalg til Vg2
Introduksjon til prosjektpresentasjon
Utdanning som sprenger grenser
Ny episode av gjennomføring og frafall
Utskrift av presentasjonen:

MENA programkomite Faglige visjoner sett fra MENA

InterAct MENA: MENA er et tverrfaglig program med bidrag fra Fysisk og Kjemisk Institutt KI overtar administrasjonen av MENA Programkomiteen består av: Ola Nilsen Reidar Haugsrud Jaan Erik Roots Karoline Fægri Asbjørn Slagtern Fjellvåg Sindre Rannem Bilden Katrine Langvad Edouard Monakhov Øystein Prytz Lasse Vines KI FI MENA

Fase 1: Programbeskrivelse MENA Tittel på program: MENA (Materialer energi og Nanoteknologi) Bachelor/master: (Stryk det som ikke passer): Både bachelor og master Forslag til antall studieplasser (årlig opptaksramme): 50 for bachelor og 25 for master Faglig ansvarlig(e): Faglig forankret i forskergrupper på Kjemi og Fysikk. Disiplinært/tverrfaglig: (Stryk det som ikke passer): Tverrfaglig Deltagende institutter: (Marker institutt med hovedansvar): Fysisk og Kjemisk.

Oppbygging og gjennomføring

Fase 2: Bestilling/Fokus for programkomite så langt Innspill på: 1.Instituttenes faglige profil/visjon 2.Faglige og profesjonelle læringsmål som støtter opp under de generiske MN-kvalitetene 1. Feb. 1. Mars

Faglig visjon for MENA-programmet 1 Dyp faglig innsikt i fysikk og kjemi med fokus på materialer, energi og nanoteknologi. Den faglige forankringen og identiteten til studentene er en solid og dyp bakgrunn innen både fysikk og kjemi, primært rettet mot materialer, energi og nanoteknologi. Fysikk og kjemi er nære fag som støtter opp om hverandre når spisse faglige og teknologiske problemstillinger stilles. I tillegg kreves solid bakgrunn innen matematikk, samt erfaring i programmering. Studentene blir trent opp i både teoretiske og praktiske tilnærminger til å undersøke, beskrive og løse de faglige og teknologiske problemstillingene som stilles MENA-programmet har mer fokus på de applikasjonsorienterte problemstillingene innen kjernetemaene materialer, energi og nanoteknologi, enn å stille de fundamentale faglige problemstillingene.

Faglig visjon for MENA-programmet 2 Programmet gir faglig trygghet i tverrfaglige problemstillinger og samarbeid på tvers av faggrener. Tverrfaglighet mellom fysikk og kjemi er sentrale verdier i MENA-programmet. Målet er at studentene lærer særegenhetene til begge fagdisiplinene – lærer begge «språk», og blir kandidater som kan jobbe i, og gå på tvers av begge slike grupperinger i fremtiden. Det legges opp til at alle MENA-kursene undervises og evalueres av både fysikere og kjemikere i fellesskap. MENA-studentene skal kunne se faglige og teknologiske problemstillinger ut fra en fysisk og/eller kjemisk vinkling. Ved å legge fokus på slik tverrfaglighet, samtidig som dybden beholdes, forventes det at studentene også skal kunne sette seg inn i og vurdere arbeidsmetoder til andre fagfelt og lettere kunne utvikle seg som gode arbeidspartnere overfor disse.

Faglig visjon for MENA-programmet 3 Programmet gir studentene praktiske ferdigheter og modner dem i metoder og analytisk tilnærming og legger grunnlaget for å lykkes i arbeidslivet. I tillegg til solid bakgrunn i fysikk og kjemi, er det nødvendig med solid bakgrunn i matematikk og praktisk anvendelse av dette gjennom utdannelsen. Koblinger mellom tidligere kurs skal vises der de finnes for å underbygge helhetligheten i utdannelsen. Sentralt er også programmering og anvendelse av dette til datainnsamling, simulering og tolkningsarbeid. Summen av dette skaper profesjonell og forskningsnær utdannelse innen vitenskapelige metoder og analytisk tilnærming. I tillegg til den fagspesifikke utdannelsen legger programmet vekt på profesjonsrelatert kompetanse som: formidlingsevne skriftlig og muntlig, prosjektarbeid, samarbeidsevner, lederevner. Dette er egenskaper som det vil bli trent på og brukt gjennom hele bachelorperioden og integrert i strukturer som fremmer læring. Programmet tilbyr en forskningsbasert bacheloroppgave i siste semester hvor alle disse egenskapene kan utforskes og testes under trygge omgivelser.

Faglig visjon for MENA-programmet 4 Programmet fokuserer på globale fremtidsutfordringer og legger grunnlaget for å løse disse. MENA-programmet fokuserer på å utdanne neste generasjons problemstillere og også problemløsere innen de globale fremtidsutfordringene rundt materialer og energi ved blant annet bruk av nanoteknologi. Dette er problemstillinger som: Hvordan skape tilstrekkelig bærekraftig fornybar energi over hele kloden. Hvordan bidra til rent vann der det trengs. Hvordan skape grunnlag for fremtidens medisin ved bruk av materialer og nanoteknologi. MENA-programmet har mer fokus på de applikasjonsorienterte problemstillingene innen kjernetemaene materialer, energi og nanoteknologi, enn de fundamentale faglige problemstillingene.

Faglig visjon Institutt: Instituttet skal skape studentene som løser neste generasjons problemer innen materialer, energi og nanoteknologi. Instituttet skal stå for et fremragende læringsmiljø Utforske og bruke strukturer som fremmer læring.

Master: Kreativitet Kritisk tenkning og vurdering av eget og andres arbeid