Trygg og livskraftig alderdom. Trenger vi å engasjere oss? Har vi behov for eldreorganisasjoner? –Tar ikke kommunen vare på meg? –Passer ikke stortingspolitikerne.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Verveaksjon mars starter verveaksjonen i morgenrushet på Oslo S • Øke medlemstallet med 1% årlig • 8. – 24. mars ekstra innsats • Filmsnutter.
Høyere livskvalitet -færre bekymringer. Ny teknologi – nye muligheter Eiere: Konseptutviklingen startet våren Tryggere Hjem AS ble stiftet:
Demensplan 2015 Den gode dagen.
Del 2: Personlig økonomi.
22 tips for den faglitterære forfatteren
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Politisk påvirkningsarbeid i Mental Helse Lysark til studieplan Sosialpolitisk påvirkningsarbeid – Mental Helse Studieplannummer
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Et totalkonsept for å bo lenger hjemme
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Del 2: Personlig økonomi.
Behovet for voksenboliger Hva kan kommune og helsevesenet spare på private løsninger? Vestlandske Bygg- og anleggsdag, 31. oktober 2013 Hilde Onarheim.
Ergoterapeutstudenter har et fagforbund OG en INTERESSEORGANISASJON  Presentasjon laget av: Ann-Heidi Adriansen, kull 07. Ergoterapeututdanningen ved.
Wenche Frogn Sellæg hilser til dere alle.. Et godt liv med demens Hamar Wenche Frogn Sellæg/ Kari-Ann Baarlid.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Historisk løft for minstepensjonister og unge uføre Trygdeoppgjøret 2008 (28. mai 2008)
Politiinspektør Leif Ole Topnes
Pensjonistene i Utdanningsforbundet Hamar, 6. april, 2011.
Møte med bydelseldrerådene Onsdag 30.oktober 2013
11Jeg i arbeidslivet.
Presentasjon av NTL NAV
Informasjon om oss stiftet februar Ut på tur..
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
AFP-kravene Når du går av med AFP skal du få beregna et AFP-tillegg som gir deg samme livsvarige pensjon fra ordinær pensjonsalder (67) som om du hadde.
Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforeninger
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Velferdsteknologi i Værnesregion Boligkonferansen 2014 innlegg 8. Mai
Hvor går barnevernet? Landsmøte norsk barnevernlederorganisasjon (NOBO) Gardermoen, april 2012 Anne Jensen, KS Anne Jensen, KS KS Omstilling og.
Presentasjon AFP – eller Alt For lite Pensjon Roar Eilertsen Stein Stugu Tirsdag 24/ De Facto.
KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING KLUBB- OG MEDLEMSUTVIKLING Per-Arne Davidson.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Larvik Campingplassforening 22 medlemmer, fra 20 til 600 plasser Sesongplasser, døgnplasser, hytter, leiligheter, brygger, badestrender, kafe, aktiviteter,
Dialogkart 1. Vår fremtid FN definerer: –«near aged» (55-64 år) –«young aged» (65-74 år) –«old old» (75-84 år) –«oldest old» (85+) 2030 (SSB): Hvor mange.
Samfunnsviterne - hvem er vi?
FORELDREMØTE Hommelvik, Grønberg, og Mostadmark barnehage
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Utskrivningsklare pasienter – Hvem er de og hvor hører de hjemme?
Årsmøte 11. til 12. Mars Fremtiden bygges nå! Vi vil være med å leve i den Vil du? Hvordan ser fremtiden ut?
Idrettsrådets ansvar og rolle
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Pensjon i historisk perspektiv
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Han sier: Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, men venner.
Velkommen til en spennende fremtid Vi skal bli hørt, sett og involvert.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
1. Forbundet inn i en ny tid Fylkesårsmøtene 2010.
Pensjonistforbundet Sogn og Fjordane Handlingsplan Perioden –
Organisasjonsmessig behandling. Tariff 2016 Hva blir det viktigste for Utdanningsforbundet i vårens hovedoppgjør? Tariff 2016s2.
Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt.
Tomrefjord Pensjonistlag
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Regulering av alderspensjoner, hva med veien videre?
Helsefremmende tilbud til eldre - Evaluering av ny metode 2017
Svart arbeid – stjeler fra deg!
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Årsmøte 2018 Quality Alexandra Hotel 14. – 15. mars
Eldre vil bo der andre bor og være en del av det levende liv….
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Utskrift av presentasjonen:

Trygg og livskraftig alderdom

Trenger vi å engasjere oss? Har vi behov for eldreorganisasjoner? –Tar ikke kommunen vare på meg? –Passer ikke stortingspolitikerne på at jeg får en pensjon å leve av? –Er ikke LO, Ys, Unio og Akademikerne der for oss når vi går av med pensjon? –Har vi det ikke egentlig så godt at vi ikke trenger å kjempe for våre rettigheter? –Alle snakker om frivillighet, er det så viktig da?

Du trenger å engasjere deg! Noen må, på vegne av deg: –Bli enige om årlig økning av løpende pensjon –Levere svar på utallige høringer som omhandler eldre –Gå til Stortinget for å snakke din sak –Levere dine krav til myndighetene for kommende statsbudsjett –Noen må ta debatten med aktører som betjener eldre –Noen må går foran, tone flagg og reagere på urett –Sitte i råd, utvalg og styrer

Pensjonistforbundet En partipolitisk uavhengig og nøytral organisasjon som ivaretar eldres interesser innen helse, økonomi, trygghet og kultur Om lag medlemmer fordelt på 860 lokalforeninger i 19 fylker, kollektivt medlemskap og direktemedlemskap Medlemsbladet Pensjonisten med 7 utgivelser pr år. Årskontingent på +/ Møter i lokallagene 2014

Høringer Aldersgrenser i arbeidslivet. AML Uføremeldingen Forslag til endringer av aldersgrensen for bortfall av helsepersonells autorisasjon mv fra år Fritt behandlingsvalg Gravminner ( Laeutvalgets innstilling) Ny folkehelsemelding Pensjonsreformen Trafikksikkerhet Nye skatteregler for pensjonsinntekt

Nei takk De som mot sin vilje blir boende 2 på rommet skal få rabatt…… NEI TAKK!!! Sykehjem og omsorgsboliger driftes av kommersielle aktører….. NEI TAKK!!! Store skattekutt til små grupper….NEI TAKK!!!

Viktige saker å holde tak i Egenandelsystem for tannhelse Eldrerådsarbeid Pensjonsreformen Utbygging av sykehjem og omsorgsboliger Kommunesammenslåing

Statsbudsjettet 2015 oppsummert Som forventet på skatt og avgift Merkelig svakt på eldreomsorg Stillstand i kommuneoverføringene. Det ligger klare føringer for en storstilt privatisering av omsorgstjenester på sikt. Den store taperen i statsbudsjettet virker å være minstepensjonistene. Denne gruppen pensjonister har ingen glede av lettelse i beskatningen, men må forholde seg til prisveksten.

Hvilke saker skal vi velge?

Muligheten til å bo i sitt eget hjem så lenge det er mulig.

Hvorfor? Selvsagt er det sånn at eldre mennesker kan bli så syke at de trenger institusjonsopphold. Da skal de få det, jmf kravet om lovfestet rett til sykehjemsplass.. Men det betyr ikke at eldre ønsker å bo på sykehjem. Eldre vil bo hjemme så lenge som mulig. Det betyr at hovedfokuset i eldrepolitikken må rettes inn på at eldre ønsker å bo hjemme. Det betyr igjen tilstrekkelig med hjemmebaserte pleie- og omsorgstjenester, at velferdsteknologi er en tjeneste som tilbys – ikke et produkt som selges, et egenandelssystem for tannhelse, gode finansieringsordninger for ombygging av bolig, nærhet til aktivitetssenter, frivillighetssentral osv

Vi vil forhandle om pensjon

Hvorfor? Vi mener prinsipielt at pensjonene skal reguleres slik at de følger lønnsutviklingen. Men selv om pensjonene skal reguleres som et gjennomsnitt av lønns- og prisvekst, er vi uenige i at dette skjer gjennom en automatisk indeksering (lønnsvekst fratrukket en fast faktor på 0,75). Vi vil forhandle fordi det er viktig å se på hvilke faktorer som driver prisveksten (for eksempel om mat blir veldig mye dyrere), og hvordan lønnsveksten fordeler seg (for eksempel tydelig lavtlønnsprofil)

Vi krever at Norge får et eldreombud

Hvorfor? Ombudsordningene har bidratt til å styrke barnas posisjon i samfunnet. Ordningen har styrket arbeidet med å fremme likestilling og bekjempe diskriminering. I tida fram mot 2050 vil antall eldre mer enn fordobles. Mange ulike forvaltningsnivå, tilsyn og etater må bidra for at eldre mennesker skal få de tjenester de trenger. Et eget eldreombud trengs for å styrke eldres posisjon i samfunnet

Vi vil at tilskuddet til aktivitetssenter for eldre tredobles i denne stortings- perioden

Hvorfor? Ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i 2013 fikk vi på plass en ny tilskuddsordning for etablering av aktivitetssenter. I budsjettet for 2014 er dette videreført med en bevilgning på kr. 10 mnok. Aktivitetssenter bidrar til at eldre kan bo lengre i eget hjem, det bidrar til opplevelser og innholdet i livet. Det er vinn – vinn – vinn å satse på aktivitetssenter

Kultur og frivillighet Vi vil ha kultur og frivillighet som prioritert satsningsområde på lokalt plan. Vi vil jobbe for at det etableres gode metoder for samarbeid og koordinering av frivillig innsats i kommunene Styrke kulturtilbudet til eldre gjennom den kulturelle spaserstokk. Møter i lokallagene 2014

Hva er egentlig kultur? Sang, musikk, diktlesing, kunst, idrett, dans, teateropplevelser, revy ………. Møter i lokallagene 2014

Husk!! Pensjonistenes Holmenkolldag Vi støtter gårsdagens helter Våre medlemsfordeler Vår reisekatalog

Det vi vil nok, det får vi til!!! Sammen: er vi sterke er vi omlag medlemmer har vi drøftingsrett med regjeringen er vi trygghet har vi livskraft har vi initiativ er vi PENSJONISTFORBUNDET Møter i lokallagene 2014