H02 Oppgave IV 3 A) Amylose, α1-4 Cellulose, β1-4 O O Reduserende ende.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
WARNING!!! Dere får nå se et strålende bra prosjekt
Advertisements

Den sterke kjernekraften virker mellom nabonukleonene ERGO Fysikk 1 Callin mfl s. 217 og Den sterke kjernekraften virker mellom nabonukleonene.
DNA reparasjon.
Fra nukleinsyre til protein
Aminosyre Arginin.
Fotosyntesen Her er et forsøk på å vise på en veldig enkel måte hvordan vi kan tenke oss fotosyntesen foregår Vi kan tenke oss at det er en liten fabrikk.
Kapittel V Næringsstoffer.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Organisk kjemi - kjeder av karbonatomer
Grunnleggende matematikk
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Organisk kjemi – hydrokarboner
Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede
Forelesninger i BI Våren 2003 DE KJEMISKE BYGGESTEINER (Kap.3)
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
DNA/RNA
For eksempel energikilder
Genetisk informasjon og protein syntese (side 64 – 76, Haug)
Planteceller og planter
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Karbohydrater.
Proteiners tredimensionale struktur
Kimdannelse Typer av transformasjoner Homogen kimdannelse
Kollokvie 8 Fettsyrenedbrytning Ureasyklus
Lipider Oljer, fast fett,voks Winnie Eskild, IMBV 2004.
H00 Oppgave II B 1. i) Glycerofosfolipider inneholder en polargruppe i tillegg til hydrofobe fettsyrer. De kan derfor orientere seg i membranen med polargruppe.
Nukleotider og nukleinsyrer
Vakanser i metaller Vakanser i gitteret øker Gibbs fri energi:
Atomer, molekyler m m.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Organisk kjemi 1 Hydrokarboner.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Kva er spesielt med organiske stoff? - Ei mengd stoff som tidlegare berre var kjende frå planter og dyr, blir no framstilte i laboratorium. - Det vert.
Trygg mat og næringsstoffer
LINK: Arv av egenskaper LINK:
Metall Læremål: Kva er metall?
Metall og ikkje-metall
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Organisk kjemi.
KARBOHYDRATER.
Karbonkjemi – vi repeterer
Stereokjemi Kap. 5/Solomon/Fryhle Hele kapitlet viktig i farmasien
Cellen.
Alkoholer, tioler, etere, sulfider med mer. Kap 11/Solomon/Fryhle
Aromatiske forbindelser Kap 14/Solomon/Fryhle
Alkoholer, tioler, etere, sulfider med mer
Қарсылықты бағыныңқы сабақтас
Бейшева Ментай Идрисовна
Utskrift av presentasjonen:

H02 Oppgave IV 3 A) Amylose, α1-4 Cellulose, β1-4 O O Reduserende ende

B) Amylose har α1-4 bindinger mellom monosakkaridene. Mennesker og dyr har enzymer som kan bryte denne bindingen. I cellulose er det β1-4 bindinger. Mennesker og dyr mangler enzymer som kan bryte denne bindingen. C) Epimerer er ulike stereoisomerer med forskjellig konfigurasjon rundt ett av flere kirale sentere. D-glukose D-allose (C-3 epimer)

β α D) Pyranoseformen er ringformen som dannes ved hemiacetal binding og gir α(alfa) eller β(beta) anomer.

H00 Oppgave IV A)-B) Thymin Adenin Guanin Cytosin H-binding 5’ 3’

Del III Oppgave 3 Forvelling vil si å koke. Enzymene som danner stivelse fra det frie sukkeret denatureres pga. høy temperatur. Det frie sukkeret kan ikke omdannes, og den søte smaken bevares.

V98 Oppgave III 3 a) Fettsyrer nummereres utover fra karbonet i karboksylgruppen. Det oppgis antall karbonatomer (før kolon), og antall dobbeltbindinger (etter kolon). Plassering av dobbeltbindingen indikeres med delta og nummeret på karbonet innenfor dobbeltbindingen. 16:1 (∆ 9 ) b) 18:2 (∆ 9,12 )

d) og e) Fettsyrehalen med to dobbeltbindinger, 18:2(∆ 9,12 ), er mindre fleksibel og vanskeligere å tettpakke enn fettsyrehalen med kun en dobbeltbinding. Derfor har 18:2(∆ 9,12 ) lavest smeltepunkt. c) I nesten alle naturlig forekommende umettede fettsyrer foreligger dobbelbindingene i cis-konfigurasjon.