«Bygge ny kommune» – et tilbud fra KS

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Senter for Velferdsteknologi
Advertisements

Lederutvikling og skreddersøm
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Pilotarbeid, NHO/KS Nasjonalt program for leverandørutvikling
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Teknologi og samfunn Felles Næringsutviklingsprosjekt i Melhus, Klæbu og Midtre Gauldal - samhandling med FoU – miljø Sverre Konrad Nilsen.
Prosjektet ”samhandling mellom kommunene i Sør-Trøndelag” Styringsgruppens konklusjoner og anbefalinger Orientering på KS høstkonferanse Røros, 5. november.
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
12-kommunesamarbeidett i Vestfold Strategisk plan
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
Organisasjonsutvikling på USIT Prosjektet ”USIT 2.0” er i gang!
Strategi for NRK Norges viktigste kilde til ny forståelse og felles opplevelser.
Regional transportplan Agder
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Samhandlingsreformen fra et forskningsperspektiv Lederkonferanse om samhandlingsreformen Simon Neby, PhD Seniorforsker Uni Rokkansenteret.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Norsk mal: Startside ALTERNATIV A Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Fornye, forenkle og forbedre.
Hvordan arbeide for å heve kvaliteten i det kommunale barnevernet?
Å lede i det skapende spenningsfeltet - KS’ policy for god ledelse
LP-modellen fra et rektorperspektiv
ASSS-RÅDMANNSMØTE Drammen, 7. september 06. ADMK 2006 Mange store pågående saker Forvaltningsreformen NAV-reformen Konsultasjonsordningen m.m. Oppfølging.
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Fra 1. generasjon til 2. generasjon FoU strategi. Regionen har et helt annet ståsted nå enn i 2008 UiA åpnet 1. september 2007 SFI og SFU i 2014 Nærings.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Statssekretær Frank Jenssen Strukturelle utfordringer for kommunesektoren Innlegg på Styringsdialogkonferansen i Nord-Trøndelag 6. januar 2004.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Ordførermøte i november.. God prosess Lokalt lederskap har ansvar for å få til en god debatt. Det handler om å bygge framtida Fakta kunnskap Få fram dagens.
Kommunereform - hva skjer?
Kommunereformen ? Folkemøte 6. mai 2015 Anne-Marie Vikla prosjektdirektør for kommunereformen Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Politisk lederskap og demokratitiltak Kjennetegn, sentrale utfordringer og erfaringer Marte Winsvold KS,
Svaret er kommunesammenslåing Hva var spørsmålet?.
Nordiske erfaringer med godt politisk lederskap og god medvirkning Kjell-Torgeir Skjetne, direktør Lokaldemokrati og kommuneøkonomi.
Samhandle med lokalsamfunnet. Folkevalgt lederskap i kommunen som samfunn Hvordan involvere innbyggerne? Hvordan samhandle med frivilligheten? Hvordan.
Modum mot år 2050 …hvor lander vi ?. Hvordan har samfunnet utviklet seg siden 1982 ? Det er da ikke så lenge siden.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Nye Sandefjord Gudrun Haabeth Grindaker Prosjektleder/ rådmann nye Sandefjord 25. januar 2016.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Samhandlingsreformen Stiklestad, 15. juni 2010 Daniel Haga Direktør for samhandling HMN - Hvilke utfordringer er det reformen skal løse?
FROKOSTMØTE MELLOM NÆRINGSLIVET OG NORDKAPP KOMMUNE Innledning v/ prosessveileder Bente Larssen 12. Februar 2016 Honningsvåg 12. februar 2016.
Kommunereformen i Asker Status og veien videre Kommunestyret 26. april 2016 Ordfører Lene Conradi.
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
Framtidens kommuner og regioner
«Å bygge nye Asker kommune»
Bærekraftig samfunnsutvikling
Nye strategiske mål Strategi 2017 – 2022.
2016: Mer enn 25 prosent over 67 år 21 – 24 prosent 18 – 20 prosent
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Gode alene – enda bedre sammen?
Fem faser når plan- og byggesaksområdet skal fornyes..
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål

Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Reformarbeidet i offentlig sektor
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
Introduksjon til prosjektpresentasjon
Regionreformen og samfunnsutvikling
Utskrift av presentasjonen:

«Bygge ny kommune» – et tilbud fra KS UTKAST – til drøfting Versjon 2, 5. februar 2015 FID og REK v/Agder

Denne presentasjonen Denne presentasjonen beskriver et forslag til hvordan KS kan bidra overfor kommuner som vurderer sammenslåing og ønsker å bygge en ny kommune. Forslaget svarer opp KS sin målsetting om at kommune-reformen blir grepet an som en innovasjons- og utviklingsreform, og er utformet i samspill med KS regionalt. Forslaget inngår som ett av flere tilbud fra KS.

Kommune- og regionreformen «Ikke bare større, men også bedre!» Vi må sikre at reformen ikke bare skaper større strukturer, men reelt skaper bedre velferdstjenester for innbyggerne, styrker lokal-demokratiet og samfunnsutviklingen. Ambisjon: Bygge nye og bedre kommuner og regioner - ikke bare «slå sammen» Det er derfor kritisk viktig at reformen gripes an som en utviklings- og innovasjonsprosess, og ikke kun som en teknisk-administrativ implementering.

Et bakteppe… Kommunereformen gir en unik mulighet til å bygge den nye kommunen for å løse framtidas utfordringer på en offensiv måte. Velferdsstaten vil være under press slik vi kjenner den i dag, bl. a som følge av den demografiske utviklingen med flere som vil ha behov for hjelp, men med stadig færre til å utføre denne. Kommunene kan oppleves som fragmenterte i sine ytelser. Det vil bli behov for mer helhetlig planlegging og samordning av både tjenester og fellesgoder. Gårsdagens løsninger vil ikke være tilstrekkelige for å løse framtidas utfordringer, derfor må innovative tilnærminger være avgjørende for å møte framtida.

Strategisk perspektiv på framtidens behov som del av kommunereformen – hvorfor? For å bygge en ny kommune trengs et strategisk perspektiv, ellers får man bare en større variant av det man allerede har Hvorfor ikke vente med en strategisk dialog til vi har fattet vedtak? Premissene for hva den nye kommunen blir, legges i stor grad i prosessen fram til vedtak. I denne fasen etableres den overordnete framtidsagendaen gjennom en dialog om hvordan velferdsoppgavene og samfunnsutfordringene best kan løses i framtiden. Hvorfor ikke vente med en strategisk dialog til vi er ferdig med å slå sammen kommunene? Mulighetsrommet er åpent i denne fasen, og lukkes suksessivt etter hvert som man gjør valg og fatter beslutninger, ansetter og prioriterer. Hvis man venter til sammenslåingsprosessen er ferdig, innebærer det at nyskaping i kommunen settes på vent i 3-5 år.

En strategisk dialog for å etablere agenda for framtiden I spennet mellom grundig analyse og ambisjoner for den nye kommunen bør det etableres en agenda for framtiden: Hva må vi nyskape for å møte framtidens behov? Analyse Ambisjoner Ny kommune 2020+ Kommune 2015 Hva er framtidas behov? Tjenesteproduksjon Samfunnsutvikling Myndighetsutøvelse Demokrati Ny Tjenesteproduksjon Samfunnsutvikling Myndighetsutøvelse Demokrati Ny Ny Hva vil vi nyskape? Innovasjonsagenda Ny

Hva tilbyr KS til kommunene i tidlig fase? Læringsarenaen «Bygg ny kommune» 5 dagssamlinger, fordelt eller gruppert etter behov, samlet varighet tilpasses deltagende kommuner Hensikt Bidra til en strategisk framtidsdialog i kommunereformen Bidra til at befolkningens behov for samfunns- og tjenesteutvikling står i sentrum for reformdiskusjonen Skape ny ramme for beslutning om man skal etablere en ny kommune Målgruppe Kommuner som vurderer å bygge ny kommune som svar på framtidens utfordringer. Politisk og administrativ ledelse, tillitsvalgte Hva sitter man igjen med etter 5 samlinger? Omforent framtidsagenda og rigging av offensive prosesser inn i kommunereformen

Noen premisser Innovasjonsmetodikken gir verktøy for å løfte noen sentrale områder – ikke for å løse alle reformens utfordringer. Rekkefølgen på strategiske valg er ikke likegyldig. F.eks. dersom den «nye kommunen» innebærer nye måter å organisere arbeidet på, bør man ikke starte med å etablere strukturer og plassere folk etter gammelt mønster. Verktøy og metoder for innovasjon vil være gjennomgående i dette tilbudet fra KS. Utprøvingsfase KS sentralt går ut til et knippe identifiserte kommuner i 2-3 regioner sammen med KS i regionene. KS utvikler det konkrete innholdet i tett samspill med de første kommunene. Tilbudet tilpasses øvrige prosesser kommunen er del av.

Innovasjonsmetode - BLT Hva er vårt behov og hvordan får vi innsikt? Stemmer hypotesene? Erfaringene gir ny innsikt og vi lærer mer om behovet. Behovsinnsikt gir grunnlag for å utforme hypoteser og løsninger som dekker behovet.

Systematisk ledelse av innovasjon i kommunene – SLIK Systematisk innovasjon innebærer at innovasjon er en metode å møte og forme fremtiden. SLIK er en nettbasert eksempelsamling som skal inspirere og gi grunnlag for å stille viktige spørsmål og å finne gode svar: Hva skal vi innovere? Hva er våre behov? Hva er egnet innovasjonsmetodikk? Hvem involverer vi? Hvem gjør hva? Hvordan mobilisere? Hvordan bygge innovasjonssystem og kapasitet? Hvordan nyttiggjøre? Hvordan bygge innovasjonskultur? Hva er god innovasjonsledelse? http://ksinnovasjon.laboremus.pl/#!div2

Bygge ny kommune: et tilbud fra KS i kommunereformen Strategisk dialog Innovasjons-agenda Den folkevalgte som samfunns-entreprenør Samskaping Den nye kommunen BLT, N3, SLIK og SAMVEIS som verktøy 1. samling 2. samling 3. samling 4. samling 5. samling Hvilken rolle har de folkevalgte i å sette retning? Hva er fremtidens behov i vår region/ den nye kommunens nedslagsfelt? Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hva legger premisser for tjeneste- og samfunns-utviklingen? Hva er dagens kommuners floker og ressurser? Hvordan fungerer dagens kommune-organisasjon i møte med morgendagens behov? Hvor må vi lete etter nye løsninger for en bærekraftig framtid? Framtidsbilder Innovative anskaffelser På vei mot nye former for lokaldemokrati: Hvordan er samspillet mellom politikk, innbyggere og sivilsamfunn? Hvordan brukes nærdemokratiske ordninger? Innovasjonspolitikeren Samspill politikk og administrasjon Hvordan involvere og mobilisere innbyggere og lokalsamfunnet? Stedsinnovasjon Samskaping som sentralt perspektiv Tjenesteinnovasjon Hvordan organisere og lede innovasjon i kommunereformen? Strategi for gevinstrealisering Hvor står min kommune nå i beslutningsprosessen? Hvordan nyttiggjøre og bruke kunnskap og erfaringer ervervet fra forskning i å bygge en ny kommune? Hvordan bygge inn utviklings- og innovasjonsperspektivet i den nye kommunen? Hvordan kan fremtidens behov møtes med digitalisering?