Kurs i referanseteknikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Formelle krav og sjangerkonvensjoner
Advertisements

Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Et hjelpemiddel for å lage litteraturlister/kildelister.
EndNote Referanser i faglige arbeider Kristiansand Arthur N. Olsen.
Rett på sak.
Informasjonskompetanse + smarte tips & triks….
Opphavsrett til åndsverk 12. mai 1961
Bioteknologinemda
Riktig bruk av kilder i skolearbeidet
Å referere i oppgaven din dvs bruke det andre har skrevet
B IBLIOTEKSKURS 2 INFORMASJONSSØK KILDEKRITIKK. ATEKST Du finner ATEKST i Fronter eller på bibliotekets forside. Kun datamaskiner på skolen har tilgang.
Velkommen til bibliotekkurs - Hjelp til effektiv læring.
Plagiering plagiat (fra fr., av senlat. 'røve mennesker') utilbørlig utnyttelse av en annens åndsprodukt, idet man utgir dennes ideer som sine egne, eller.
Oppgaveløsning Metode og tilnærming.
Litteraturlister og oppgaveskriving
Forskningsrapporten: Sjekkliste før innlevering (empirisk rapport)
Kapittel mai hos Reza og Heidi.
SEMESTEROPPGAVEN Design og detaljer Referanser Temavalg
Å fortelle en akademisk historie
Fagtekst i pedagogikk Arbeidskrav
Anette Kure Bibliotekar  Det dere gjør her ved Høgskolen er en forberedelse til og en øvelse i forskningsarbeid.  All forskning og alt akademisk.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
Wikipedia Wikipedia er leksikon på Internett. Wikipedia blir utgitt av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation. Wikipedia har over 18 millioner.
Prosjekt og forskningsrapport
Blogging med Google Blogger
Velkommen til Medisinsk bibliotek
Faglig informasjonssøking for protokollstudenter (IIC/IID)
Hvordan henviser til kildene som er brukt?
1 Organisering av kode (Kapittel 5). 2 Mål ● Forstå inkludering er og hvilken gevinst det gir ● Lære å utvikle egne funksjoner ● Forstå variablenes virkemåte.
Publisering på verdensveven Kursdag 2 VÅFF, våren 2002.
Kildekritikk Vibeke Bjarnø, avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier.
Kildekritikk A04 – V2006 Fagenhet for IKT. Nettressurser - kildekritikk På Internett kan hvem som helst publisere nær sagt hva som helst –Side om side.
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
Forskningsrapporten: Sjekkliste (empirisk rapport)
Språk ”En rekke barn har et annet morsmål enn norsk og lærere norsk som andrespråk i barnehagen. Det er viktig at barna blir forstått og får mulighet.
Formelle krav og sjangerkonvensjoner
REFERANSETEKNIKK Forelesning for: Spesialpedagogikk tirsdag tirsdag Anette Kure.
Hvordan føre kilder?.
Formelle krav og sjangerkonvensjoner
Å skrive akademisk Formelle krav.
Sitater og kildehenvisninger i fordypningsoppgaven
Fagartikkel – et eget prosjekt Noen påminnelser. Det jeg lurer på … … fører meg til problemstillingen Er det ingen ting jeg lurer på, undrer meg over,
Evaluering av informasjon på Internett Kildebruk og kritikk Universitetsbibliotekar Hilde Westbye Det juridiske fakultetsbibliotek Universitetet i Oslo.
“Disippel-høring”.
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
Slik lager du sjablonger med Gimp!
Fagartikkel – et eget prosjekt Noen påminnelser. Det jeg lurer på … … fører meg til problemstillingen Er det ingen ting jeg lurer på, undrer meg over,
Nynorsk fagskriving Orden i teksta.
Skriving av akademiske oppgaver Hvordan å bedre sjangerforståelsen for studenter av Espen Næss Lund
Lions hjemmeside Slik legger du som hjemmeside- redaktør ut en enkel artikkel Medlemsregistret.
Seminar 1: EXFAC august Opplegget De første fire seminarene vil konsentreres om pensum. Her vil vi forsøke å nærme oss det teoretiske ved.
Hvordan føre kilder?. Hvorfor oppgi kilder? Du skal:  anerkjenne andre forfatteres arbeid.  vise at du har satt deg inn i emnet.  vise at du behersker.
Hvordan bør oppgaven bygges opp? Avsluttende arbeid Spama.
Å bruke og vurdere kilder  T: hvor troverdig er kilden?  O: Hvor objektiv er kilden?  N: Hvor nøyaktig er kilden?  E: Hvordan egner kilden seg til.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
Retorikk og skriving. Omgrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
| Å argumentere kildekritikk og nettvett. Bruk av kilder i skriftlig arbeid.
Kilde-/litteraturliste
Hamar katedralskole Biblioteket
Informasjon til fordypningsoppgaven
Info. til Geofag 1 om oppgaveskriving, prosjektoppgave
Digital startpakke kurs 3
Et innføringskurs for alle elevene ved sortland videregående skole
Kilder og kildebruk.
Kildekritikk i APA-stil
Å skrive akademisk Formelle krav og sjangerkonvensjoner
Sitering, referering og plagiering
Utskrift av presentasjonen:

Kurs i referanseteknikk

Å oppgi hvor du har hentet informasjon fra, dvs Å oppgi hvor du har hentet informasjon fra, dvs. hvilke kilder du har brukt, kalles å referere. Mulige kilder: bøker rapporter Tidsskriftartikler aviser bilder kart film musikk intervju avhandlinger nettdokumenter Bruk kildehenvisninger underveis i teksten (kortversjon)og samle alle referansene til slutt i en referanseliste. Hensikten er å vise til informasjon du bruker i ditt arbeid.

Hva refereres? Alle faglige argumenter som ikke bygger på eget materiale, egne resonnement og meninger, skal refereres i teksten og henvises til i referanselisten. andres meninger og vurderinger Tallmateriale Modeller resultater Konklusjoner Allmenne sannheter trenger ikke referanse, som f.eks.: Den 17. mai 1814 undertegnet samtlige representanter på Eidsvoll en ny grunnlov for den selvstendige staten Norge

Hvorfor referere? å unngå plagiat å vise redelighet for å gi vurderingsgrunnlag Din leser skal rask: finne tilbake til kildene kontrollere fakta og etterprøve resultatene sette seg inn i emnet

Hvordan referere? angi kilden i løpende tekst oppgi fullstendig informasjon om kilden i referanseliste/ litteraturliste/bibliografi

Referansestil En referansestil er et standardisert oppsett for henvisninger og referanser.  Harvard vær konsekvent vær nøyaktig

Sitater og henvisning Du skal også: opplyse hvor sitatet er hentet fra vise til forfatter og sidetall

Direkte sitat Gjengis ordrett og nøyaktig Sitater som er tre linjer eller kortere skrives direkte inn i teksten og fremheves med anførselstegn. Eks: I boka» Jeg er Jeg er Malala skriver den nybakte Nobelprisvinneren: »Når pakistanske kvinner sier at de ønsker å bli selvstendige, tror folk det betyr at vi ikke vil lyde til våre fedre, brødre eller ektemann» (Yousafzai, 2014, s. 181)

Sitater som er lengre enn tre linjer skal skrives i et eget avsnitt med innrykk. Her brukes det ikke anførselstegn. Eks: I boka Jeg er Malala skriver den nybakte Nobelprisvinneren: Når pakistanske kvinner sier at de ønsker å bli selvstendige, tror folk det betyr at vi ikke vil lyde til våre fedre, brødre eller ektemann. Men det betyr ikke det. Det betyr bare at vi vil bestemme selv. Vi vil ha frihet til å gå på skolen eller arbeide. (Yousafzai, 2014, s. 181)

Indirekte sitat (parafrase) Omformuler det en annen forfatter har skrevet. bytt ord og ordstilling skriv med dine egne ord pass på å beholde det opprinnelige meningsinnholdet Eks: Den nybakte Nobelprisvinneren Malala mener om ønsket til å bestemme selv, at det ikke betyr at kvinner ikke vil lyde til fedre eller ektemenn. Men at kvinner ønsker å ha frihet til å gå på skolen eller jobbe. (Yousafzai, 2014, s. 181)

Henvisning Når du viser til et helt verk (roman, novellesamling, artikkelsamling, leksikon m.m.) skal tittelen på verket stå i kursiv. Eks: Mange menn i den islamske verden tror at kvinner ikke vil lyde til dem når de ønsker seg mer selvstendighet. I boken Jeg er Malala (Yousafzai, 2014) skriver den nybakte nobelprisvinneren…. Viser du til ei novelle i ei novellesamling, skal tittelen på novella stå mellom sitattegn. Det samme gjelder en artikkel i en artikkelsamling osv). Eks: Novella «Stockholm» av Bjarte Breiteig (Breiteig, 2000) begynner med en skildring av ei leilighet.

Referanseliste/kildeliste En referanseliste er en oversikt over alle kildene du har brukt. Den kalles også for litteraturliste eller bibliografi.  Ett system Harvard Noter all nødvendig informasjon om kildene underveis Referanseliste skal alltid være alfabetisk.

Trykt bok I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall, Sidetall) Etternavn, N.  & Etternavn, N.N. (Årstall) Tittel. Utgivelsessted, Utgiver. Den nybakte nobelprisvinneren hevder at …(Yousafzai, 2014, 181)   Yousafzai, M. (2014). Jeg er Malala. Oslo: Cappelen Damm.

Elektronisk bok I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall, Sidetall) Etternavn, N.  & Etternavn, N.N. (Årstall) Tittel. Utgivelsessted[Online]. tilgjengelig fra: URL.(hentet: dato) Mange arabiske jenter bruker biblioteket som tilfluktssted … (Vaagan, 2005) Vaagan, R. (2005) Bibliotekene og det flerkulturelle Norge. NB [Online]. Tilgjengelig fra: http://www.nb.no/nbsok/nb/346d434a59 84ad589d4b5a5fa66f40c4?index=8#0 (hentet: 21. oktober 2014)  

Kapittel i bok I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall, Sidetall) Etternavn, N.N. (Årstall) Kapitteltittel. I: Redaktør, A. & Redaktør, B. red. Boktittel. Utgivelsessted, Utgiver, sidetall for kapittelet. En undersøkelse i Norge blant innvandrermiljøet viste at …. (Sørheim, 1997, s. 175). Sørheim, T.A. (1997) Innvandrerne i Norge. I T.H. Eriksen. red. Flerkulturell forståelse. Oslo: Aschehoug, s.170-191

Artikkel i trykt tidsskrift I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall, Sidetall) Etternavn, N.N. & Etternavn, N.N. (Årstall) Artikkeltittel. Tidsskrifttittel, årgang (hefte) måned eller årstid, sidetall. Endringer i spillerutiner ble påvist… (Aasarød & Kristofersen, 2014). Aasarød, A. & Kristofersen, M. (2014) Generasjon Spill. Plot Dokumentarmagasinet, 2 (5/6), s. 63-80.

Artikkel i elektronisk tidsskrift I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall, Sidetall) Etternavn, N. N. (Årstall) Artikkeltittel. Tidsskrifttittel [Internett], Årgang (hefte), sider. Tilgjengelig fra: [Hentet dato]. Feil farge gjør at mye mat blir kastet …. (Tsui, 2014). Tsui, B. (2014) Den vakre stygge maten. Aftenposten Innsikt [Internett], 7 (5/6). Tilgjengelig fra: http://www.aftenposteninnsikt.no/klimam ilj/den-vakre-stygge-maten [Hentet 21.oktober 2014].

Artikkel i nettavis I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall) Etternavn, N. N. (Årstall) Artikkeltittel. Avis, dato, årstall, eventuelt sidetall [Internett]. Tilgjengelig fra: [hentet dato]. Man må se mer nyansert på misbruk av alkohol (Åkernes, 2014). Åkernes, H.L. (2014) Har det kjekt uten alkohol.  Bergens Tidende, 20.oktober 2014 [Internett] Tilgjengelig fra: < http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Har- det-kjekt-uten-alkohol- 3223035.html> [Hentet 21.oktober 2014].

Artikkel i trykt avis I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall) Etternavn, N. N. (Årstall) Artikkeltittel. Avis, dato [ikke årstall], sidetall, del. Man må se nyansert på en transatlantisk handelsavtale (Wilhelmes, 2014). Wilhemsen,T. (2014) Avtalen som kan forandre Norge. Bergens Tidende, 21.oktober, s. 34.

Nettside uten forfatter I teksten I referanselisten (Tittel på nettsted eller organisasjon, Årstall) Nettstedets navn/Organisasjon. (oppdatert dato/copyright dato) Tittel [Internett], Organisasjon. Tilgjengelig fra: [hentet dato]. Utlendingsdirektoratet (Utlendingsdirektoratet, 2010) belyser temaet internasjonal migrasjon… Utlendingsdirektoratet (2:2010) Innvandring og flukt til Norge [Internett], Utlendingsdirektoratet. Tilgjengelig fra: <http://www.udi.no/globalassets/global /forskning-fou i/annet/innvandring-og- flukt-til-norge-en-kunnskapsgjennomgang- 1999-2009.pdf> [hentet 21.oktober 2014].

Nettside med forfatter I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall) Etternavn, N.N./Redaktør, N.N. (oppdatert dato/copyright dato)Tittel [Internett], Utgivelsessted, Utgiver (dersom tilgjengelig). Tilgjengelig fra: [hentet dato]. Torbjørn Eggems tillit til norske matvaner (Eggem, 2012) Eggem, T.(2012) Spis deg dum [Internett], Oslo, Samtiden. Tilgjengelig fra: http://www.samtiden.no/spis-deg-dum/ [hentet 21. oktober 2014]

Artikkel i elektronisk leksikon I teksten I referanselisten (Artikkeltittel, Årstall) Artikkeltittel (oppdatert dato/copyright dato).Oppslagsverk [Internett], Utgivelsessted, Utgiver (dersom tilgjengelig). Tilgjengelig fra: [hentet dato]. … i begrepet universell utforming ligger flere prinsipper (Universiell utforming, 2014). Universell utforming (6.april 2014) Wikipedia[Internett]. Tilgjengelig fra: <http://no.wikipedia.org/wiki/Universell_ utforming> [hentet 21oktober 2014].

Digitale bilder / Kunst / Fotografi Sjekk Clara.no Bruk tittel på bildet dersom kunstner ikke er gitt Om dato for bildet ikke er gitt, skriv (u.d.) I teksten I referanselisten (Etternavn, Årstall) Etternavn, N. Tittel på verket (Årstall) [Medium].Tilgjengelig fra: [Hentet dato]. (Beduya, 2013) Beduya, A. Streetart (3.september 2013) [Internettfoto]. Tilgjengelig fra: https://www.flickr.com/photos/102815275@N07/989207 1314>[Hentet 22.oktober 2014]. (Munch, 1883) Munch, E. (1883) Skrik [Digitalisert maleri]. Tilgjengelig fra: <http://digitaltmuseum.no/things/skrik-maleri/NMK- B/NG.M.00939?query=munch+skrik&search_context=1& count=9&pos=5>[Hentet 22. oktober 2014]

Lyd/Film I teksten I referanselisten (Komponist el artist, Årstall) Komponist/Regissør, A.A. (Årstall) Tittel på komposisjon/film, utøver(e). Plateselskap. [Medium]. I sangen Stella vil Gud gi Stella hele verden om hun bare blir hos han, gir han varme og holder han tett inntil seg (Ida Maria, 2008). Ida Maria (2008) Fortress ’round my heart, Ida Maria Sivertsen. Waterfall records. [Lydopptak CD]. Filmen vant Gullpalmen i Cannes (Kechiche, 2014) Kechiche, A. (Regissør).2014.Blå er den varmeste fargen. Star Media Entertainment. [Film].

Eksempel Litteraturliste: Aasarød, A., & Kristofersen, M. (2014, mai/juni). Generasjon Spill. Plot Dokumentarmagasinet, ss. 63-80. Breiteig, B. (2000). Stockholm. I Surrogater (ss. 89- 105). Oslo: Aschehoug. Bårnes, V., & Løkse, M. (2011). Informasjonskompetanse. Kristiansand: Høyskoleforlaget. Eggem, T. (2012). Spis deg dum. Hentet oktober 21, 2014 fra Samtiden: http://www.samtiden.no/spis-deg-dum/ Kechiche, A. (Regissør). (2014). Blå er den varmeste fargen [Film]. NTNU. (2011, januar 28). Skrive oppgave. Hentet oktober 20, 2014 fra Viko: http://www.ntnu.no/viko/oppgave/ Tsui, B. (2014, juli/august). Den vakre stygge maten. Hentet oktober 21, 2014 fra Aftenposten Innsikt: http://www.aftenposteninnsikt.no/klimamilj/den-vakre-stygge-maten UiB. (2014, august 29). Kildebruk og referanser. Hentet oktober 20, 2014 fra Søk og skriv: http://sokogskriv.no/kildebruk-og-referanser/ Utlendingsdirektoratet. (2010, 2). Innvandring og flukt til Norge. Hentet oktober 21, 2014 fra Utlendingsdirektoratet : http://www.udi.no/globalassets/global/forskning-fou_i/annet/innvandring-og-flukt- til-norge-en-kunnskapsgjennomgang-1999-2009.pdf Vaagan, R. (2005). Bibliotekene og det flerkulturelle Norge. Hentet oktober 21, 2014 fra NB.no: http://www.nb.no/nbsok/nb/346d434a5984ad589d4b5a5fa66f40c4?index=8#0 Yousafzai, M. (2014). Jeg er Malala. Oslo: Cappelen Damm. Åkernes, H. L. (2014, oktober 20). Ha det kjekt uten alkohol. Hentet oktober 21, 2014 fra Bergens tidene: http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Har-det-kjekt-uten-alkohol-3223035.html

Test deg selv Hva er plagiat? Hva er forskjell mellom sitat og parafrase? Hva må refereres? Hvordan kalles en referanseliste også? Hvordan skal en referanseliste alltid sorteres? Lag din egen referanseliste av: Historieboken din, en krim fra Nesbø, novellen «Søsken» av Ingvild Rishøi og artikkelen om litteraturhenvisning på Wikipedia