Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kilder og kildebruk.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kilder og kildebruk."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kilder og kildebruk

2 Hva er en kilde? Opphavet/utspringet til noe – Ved kildehenvisning: Opphavet til kunnskapen man legger frem i for eksempel en artikkel. – Hvor kunnskapen kommer fra/hvem som har skrevet det og hvor en kan finne det.

3 Eksempler på kilder Nettsider Bøker Aviser Bilder Lydopptak Film

4 Pålitelige og upålitelige kilder
Leksikon og oppslagsbøker anses som pålitelige kilder På Internett finner vi mange upålitelige kilder - De sikreste sidene er fra universiteter, høyskoler og andre offentlige institusjoner. - Unngå private nettsider (for eksempel blogger) Vær kritisk! - Vurder innholdet - Sammenlign flere kilder for å se om de kommer med de samme opplysningene. - Finn ut hvem som står bak nettsidene. - Se på når teksten ble publisert.

5 Oppgi kildene du har brukt i teksten din
Et krav til eksamen Nettadresser og boktitler må komme tydelig frem i kildehenvisningen

6 Kildehenvisninger med Internett som kilde
Husk å kopiere hele linken til nettsiden du har hentet informasjon fra! - Hvordan det IKKE skal gjøres: Hvordan det SKAL gjøres: Selv om nettadressen kan være veldig lang, skal fremdeles alt kopieres og limes inn i kildehenvisningen. Dette gjør vi for at en enkelt skal komme inn på nøyaktig den samme nettsiden som har blitt brukt. Nedlastningsdato

7 Kildehenvisninger med bøker/aviser som kilder
Forfatter Tittel på bok/avis Utgivelsesdato/utgivelsesår Forlag

8 Opphavsrett Opphavsrett vil si at den som har laget et åndsverk har rett til å bestemme hvordan åndsverket skal brukes. Andre kan ikke bruke det fritt. Alt som lages av for eksempel tekster, bilder og musikk kalles åndsverk. Å kopiere noe fra ei bok eller et nettsted og samtidig levere det som sitt eget er ulovlig (plagiat). Det er det samme som å stjele (åndsverkloven). Kilde må oppgis! Det er lov å kopiere stoff fra nett og bøker til privat bruk.

9 Litteraturliste Forfatter Tittel Forlag År Blichfeldt, Kathinka og Tor Gunnar Heggem: Nye Kontekst Basisbok, Gyldendal 2014 Nettsted Tittel Nettadresse/link Store norske leksikon. Kilde – opphav: Hentet Dato Medielabben. Hvilke lover og regler må vi forholde oss til som medieprodusenter? Lokalisert på: Hentet

10 Oppgaver (i Basisbok) Les s. 72 – 78
Skriv ned tipsene til det å vurdere internettsider kritisk (s. 78) Gjør oppgave 1 s. 79

11 Senere skal vi øve på… å finne kilder på nett å være kildekritiske
å føre opp kilder på riktig måte i en kildeliste/litteraturliste


Laste ned ppt "Kilder og kildebruk."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google