Norsk økonomi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Kommunikasjonsdirektør FHL
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
VESTEN.
Nye muligheter for private oppmålingsfirma Bjarne Pedersen, siviløkonom NHH styreleder GeoLofoten AS.
ICG-konferansen september. Bærekraftig industriell utvikling Dag 1 Fremtiden for Landbasert industri Dag 2 Industrien i Grenland som fremtidens.
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
7 Demokrati.
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
8 Det politiske systemet i Norge
10Velstand og velferd.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Arbeidsliv og utdanning
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Oppgavehefte.
Kapitalisme uten vekst? Velferdskonferansen 2012 Oslo Roar Eilertsen De Facto.
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
14 Samarbeid over grenser
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1 Tariffprosessen EL & IT Forbundet har en bred og demokratisk prosess Klubb, fagforening og.
Arbeidslivet må organiseres
Kommunen som arbeidsgiver
Det norske velferdssamfunnet
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Tom Knudsen Regiondirektør NHO Hordaland
Professor Kjetil Storesletten, Universitetet i Oslo
Norwegian Ministry of Trade and Industry Et mindre og bedre statlig eierskap Statssekretær Oluf Ulseth Paretos kraftseminar 24. januar 2002.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Økonomi.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Samfunnskunnskap Emne 6: Arbeidsliv Vaksenopplæring i Vestnes Vinteren 2014.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Det norske velferdssamfunnet. Velferdssamfunnet En velferdsstat eller et velferdssamfunn, er en betegnelse på en stat som yter sine borgere en rekke grunnleggende.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Ulike visjoner for fremtiden …. ...men for å snakke om fremtiden, må man kjenne til fortiden...
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Avtalen/Hovedtariffavtalen ● En tariffavtale mellom et fagforbund og en arbeidsgiverorganisasjon omfatter: ● Lønn ● Arbeidstid ● ferie og andre forhold.
1 Sørmarka, juni 2009 VALGKAMP Fremskrittspartiet En kort gjennomgang av hovedmotstanderen.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Demokrati som styreform
Rekommunalisering eller en entreprise?
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Noreg har ei lang kyststripe- med rikeleg tilgang til fisk.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
SEKUNDÆRNÆRINGANE: Oljeindustri og oljeinntektene:
Ressursutnytting i Norge
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Den kalde krigen – hvem var fiender?
Svart arbeid – stjeler fra deg!
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Velferdsstaten Foto: Heidi Voss-Nilsen/Scanpix
Arbeiderpartiet - Høyre
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Utskrift av presentasjonen:

Norsk økonomi

Økonomi har med verdier å gjøre: Naturressurser: fiske, elver, fossefall, industri, olje Næringsveier: varer og tjenester som blir produsert → arbeidsplasser → inntekter → kjøpe varer og tjenester Hvordan vi organiserer samfunnet vårt: Skal samfunnet eller private stå for produksjon? Hvem skal eie gårder, gruver, bedrifter? Hvem ar ansvar for fattige, gamle, syke? Hva gjør samfunnet med arbeidsledigheten?

Våre viktigste næringsveier PRIMÆRNÆRINGENE: jordbruk, skogbruk, fiske SEKUNDÆRNÆRINGENE: bearbeider og videreforedler produktene fra primærnæringene og andre naturressurser (industri, bergverk, olje- og gassproduksjon, produksjon av elektrisk energi, bygg og anlegg) TERTIÆRNÆRINGENE produserer tjenester (offentlige tjenester; helsestell, undervisning og private tjenester; bankvesen og hoteller) Norsk næringsliv er i all hovedsak privateid, men staten har store eierinteresser i Statoil og Norsk Hydro

PRIMÆRNÆRINGENE FISKE: Det norske havområdet er 6 ganger større enn det norske fastlandet. Det gir store muligheter, og innebærer et stort ansvar: Utnytte fiskeressursene fornuftig → rik næring også i framtida Vekst i oppdrett av laks og andre arter Tang og skjell dyrkes og bearbeides Sjømat som eksportvare kan forventes å øke

PRIMÆRNÆRINGENE JORDBRUK OG SKOGBRUK er en av de viktigste næringene Småbedriftene betyr mye for verdiskapningen og sysselsettingen i landet Er avgjørende for å opprettholde bosettingen mange steder i landet. Dette har i sin tur betydning for turistnæringen Jordbruket gir oss gode, ferske råvarer som slipper lang transport. Kvaliteten på matvarer har fått mye oppmerksomhet i de senere årene fordi mange matvarer blir tilsatt stoffer som vi ikke kjenner langtidsvirkningen av

SEKUNDÆRNÆRINGENE OLJEINDUSTRI: er kanskje den viktigste næringsveien i Norge I starten dominerte utenlandske selskaper utbyggingen av olje- og gassfeltene Statoil opprettet i 1972 – et av de største selskapene i landet Norge har 0,9% av verdens olje- og gassressurser (2005), størst er den arabiske verden med 63% Prioritert oppgave: utvikle og forbedre boreriggene slik at de kan klare å hente mer olje fra de eksisterende brønnene

sekundærnæringene OLJEINNTEKTENE: Forventet at oljeinntektene avtar, derfor har Stortinget opprettet et fond: Statens petroleumsfond som skal sikre inntektene når oljen er slutt. Handlingsregelen innebærer at regjeringen kan bruke 4% av fondet årlig slik at noe av oljeinntektene tilfaller dagen befolkning INDUSTRI: Viktig at industrien i Norge blir modernisert og videreutviklet slik at den er konkurransedyktig

tertiærnæringene SERVICE- OG TJENESTER: har vokst sterkt de senere årene; informasjonsteknologi og markedsføring OFFENTLIG SEKTOR: Offentlig tjenesteyting : stat og kommune yter tjenester som vi betaler gjennom skatt (sykehus, skoler mm) Finnes også offentlige tjenester vi betaler for (barnehage, togbilletter mm) PRIVAT SEKTOR: Bedrifter som sysselsetter flest personer (butikk, bank, lege, tannlege, frisør mm)

Økonomiske systemer LIBERALISME: er et økonomisk system som går ut på at hvert menneske skal ha størst mulig politisk og økonomisk frihet uten innblanding fra staten. Markedsøkonomi: et økonomisk system der markedet bestemmer. Loven om tilbud og etterspørsel bestemmer prisen på en vare Staten er passiv i markedsøkonomi. Derfor lar staten være å gripe inn i økonomien for å løse problemer som arbeidsløshet, fattigdom og miljøødeleggelser. Men staten trengs for å opprett ro og orden ved å ha lover, slik at det er en rettsstat. Dvs at domstolene må være uavhengige, slik at de kan sikre innbyggerne mot overgrep fra myndighetene.

Økonomiske systemer PLANØKONOMI: (utviklet av Karl Marx – tysk filosof 1818-1883): Staten er svært aktiv og viktig fordi det er staten som planlegger og styrer den økonomiske virksomheten. Jorda skal drives i fellesskap Staten fastsetter priser og lønninger, eier de fleste bedrifter og bestemmer hva og hvor mye som skal produseres. Kommunismen er en ideologi som bygger på prinsippet om samfunnets ressurser er felleseie Motvekt til liberalismen: Den aktive staten skal sikre sysselsetting bl.a ved å sette i gang offentlige arbeider. Sikre skoletilbud, ansvar for helsevesen, trygder og pensjon. Forutsetning: bidra til fellesskapet ved å bl.a betale skatt

Økonomiske systemer i norge Historien, kulturtradisjoner og økonomiske forhold har betydning for hvilke politiske ideologier som får gjennomslag i landet. Dette har betydning for styreform og samfunnsøkonomisk system BLANDINGSØKONOMI: blanding mellom markedsøkonomi og planøkonomi. Det innebærer; de fleste bedrifter er privateid, men den norske stat er medeier bl.a. Statoil og Norsk Hydro. Bedriftene bestemmer hva de produserer, men prisen er avhengig av om de får solgt varen.

Den norske velferdsstaten Den norske velferdsstaten får inntektene sine gjennom skatter og avgifter Staten styrer økonomien til en viss grad gjennom trygdeordningene til eldre, syke og vanskeligstilte, statsstøtte til f.eks jordbruk for å sikre produksjon og bosetting, og billigere strøm og skattelette til industrien. Staten griper inn og fordeler velstanden for å opprettholde velferdsstaten Privatisering: stat og kommune skal eie mindre og ha mindre ansvar, mens private skal eie mer og ha mer ansvar. Eks.: NRK - lisensbetaling. TV2 finansieres gjennom reklame. Private skoler har krav på 80% statlig økonomisk støtte, mange mener at det svekker det offentlige skoletilbudet. Private sykehus - eldreomsorg/hjemmehjelper overlatt til private bedrifter

Arbeid – en menneskerett Er fastslått gjennom grunnloven og FN´s menneskerettighetserklæring 2005: 1/3 av arbeidsføre innen privat sektor 1/3 innen offentlig sektor 1/3 mottar trygd

Avtaler i arbeidslivet Hovedavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som sier noe om: Lønn og arbeidsforhold og lov til å streike Organisasjoner innen arbeidsgiverne: NHO Organisasjoner innen arbeidstakerne: LO Ved arbeidskonflikt → streik → mekling hos riksmeklingsmannen → uravstemning (si ja eller nei til forslaget fra riksmeglingsmannen), event. Tvungen voldgift som betyr at streiken avblåses og partene må godta forslaget fra riksmeklingsmannen Noen ganger stenger arbeidsgiverne de ansatte ute av bedriften. Det kalles lockout Norge har ingen nasjonal minstelønn, noe som har ført til uverdig behandling av utenlandske arbeidere