Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SEKUNDÆRNÆRINGANE: Oljeindustri og oljeinntektene:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SEKUNDÆRNÆRINGANE: Oljeindustri og oljeinntektene:"— Utskrift av presentasjonen:

1 SEKUNDÆRNÆRINGANE: Oljeindustri og oljeinntektene:
Oljen ( det svarte gullet) er den viktigaste næringsvegen i Noreg – og har vore det i mange år. Statoil – staten sitt eige oljeselskap. Noreg har om lag 0,9 % av olje- og gassressursane i verda- medan 63 % av ressursane finst i den arabiske verda.

2 Sekundærnæringane: Oljenæringa arbeider heile tida med å kunne utnytte betre både teknologien og oljeinstallasjonane – og på den måten kunne utnytte oljeførekomstane betre. Statoil – den norske stat sitt eige oljeselskap. Tryggleikstiltak for dei tilsette og miljøomsyn er også viktige fokusområde for oljenæringa. Oljedirektoratets basisestimat for totale oppdagede og uoppdagede petroleumsressurser på norsk kontinentalsokkel er om lag 14,2 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.). Av dette er 6,6 milliarder, eller 47 prosent, solgt og levert. Kjelde: Det forventes at 7,6 milliarder Sm3 o.e. gjenstår å produsere. Av dette er 4,7 milliarder er påviste ressurser. Estimatet for uoppdagede ressurser er 2,9 milliarder Sm3 o.e. Uoppdagede ressurser utgjør om lag 38 prosent av totale gjenværende ressurser ( Norsk petroleum- nettside)

3 Oljeinntektene: Noreg har hatt enorme inntekter på olje- og gassutvinninga. Statens petroleumsfond ( oljefondet) – ein stor del av oljeinntektene blir sett av i dette fondet – det skal sikre framtidige generasjonar inntekter frå oljeverksemda. I mars Oljefondet var på over 7000 milliardar kroner.

4 Industri Vidareforedling av produkt frå primærnæringane – t.d Tine meieri som produserer mjølk- og osteprodukt. Fabrikkar som produserer flymotorar til flyindustrien. Det er viktig for Noreg å utvikle og modernisere eit allsidig og variert næringsliv – vi må ha noko å leve av når oljen tek slutt. Industrien må vere konkurransedyktig – kunne konkurrere mot utanlandsk industri – utvikle produkt som kan konkurrere både i pris og kvalitet. Her på Sunnmøre har særleg skips-industrien og møbelindustrien vore svært viktig for sysselsetjing og verdiskaping.

5 Tertiærnæringane Service og tenester:
Tertiærnæringane produserer tenester av ulike slag – og er den næringa som har vakse sterkast dei siste 20 åra. Vi skil mellom offentlege og private tenester. I det offentlege blir det produsert tenester som langt på veg er gratis for deg som brukar, t.d om du er pasient på eit sjukehus eller elev ved ein skule – dette er døme på offentleg tenesteyting. Men det finst og offentlege tenester som vi betalar for; barnehageplass og bussbillettar.

6 Tertiærnæringane Privat sektor:
Det er private tenesteytande verksemder som sysselset flest personar – t.d tilsette i butikkar. Du nyttar private tenester når du handlar i butikken, når du dreg bankkortet ditt, er med frisøren. Dette er tenester du må betale for. Men også innanfor helse/ tannhelse finn vi private aktørar – og då må du betale for dei tenestene du mottek - t.d må du betale når du går til tannlegen etter at du har fylt 20 år.


Laste ned ppt "SEKUNDÆRNÆRINGANE: Oljeindustri og oljeinntektene:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google