PERSPEKTIVER PÅ SAMHANDLING OG INKLUDERING I PRAKSIS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Barnehagen som lærings- og danningsarena
Fra tegning til fortelling
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
Samhandling.
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
«På lag med familien» En fokusgruppeundersøkelse om helsesøsters arbeid med overvekt blant barn Gerd Olaug Kallevik Presentasjon: Gerd Olaug Kallevik,
Tvedestrand og Åmli Videregående Skole
Inkludering i skole og fritid – en utfordring
HABILITERINGSLØPET Utskriving Oppfølging Rapporter
GAMVIK SKOLE.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Xped-prosjektorientert undervisning Terje Samuelsen, Børre Stenseth, Håkon Tolsby Avdeling for Informasjonsteknologi Konferanse for IR og IT 2012 Innledning.
De minste barna i barnehagen
1. Innledende påstander om organisasjoner
Erfaringer med etablering av kommunalt øyeblikkelig hjelp døgntilbud
Samhandlingsarena Aker Styringsgruppe Oslo kommune.
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
NAV Hjelpemiddelsentral Oppland
Min Hobby … … KLATRING!.
Hva er en artikkel?.
Kommentarer til rapportene «En av flokken?» og «Langt igjen?» v. Pia Paulsrud, Utdanningsdirektoratet.
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Høstseminar avd Buskerud FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Dagseminar tillitsvalgte i Aust-Agder FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
Ny rammeplan for barnehagen
Studietur New Zealand LEDELSE: Voksne skal lede seg selv og barna Gi barna trening i å lede seg selv og andre. Egenledelse. De voksne støtter det positive.
Kapittel 10 På treningssenteret.
Sett inn nok på riktig plass.
Elektronisk pasientjournal
Utestengning - den største trusselen mot menneskers helse Russeminar – Komité for helse og sosial 22. januar 2008 Anne Loennechen Leder Strax-huset, Bergen.
Samhandling og ideell virksomhet
Ett skritt foran 4 © Iréne Johansson 1 Kursmøte 6Adverb Adverb.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Perspektiver på inkludering i praksis
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
MARKUS KG ► Markus KG har vært vennen min siden barnehagen. ► Vi lekte mye sammen hver dag. ► Etter barnehagen pleide jeg og være med han hjem og leke.
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Lek og Læring i barnehagen
Arendal kommune mottar den nasjonale innovasjonsprisen 2014 Med hjerte for Arendal ett av prosjektene.
Fritid med Bistand.
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Drop-In metoden i skolen
Drop-In metoden på sykehusskole / rehabiliteringsinstitusjon
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Margareth Brødholt HVORDAN BLIR ELDRE MED PSYKISK LIDELSE, RUSMIDDELAVHENGIGHET OG OFTE DEMENS IVARETATT PÅ SYKEHJEM? - Resultater.
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
Responsferdigheter & Kartlegging
Om å forstå ungdom.
Månedsplan for Froskene Mai 2015
Sosialkonstruktivisme
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
Samhandlingsreformen og ledelsesutfordringer Januar 2009.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Sosial kompetanse. Ferdigheter og villighet til å løse en konkret oppgave En kompetanse vi trenger for å fungere godt sammen med andre –Kompetansen viser.
1 Samhandlingsseminar Innledning om kostnadsflyt.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Utruste til et godt liv gjennom trygghet, kunnskap og humør
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
hvordan kan det gjennomføres?
God samhandling barn og unge Et nasjonalt prosjekt for å bedre samhandlingen innad i kommunen, og mellom kommuner og helseforetak.
Roller og forventninger
Nord hordaland «Framtidens» barnehage – en organisasjon i endring!
Siste året i barnehagen
Skolebasert kompetanseutvikling Klasseledelse
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Modige Boyna.
Utskrift av presentasjonen:

PERSPEKTIVER PÅ SAMHANDLING OG INKLUDERING I PRAKSIS

Samhandling -diagnose Skolen: kunnskap -> tiltak – Drop-In prosjektene Sykehus/rehabilitering: diagnose -> trening – Drop-In prosjektene Barnehagen: kunnskap -> tiltak/trening – Barnehageprosjektet Samhandling: behov? funksjon ? deltagelse? Hva skal til for å samhandle ut fra aktivitet og deltagelse?

Beskrivelser av et barn Veldig aktiv, veldig sosial, han er veldig motorisk flink, han er over alt, veldig humor, elsker å leke med andre barn. Han har et hørselsproblem, ellers er han veldig lett å ha med å gjøre og veldig sosial og kontaktsøkende - så ja, elsker å være i sentrum (mor). Ja, han tar jo ikke fem øre for å være ute å leke og klatre og han utfordrer seg selv kanskje litt for mye. Så det er sant, han er ikke forsiktig sånn som veldig mange er med Downs, som på en måte ikke tør, det er mye de ikke tør, men han tør mer enn han burde kanskje (styreren). For motorisk sett så var han mye flinkere enn veldig mange andre barn med Downs (helsesøster). ( Fra et NFR prosjekt i regi av Agderforskning og UiA)

FORVENTNINGER Ulike forventninger stigmatiserer – Drop-In prosjektene, Klaras-prosjektet Ulike forventninger begrenser – Barnehageprosjektet, Elevdeltagelse, Klaras Organisasjoner gir betingelser for å utvikle seg som organisasjonsdeltager

Inkludering og plassering Inkludering avhenger både av person og organisasjon Inkludering – plassering Hvordan finner man sin plass? – Ser etter hva andre gjør for å finne ut hva som forventes – Sammenligner seg selv med andre – lik/forskjellig – Avhengig av like forventninger for å finne sin plass og utvikle seg som organisasjonsdeltager

SAMMENLIGNING Sosial sammenligning Ulike perspektiver på barnet Barnet i gruppen – barnehagen Barnet i klassen - skolen Barnet i behandling - sykehuset Barnet på rehabilitering –spesialisthelsetjenesten = ulike perspektiver på barnet som deltager

Inkludering og samhandling Handling: – Metoder for å holde fokus, sammenligning og forventninger – Samhandling: Felles metoder Felles fokus: – Like forventinger – gi støtte – Sammenligne med andre i samme organisasjon/gruppe Felles mål: Støtte utviklingen som organisasjonsdeltager Aktiv og deltagende