ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Kongsvinger kommune ønsker velkommen til møte for oppstart av Energi- og Klimaplan for Kongsvinger 13. august.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foto: Helén Eliassen Sentrumsutvikling – samarbeid med næringslivet Kathrine Strømmen Koordinator møte Framtidens byer 25.august
Advertisements

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Energi- og klimagassregnskap Vestregionen
Strategisk næringsplan Planrullering 2014
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Den ideelle kommunesammenslåing
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
Biogasskonferanse i Østfold, 23.mai 2013 Satsninger i kommunene Eidsberg kommune v/ varaordfører Maren Hersleth Holsen.
Energirådet Internasjonalisering av energibransjen 25. februar: Arbeidsgruppe nedsatt av Energirådet på Olje- og energiministerens initiativ:
Møte i fylkesberedskapsrådet den , Saltstraumen
Planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel i Trysil kommune Plan- og bygningslovkonferansen 2006 Scandic Hotel, Hamar
Oslo kommune Energigjenvinningsetaten
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Planstrategi som nytt verktøy
Regionalt kompetansesenter odontologi M-N Presentasjon Fylkesutvalget
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
Kommuneplan for Drammen –”Bærekraft skal være et grunnleggende prinsipp når bysamfunnet utvikles. Fortsatt vekst i Drammen møter utfordringer.
Miljøvennlig innkjøp – erfaringer Joakim Sveli – Inspiria 7.nov
Plan og miljø Energi- og klimaplan for Bærum kommune utkast januar 2009 seminar om ny plan- og bygningslov februar 2009.
Landbruk og Avfall BIOGASS det viktigste tiltaket! Bellonas energiforum 18. Mars 2010 Tone Knudsen.
1 Rusmiddelpolitisk handlingsplan Presentasjon ved Kristin Langtjernet tlf
”Be The Change You Want To
KOMMUNEPLANLEGGING OG BIOENERGI. ET EKSEMPEL FRA HAMAR KOMMUNE Plan- og utviklingsavdelingen.
Arbeid med klima- og energiplan Overhalla kommune Fylkesmannens miljøvernkonferanse mars Positiv, frisk og framsynt.
Framtidens byer Status og Handlingsprogrammet For Framtidens byer Formannskapet Tone Skau Jonassen.
Aktørenes roller i planprosessene
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Handlingsprogrammet. Intensjonsavtalen Bidra til å redusere energibruken i eksisterende og ny boligbebyggelse, næringsbygg og offentlige bygg gjennom.
Prosess skolestruktur Handlingsprogrammet Vedtaket: For fortsatt å kunne ha skoler med høy kvalitet i en virkelighet med mindre økonomiske.
Arbeidsmøte: Mål, tiltak og effekt Fellessamling Grønne energikommuner og Livskraftige kommuner.
Miljø og klimaarbeid i Troms fylkeskommune Interne muligheter
Ny klima og energistrategi i Troms
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Prosjektperiode august 2008-august 2011 Prosjektleder: Mette Smedstad, KS Bedre samordning av tjenester for utsatte barn og unge Utviklingsarbeid i regi.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL 28. februar 2008 Berit Hakkebo.
Title slid. PRESENTASJON AGENDA 1.Målsetninger i klima- og energiarbeidet i kommunen 1.Hovedmål 2.Delmål 2.Tiltak for å sikre oppfølging av planen 3.Statusoppdatering.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Arkitektenes hus, Oslo BIOenergi – viktig for fremtidens fornybare energisystem Hrefna Johannesdottir Energigården – Senter for bioenergi.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Kommunedelplan for kulturminner i Randaberg Samarbeid om Kommunedelplan for kulturminner i Randaberg kommune.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Lena Ringsbu Stokke Rådgiver med ansvar for kommunal sektor Stiftelsen Miljøfyrtårn
Energi- og klimaplan Odd Svein Hjertø. Organisering Styringsgruppe - STH utvalget som består av ordførere og rådmenn Arbeidsgruppe - Adm. og økonomisk.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
Kommunal planstrategi
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Prosjekt: Strategi KIL Prosjekteier: Jon Erik Ofstad
Kommunemøter RPBA - om RTP
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Internkontroll Pilotnettverk
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Klimaveikart Agder Presentasjon for kommuner og regionråd
Kommuneplanens arealdel
Lokal Energiutredning
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
Klimakur 2020: Faggruppen for klimatiltak 2020
Orientering/Status kommunesammenslåing, 237 dager igjen
Utskrift av presentasjonen:

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Kongsvinger kommune ønsker velkommen til møte for oppstart av Energi- og Klimaplan for Kongsvinger 13. august Velkommen v/ Erik Dahl, kommunalsjef Samfunn 2.Presentasjon deltagere 3.Opplegget med Energi- og Klimaplan v/ Martin Almqvist, rådgiver samfunn 4.Bioenergi – status og muligheter v/Ola Rostad, daglig leder Tretorget 5.Innspill viktige og vesentlig spørsmål i Energi- og Klimaplanen 6.Hva ønsker vi å oppnå med denne planen: Energimessige besparelser Økonomiske besparelser Gi informasjon Involvering Holdningsendringer Målsetting og handlingsplan/tiltak for bedret energibruk og bidra til klimaforbedringer 7.Styringsdokument som del av Kommuneplanen

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE 1.Kongsvinger kommune skal utarbeide en Energi- og Klimaplan som vil få status som en kommunedelplan/temaplan. 2.Energi- og Klimaplanen skal synliggjøre og konkretisere muligheter Kongsvinger kommune har for å oppnå en mer miljøvennlig energibruk. 3.Planen skal belyse forhold til områder som har relevans for energibruk og klimagassutslipp:  Energibruk i ulike sektorer  Tilgang på lokale/fornybare energiressurser  Vurdering av framtidige energi- og klimaløsninger  Utslipp av klimagasser fra ulike sektorer –Luftkvalitet  Tiltaks- og handlingsplan 4.Det skal settes minimumsmål for redusert energibruk ( 10 %) i kommunal bygningsmasse og evt. mål for klimagassutslipp (CO2), fra hele kommunen. 5.Planen skal ha en tidshorisont på min. 5 år. 6.Arbeidet med planen skal omfatte en systematisk innsamling og bearbeiding av informasjon, samt en felles vurdering av mål og tiltak for framtidige energi- og klimaløsninger.

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Målsetting: Et omforent beslutningsgrunnlag og verktøy, for samordning av tiltak for redusert energiforbruk og redusert utslipp av klimagasser. Aktører  Kommunen som forvalter, planlegger, eier, kunnskapsformidler og pådriver  Nettselskapene med ansvar for overføring av kraft  Frittstående, statlige og private energiselskaper  Markedet, en sammensetning av ulike energibrukere og tilbydere av produkter og tjenester Andre viktige sektorer når det gjelder utslipp av klimagasser: –Transportsektoren –Prosessindustrien –Landbruket

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Resultatmål: Energi- og Klimaplan med handlingsplan, politisk viljeserklæring og en forankring i kommunens sektorovergripende planmyndighet Effekter av en Energi- og Klimaplan for Kongsvinger: Redusert energiforbruk i:  Kommunale/offentlige bygg  Forretningsbygg og institusjoner  Boliger og blokkleiligheter  Industri og næringsliv generelt  Landbruk Redusert utslipp av klimagasser:  Stasjonære utslipp og avfall  Transportsektoren  Prosessindustrien  Landbruk Økt sysselsetting innen biomassefremstilling og levering Økt forståelse og oppfølging av Energi- og Klimatemaet

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Struktur og innhold i planen: 1.Faktagrunnlag og fremskrivinger  Rammebetingelser ved energiplanlegging  Status for energibruk og relaterte klimautslipp –Stasjonært energiforbruk i kommunen Elektrisitet Alle energibærere –Energiforbruk etter sektorer og energibærere Primærnæringen Tjenesteytingen Mobilt energibruk Ressurskartlegging Energiproduksjon Distribusjonssystem Luftkvalitet Fremtidig utvikling, fremskrivinger og scenarieutvikling 2.Tiltaksplanlegging og gjennomføring Hovedmålsettinger Gjennomføringsplan/handlingsplan

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE PROSJEKTORGANISERING Formannskapet Politisk styringsgruppe Rådmann Prosjektansvarlig Prosjektleder Referansegruppe Industri/eiendom Ekstern prosjektstøtteIntern arbeidsgruppe Samarbeidsparter Datasamling Energi- og klimaplan m/handlingsplan og tiltak Analyser Rapport Kommuneplan Prosess Innspill/informasjon Forslag til tiltak Plandokument

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Framdriftsplan Våren NovemberDesemberJanuarFebruar Oppstart og forberedelser Innhentet anbud Oppstart innhenting av informasjon X Levering informasjon og analyser Utarbeide planforslag I Høring Utarbeide Planforslag II Vedtak i kommunestyret X

ENERGI- OG KLIMAPLAN KONGSVINGER KOMMUNE Innspill: Viktige og vesentlig spørsmål Utfordringer Deltagelse i referansegruppe eller i samarbeidsgruppe