Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NOFA 2011 Tonje Hilde Giæver Bård Ketil Engen Leikny Øgrim
Advertisements

Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
- og noen norskblogger. Fra bloggen Dette likte jeg. Bildene. Ordspillene. Fortellinga fra din barndoms.
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
Pedagogikk 102 Våren 2008 Arbeidskrav og vurdering.
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Læringsstrategier ved Kjersti Silseth.
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Høgskolen i Oslo IKT – kommende utfordringer Hvilke utfordringer står vi overfor i neste studieår for å styrke integreringen av pedagogisk bruk av IKT.
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Praksislærermøte GLSM-praksis
Seminar fagartikkel Pedagogikk uke 1 AU1.
Svend Andreas Horgen Avdeling for Informatikk og e-Læring (AITeL)
Hva er viktig i Emnebeskrivelsen? BYG 1271 F – Materiallære
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) i utdanning og institusjon Nye førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning og internasjonale.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
CASE VÅRE ELEVER: Umotiverte elever Dårlige lese- og skriveferdigheter
Hvordan leser ungdom nettaviser?
Avdeling for sosionomutdanning
Normprosjektet: utvikling av skriveoppgaver og strategier for vurdering: våren 2012 Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap, Universitetet i Oslo.
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
Trinn 2 Skrive mye i alle fag på fagets premisser og bruke skriving i kunnskapstilegnelsen.
Stein Dankert Kolstø, IPP Integrering av teori og praksis: Hvilke muligheter kan IKT-verktøy by på? Stein Dankert 30. November 2001.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Integrering av IKT i allmennlærerutdanning (uten PLUTO) Leikny Øgrim og Vibeke Bjarnø Haustseminar Stord
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Nye allmenn- og førskolelærerstudenter ved Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Introduksjon til Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) Bachelorstudium - faglærerutdanning for tospråklige lærere Avdeling for.
Responsskriving (Samskriving – Prosessorientert skriving)
OTH prosjektet Inger Langseth Program for Lærerutdannning Inger Dolmset Moan Åfjord videregående skole.
Valg og vurdering av elektroniske læremidler i matematikk A05 – våren 2007 Lærermanus Et samarbeid mellom matematikkseksjonen, praksisskolene/øvingslærerne.
Bruk av IKT i undervisningen Innlegg på fakultetets undervisningsdag Stein Dankert Kolstø, IPP.
Workshop Wiki/ Blogg Wiki. Hva er en wiki? wiki betyr fort, rask, hurtig, hastig (Hawaii) et personlig publiseringsverktøy gratis, åpent for.
Bjørn Overland Dialogen betydning i kvalitetsvurdering Nasjonal konferanse for kvalitetsvurdering Hafjell: 15 – 16 januar 2009.
Oppsummering av holdningsundersøkelse om digital post til innbyggerne
Mer praksis – bedre lærere?
IKT som verktøy i lærerutdanningen Gevinster og utfordringer Eli Kari Høihilder Høgskolen i Vestfold KVALITETSVURDERING FOR LÆRING OG UTVIKLING Hafjell,
Åpne læringsmiljøer- kunnskapskonstruksjon mellom verktøy, elever og lærere. Resultater fra LAVA Læring Ingvill Rasmussen, InterMedia, UiO.
Høgskolen i Oslo Den digitale hverdagen – fagdag for de uavhengige forlagene Valg og vurdering av digitale læringsressurser Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen,
Høgskolen i Oslo Eksempler på Fronterbruk integrert i faglige prosesser Personalmøte, tilsatte på Internasjonale studier, Avdeling LUI Vibeke.
Responsskriving (Samskriving – Prosessorientert skriving) Vibeke Bjarnø IT-seksjonen, Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Oslo A04 - Høst 2004.
Høgskolen i Oslo Integrering av IKT i lærerutdanningen (S1C) 1) Utfordringer og ideer om videreføring og utvikling i arbeidet med ny grunnskolelærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Arbeidsseminar Utdanningsforbundet: Digitale læremidler og læringssyn Behov for nasjonalt trykk og bevisste handlinger i barnehage og.
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen Avdeling for lærerutdanning.
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
Høgskolen i Oslo Samling 1: Norgesuniversitetets mentorordning for lærerutdanning Hvordan jobbes det med IKT i undervisning ved LUI, HiO? Allmennlærerutdanninga.
Basisgrupper en nær professoren-opplevelse Knut Kaasen Nordisk institutt for sjørett Det juridiske fakultet Knut Kaasen 1.
Innlegg på fagdag for øvingslærere
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: IKT integrert i allmennlærerutdanninga IKT’s rolle i lærerutdanningen, og spesifikt om IKT-faget Studiebesøk fra Göteborg.
Høgskolen i Oslo Digitale mapper Profiler fordypningsgruppe 4.februar 2008 Vibeke Bjarnø og Eva Michaelsen Avdeling for lærerutdanning.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet LUT Mattias Øhra 2008.
IKT i læring - Verdensveven Samling 2 23.september.
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT ). Hensikten med Ny Lærerutdanning på Ungdomstrinnet ( LUT ) Utvikle den faglig kompetente læreren. Utvikle den.
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Norskfaget i møte med generasjon.com Audhild Nedberg og Kari-Anne Sæther UiT.
Den energiske læreren Vil du bli noe stort? En lærer har stor påvirkning på andres liv. Som lærer kan du gi barn og unge de beste forutsetninger for å.
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Studieleder Vibeke Bjarnø Fagansvarlig Aina Fossum
Spørsmål til diskusjon Leselyst- en bok for alle
Lærerutdanning på ungdomstrinnet ( LUT )
Fordypningsoppgave Håkon Swensen 5. mars 2014
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
LESEUTVIKLINGSSKJEMA ET KVALITETSSYSTEM FOR LÆRER OG ELEV
Utskrift av presentasjonen:

Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier

Disposisjon Innledning og bakgrunn Teoretisk forankring Metode og empiri Resultater og diskusjon Oppsummering

Innledning og bakgrunn [Bokblogg|Opplegg]BokbloggOpplegg A) Bokblogg - Omtaler av skjønnlitterære bøker for barn lEt antall skjønnlitterære bøker for barn inngår i studiets pensum. lOppgave: skriv inn fem bokomtaler som innlegg ("posts”) på bloggen etter kriterier diskutert i klassen.

Inspirasjon: Frydenlund bokbase

Utprøving: Pilot

B) Bokwiki - Omtaler av lærebøker og sakprosa for barn [Bokwiki]Bokwiki lEt antall sakprosa- og lærebøker for barn er pensum i studiet lOppgave: Legg inn bokomtaler på wikien av to sakprosabøker (”faktabøker”) og tre lærebøker. Opprett ny side for hver av dine bokomtaler.

Teoretisk forankring Praksisfellesskap og læring gjennom handling og refleksjon (Lave & Wenger 2003, Dewey ) Åpen kommunikasjon og delingskultur (Hoem 2009) New literacy studies (Barton 2007) Remediering (Bolter & Grusin 2002) [Visuell thesaurus]Visuell thesaurus

Metode og empiri Spørreskjema Observasjon av bokblogg og –wiki Senere: Tekststudier Senere: Intervjuer

Studentenes IKT-ferdigheter ved studiestart Oppfatter seg som IKT-kompetente: –Bruker mye: tekstbehandling, nettsøk og LMS –Få brukt multimedia som lydopptak, digitale fortellinger m.m –Svært liten eller ingen erfaring med web 2.0: »84,4% har aldri brukt et bloggverktøy »93,3% har aldri brukt et wikiverktøy

Hvilken nytte ser studentene av blogg til å dele kunnskap om nyere skjønnlitterære bøker? 59,4% 15,6% 25%

Hvilke nytte ser studentene av kunnskapsdeling og muligheten til diskusjon på en wiki? 25% 18,8% 56,3%

Bruker du eller har du tenkt å bruke blogg med egne elever? 25% 59,4% 15,6%

Har bruk av teknologi som blogg og wiki stimulert din egen tekstproduksjon og samhandling om tekster sammenlignet med slik aktivitet i tidligere studier? 9,4% 18,8% 43,8% 28,1%

Foretrekker blogg eller wiki 50% av studentene foretrekker blogg i arbeid med skjønnlitterære tekster for barn o Mer oversiktlig, enklere å ha kontroll, enklere for barn å finne fram på en blogg, ha et privat klasserom kostnadsfritt 12,5% av studentene foretrekker wiki o Mer oversiktlig, enklere å finne fram, liker måten en kan merke ord og søke opp 37,5% av studentene sier det ikke er noen forskjell

Andre bruksområder 14 av studentene svarte at de så andre bruksområder, noen eksempler: ”Det er en måte for elevene å gi tilbakemeldinger på, til å stille spørsmål og til å lære hverandre ting. ” ”Lære elevene om nettvettreglene!” ”Deling av kunnskap i for eksempel naturfaglige eller samfunnsfaglige emner. Elevene har masse kunnskap her, og kan på denne måten dele med hverandre.” ”Jeg ser at man kan bruke denne typen teknologi i prosjekt arbeid med eldre elever hvor de kan lage en side for sitt tema og jobbe der.”

”Dele tekster, gi elevrespons på egne tekster” ”Elevene kan legge ut fagtekster i naturfag, samfunnsfag eller RLE. F.eks. referat eller bearbeidelser av forsøk i naturfag.” ”Man kan for eksempel lage en oppskriftsblogg. Her kan alle oppskriftene vi bruker i mat og helse legges ut. I tillegg kan elevene legge ut sine favorittoppskrifter.” ”Prosessorientert skriving” ”Nyttig å få/gi tilbakemeldinger til elever på en annen måte. Nyttig for elevene å kunne gi hverandre tilbakemeldinger. Flott i forhold til prosessorientert skriving ved at de stadig kan redigere egne innlegg”

Prosjektets målsettinger på lengre sikt l Øke studentenes kunnskap om nyere barne- og ungdomslitteratur l Øke studentenes kompetanse i å formidle litteratur for barn og ungdom l Øke integreringen av IKT i undervisningen i lærerutdanningen l Øke studentens kompetanse i å integrere IKT i egen praksis og framtidig undervisning. l Øke faglæreres, studenters og øvingslæreres beredskap for å holde seg oppdatert på den digitale arena l Legge til rette for tettere samarbeid med studentenes praksisskoler om litteraturarbeid