E-demokrati muligheter og realiteter Paneldebatt mellom nordiske IT ministere Reykjavik 26. august 2004 Morten Øgård Institutt for statsvitenskap Høgskolen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Advertisements

Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Fra ord til liv Mars 2011.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
10. Presenting Page Elements Presentere sideinformasjon.
Nordisk tilsynskonferanse
NVU – aktører De som presenteres her er: •HiA •HiB •HiNT •HiST •UiS.
Steinkjer, Frosta, Levanger, Verdal, Stjørdal, Malvik og Trondheim, STFK, NTFK Det Digitale Trøndelag –II (DDT-II)
Regional utvikling i Sør-Trønderske kommuner ved hjelp av IKT: Sør-Trøndelag fylkeskommunes rolle som regional utviklingsaktør innen fagfeltet IKT Prosjektoppgave.
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN (program- og emneansvarlig)
Hva mer enn e-valg? – Om forholdet til e-demokrati og e-forvaltning Dag Wiese Schartum.
E-demokrati Lasse Berntzen Høgskolen i Vestfold. Demokrati i forfall?  Kommunevalget ,8 %  Fylkestingsvalget ,1%.  Trenden forsterkes.
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Kunnskapsbasert praksis (KBP) litt om trinnene…….
Elektronisk forvaltning og jus Dag Wiese Schartum, AFIN.
Rammer for IKT-bruk i forvaltningen Dag Wiese Schartum, AFIN.
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
Kommunestyremøte Levanger 21. mai 2008 Jan Arve Strand NAV Partnerskap.
Første kveld folkevalgtopplæring 2012 Bydelspolitikere.
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Økt satsing på felles markedstiltak? Trond Davidsen, 2. mars 2006.
Bokpresentasjon Oslo.
Felteksperiment - OU. Eksperiment Test av en teori, dvs. test av noe som foreligger forut for eksperimentet. Eksperimentet blir dermed styrt av teorien.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Digital plandialog i 12-kommunesamarbeidet i Vestfold Prosjektleder Jon Arne Trollvik Hva er problemet? Hva er digital plandialog?
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Nordnorsk Kompetansesenter-Rus
1 Tom Refsum Aatlo Kommunal- og regionaldepartementet Valgforum, Trondheim mars 2010 Forsøk med nedsatt stemmerettsalder.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F Utviklet av IT-seksjonen, LU.
ROTARYS OMDØMME MØTER MEDIA
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Foreldreutvalget for grunnskolen i Levanger ( FGIL ) * FGIL er valgt for å være et koordinerende og felles ledd for alle Foreldre arbeidsutvalgene (FAU`ene)
ETABLERING AV LOKALT SN-FORUM/GRUPPE. Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening Mål for første møte Bli enig om: Å sammen ta initiativ til lokal SN-forum.
Kvalitetssikring ved Høgskolen i Østfold. 2 Innledning Kvalitetssikringssystemet ved HiØ ble godkjent høsten Hovedtrekk i NOKUTs evalueringsrapport:
Elektronisk forvaltning og jus Dag Wiese Schartum, AFIN.
Jakten på offentlige opplysninger i og utenfor postjournalene Vegard Førland Venli Journal-ist, Kommunal Rapport.
Tilbakeblikk på Arendalskonferansen - og hvor er vi egentlig nå? Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
FINF 4001 forelesning Arild Jansen, AFIN 1 Digital forvaltning Introduksjon Hva er digital forvaltning Nasjonale og internasjonale perspektiver.
Skole-/hjemsamarbeid - HiO Arild Storm 1 Skole-/hjemsamarbeid Høgskolen i Oslo Arild Storm.
Presentasjon av hovedprosjekt 31E Microsoft Deployment Tools 2010.
Introduksjon til DRI3010 Systemutvikling, offentlig styring og demokrati Dag Wiese Schartum.
1 Tilgang på offentlige tjenester gjennom nye kanaler (med fokus på mobil/trådløs tilgang) EiT-gruppe innen Landsby: Samarbeid over internett John Krogstie.
1 Kommunalminister Erna Solberg Innlegg for Norsk Kommunalteknisk forening 14. februar 2005 Hvorfor vil regionkommuner gi bedre tjenester enn nåværende.
DRI2001 h05 - Forelesning Arild Jansen 1 E-demokrati – hvordan realisere dette i praksis Demokratimodeller og IKT- en oppsummering Hva kreves.
Introduksjon til DRI3010 Rettslig styring av IKT i offentlig forvaltning Dag Wiese Schartum.
2005 Are Vegard Haug1Institutt for statsvitenskap E-demokrati: Hva har vi lært så langt, empiri og veien videre? Kurs: DRI 2001 – Demokrati og offentlig.
DRI2001 H06 -oppsummering Arild Jansen AFIN
Rev 2003 Nordisk Vejteknisk Forbund NVF-11: Informationsteknologi 2 NVF 11 Informasjonssystemer Bidra til effektiv utnyttelse av informasjonsystemer og.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Lederdialog 8. – 10. juni. Samlingens innhold Status: Hvor er vi? Hvor langt er vi kommet? Hva er særlig viktige utfordringer fremover? Refleksjon: Hvordan.
1 Prosjekt e-valg2011 Besøk i forsøkskommuner – april 2010.
Introduksjon til DRI3010 Systemutvikling, offentlig styring og demokrati Dag Wiese Schartum.
Introduksjon til DRI1001: Digital forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN (program- og emneansvarlig)
Styringsutfordringer i offentlig sektor Innledning Master i ledelse Vårsemesteret 2013 Morten Øgård Professor Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag.
Hvilke muligheter gir IKT lokaldemokratiet?
Introduksjon til DRI1001: Digital forvaltning
Statlige bindinger på kommunene
Introduksjon til DRI Systemutvikling, offentlig styring og demokrati
Regjeringens digitaliseringsprogram Hvorfor, hva og hvordan
Elektronisk forvaltning og jus
Hvilke muligheter gir IKT lokaldemokratiet?
Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Oppsummering, FINF4021 Dag Wiese Schartum.
Oppsummering FINF4021 Dag Wiese Schartum.
Utskrift av presentasjonen:

e-demokrati muligheter og realiteter Paneldebatt mellom nordiske IT ministere Reykjavik 26. august 2004 Morten Øgård Institutt for statsvitenskap Høgskolen i Agder

Disposisjon Det e-demokratiske mulighetsrommet. Kort innledning av Morten Øgård Fem minutters innledninger av de respektive IT ministerne Debatt med mulighet for spørsmål fra salen Oppsummering fra Morten Øgård

Innbyggere næringsliv, sivile samfunn e-service Administrasjon e-forvaltning Politikere e-demokrati Figur 1 Det elektroniske mulighetsrommet

Utviklingen mht e-demokrati innebærer en linje fra innsynsfokus til deltakelsesfokus. På e-service-siden skjer det en utvikling i IKT-bruk fra kunngjøringer til selvbetjeningsforvaltning. E-forvaltning var tidligere sterkt preget av et fokus på automatisert massedatabehandling mens oppmerksomheten nå rettes mot mulighetene for mer effektiv kunnskapsforvaltning (knowledge management).

Litt spissformulert kan en si at ulike typer av IKT som anvendes og er i ferd med å bli introdusert i politiske og administrative systemer i kommunene i Norden kan sees på som et ledd i å gjennomrette balansen i den kommunale eller parlamentariske styringskjeden, eller som et ledd i å introdusere en ny politisk praksis rettet mot å utvikle nye demokratimodeller?

Politisk debattInitiativ/krav Chat/debatt/forslag Rådslag Elektroniske høringer E-post politikere/hjemmesider Innbyggerinitiativ Elektroniske folkeavstemninger Politisk utredningsfase Informasjon web side Politisk forslag Websendinger Spørrekvart Politisk beslutning Iverksetting Informasjon web side Elektronisk arkiv/abonnement Beslutningsstøttesystemer Evaluering Fokusgrupper Borger/brukerpaneler Brukerundersøkelser Klage/tilbakemeldingskanaler

Nå viser mye av den forskningen som er gjort så langt at det er store variasjoner mellom kommunene internt i de nordiske landene og på tvers av landene i deres vilje og evne til å ta opp i seg e-demokratiske virkemidler Det har også vist seg at introduksjon av IKT i den demokratiske prosess ikke bare har gitt oss nye muligheter, men i like stor grad har det blitt skapt nye utfordringer samtidig som allerede eksisterende utfordringer er blitt forsterkt

Med oss her i dag har vi de nordiske landenes IT – ministere, og det er vår hensikt å få de i tale omkring noen av de mulighetene og utfordringene som ligger der for de nordiske landene i forhold til deres søken etter å utnytte det e-demokratiske mulighetsrommet Før jeg leder debatten inn på noen utvalgte problemstillinger vil jeg slippe til ministerne med noen korte innledninger

E-demokrati: I likhet med demokratibegrepet råder det en rekke oppfatninger av hva elektronisk demokrati innebærer. Jeg vil ikke her legge opp til en begrepsdiskusjon, men heller søke å få innblikk i hva de ulike ministerne mener at den nye teknologien kan bidra med i en demokratisammenheng. Hva er det en egentlig håper å oppnå? Har det vist seg å bli mye snakk og lite ull? Hva kan de ulike ministerne vise til av gode eksempler? Har vi egentlig noen suksesshistorier? Hvor i Norden kan vi gå for å lære oss noe nytt om elektronisk demokrati?

Digitale skillelinjer: Mye forskning har vist at ny teknologi ikke har virket på den måten at den har vært med på å bryte ned skillelinjer i samfunnet vårt. Det motsatte synes heller å være tilfelle- skille mellom de informasjonsfattige og informasjonsrike øker. Mitt spørsmål til ministerne er hva de så langt har gjort, eventuelt hva de vil gjøre for å redusere det som er blitt betegnet som digitale skillelinjer?

Elektronisk stemmegivning/valg: I England har myndighetene sagt at valg via Internet skal introduseres i Sveits på sin side skal ha en internettbasert valgløsning på plass i Estland skal kjøre internettvalg både i lokalvalget i 2005 og i parlamentsvalget i Samtlige av de nordiske landene har på en eller annen måte ved de siste valgene eksperimentert med ulike former for elektroniske valgløsninger. Allikevel er det ingen av landene som så tydelig som i de nevnte landene har signalisert at de vil ta steget fullt ut. Det store spørsmålet blir derfor om vi innen de kommende valgene kommer til å se mer storstilte omlegginger av den tradisjonelle måten å avgi stemme på? Oppfølger spørsmålet blir hva er begrensningene og hvilke grep må eventuelt tas før vi våger å følge England, Sveits og Estland?